Ce tipuri de pardoseli rezidențiale ușurează utilizarea scaunelor cu rotile?

Unul dintre cele mai importante considerente de proiectare pe care arhitecții rezidențiali au responsabilitatea de a-l aborda este accesibilitatea, asigurându-se că persoanele cu dizabilități pot trăi confortabil acasă. Accesibilitatea pentru utilizatorii de scaune cu rotile este o preocupare arhitecturală deosebit de importantă, datorită cerințelor spațiale, materiale și a altor cerințe inalterabile impuse de utilizarea scaunului cu rotile.

Pardoselile rezidențiale potrivite pentru utilizatorii de scaune cu rotile trebuie să ofere, în primul rând, spațiu amplu pentru mișcare, rotire și acces la aparate și suprafețe. Holurile trebuie să fie deschide, podeaua cât se poate de plată, cu puține obstacole și puține schimbări bruște de nivel.

Rute accesibile

Conform standardelor ADA din 2010, fiecare unitate rezidențială trebuie să conțină cel puțin un traseu accesibil care să conecteze toate spațiile și elementele, pentru ca utilizatorii de scaune cu rotile să poată accesa toate funcțiile apartamentului sau locuinței. Astfel de trasee pot include suprafețe de mers cu pantă mică, rampe, ascensoare sau ascensoare cu platformă. De asemenea, fiecare dintre aceste rute trebuie să aibă anumite dimensiuni minime pentru a facilita circulația.

Dormitorul

ArhitecÈ›ii pot proiecta dormitoare accesibile printr-o serie de paÈ™i relativ simpli. Toate zonele de întoarcere trebuie să aibă cel puÈ›in 152 cm, de exemplu spaÈ›iul din jurul colÈ›urilor patului, al birourilor sau al serarelor. De asemenea, toate coridoarele trebuie să aibă o lățime de cel puÈ›in 90 centimetri.

În ceea ce privește mobilierul, dulapurile și sertarele ar trebui să fie proiectate pentru a se potrivi cu înălțimea utilizatorilor scaunelor cu rotile. Dulapurile concepute special pentru aceștia trebuie să fie la aproximativ 70 cm de sol.

Bucătăria

Proiectarea bucătăriilor este o sarcină dificilă chiar și fără a lua în considerare accesibilitatea. Aparatele și spațiile de lucru din bucătărie au adesea cerințe specifice care trebuie modificate pentru a găzdui utilizatorii de scaune cu rotile. Primul și cel mai evident pas în proiectarea bucătăriilor accesibile este, din nou, ajustarea spațiului liber pentru scaunul cu rotile.

Arhitecții trebuie să includă un spațiu liber, care să permită unui utilizator de scaun cu rotile să se desfășoare. Așadar, în fața aparaturii din bucătărie trebuie lăsat un loc de cel puțin 75 cm pe 120 cm.

Ca și în cazul dormitorului, mobilierul de bucătărie pentru utilizatorii de scaune cu rotile trebuie să satisfacă anumite cerințe. Suprafețele de lucru din bucătărie, de exemplu, trebuie să fie la maximum 86 cm deasupra solului.

Baia

Pentru circulaÈ›ia generală, diametrul spaÈ›iilor trebuie să fie, din nou, de minimum 152 cm. Căzile accesibile necesită un loc de minim 76 cm ca extensie a lungimii căzii. De asemenea,  toaletele trebuie să aibă o distanță de minimum 152 cm față de peretele lateral È™i de 142 cm față de peretele din spate.

Mai mult, toate obiectele sanitare, cum ar fi dușurile, căzile, toaletele și chiuvetele, trebuie să fie incluse într-o singură baie accesibilă scaunului cu rotile, astfel încât utilizatorii să nu fie nevioți să se deplaseze în mai multe locuri pentru a accesa fiecare obiect sanitar.

Materiale pentru pardoseli

Toate traseele și camerele accesibile trebuie să aibă podele care să fie stabile, ferme și rezistente la alunecare. Deși poate părea mai puțin evident că materialele pentru pardoseală sunt o parte esențială a accesibilității, podelele alunecoase pot deteriora scaunele cu rotile. Cele mai bune pardoseli în acest caz sunt cele din lemn masiv, din vinil sau gresie.

Pardoselile din lemn masiv sunt uÈ™or de întreÈ›inut, au un coeficient mare de frecare È™i pot preveni alunecarea. 

Pardoselile din vinil sunt mai puÈ›in costisitoare, dar la fel de rezistente la alunecare. TotuÈ™i, în comparaÈ›ie cu cele din lemn masiv, acestea nu pot fi refăcute în cazul în care apar deteriorări.

Pardoselile din gresie sunt extrem de durabile, iar plăcile texturate, antiderapante, sunt rezistente la alunecare. Dimensiunea ideală a plăcilor pentru a preveni deteriorarea este de 5 cm pătraÈ›i.

Pentru furnizori de materiale de încredere accesaÈ›i arhispec.ro