Sfaturi despre curățarea și dezinfectarea pardoselilor rezidențiale în pandemie

Pardoselile sunt printre cele mai utilizate suprafețe dintr-o locuință, iar păstrarea acestora curate și dezinfectate poate fi o provocare. Deși podelele nu sunt considerate un punct de contact frecvent, este importantă  păstrarea acestor zone cu trafic ridicat cât mai curate posibil, mai ales în context pandemic. Iată câteva sfaturi despre curățarea și dezinfectarea pardoselilor rezidențiale:

Cum se curăță sau dezinfectează pardoselile rezidențiale?

Trebuie notat faptul că există o mare diferență între curățarea și dezinfectarea casei. Curățarea ajută la eliminarea germenilor, însă nu îi ucide. Totuși, odată cu reducerea numărului de germeni se reduce și riscul de răspândire a infecțiilor.

Dezinfectarea se realizează prin folosirea de substanțe chimice pentru a ucide germenii de pe suprafețe. Acest lucru nu curăță neapărat murdăria și nu îndepărtează germenii, deci este recomandată curățarea preliminară a suprafețelor pentru a reduce riscul de răspândire.

Specialiștii menționează că dezinfectarea frecventă este necesară atunci când cineva din casă este bolnav. Dacă nu este cazul, simpla curățenie și igiena personală sunt suficiente pentru a reduce răspândirea virusurilor și pentru a menține pe toată lumea din locuință în siguranță.

Curățarea pardoselilor rigide – lemn masiv, pardoseli laminate și din vinil

Utilizarea zilnică a unui mop din microfibră este o modalitate excelentă de a menține curate podelele rigide. Acestea se pot aspira și cu ajutorul unei perii moi, pentru a se elimina și mai mult murdărie, praf și resturi. 

Curățarea podelelor cu mopul trebuie adaptată la tipul de pardoseală. Pardoselile din lemn de esență tare și laminate pot fi deteriorate de umezeală, deci e important ca mopul să nu fie ud, ci ușor umed.

În cazul pardoselilor din vinil, acestea pot fi șterse fie cu un produs de curățare cumpărat din comerț, fie cu o soluție de oțet de mere și apă caldă.  Curățarea de rutină ajută la prevenirea răspândirii bacteriilor și a virusurilor.

Dezinfectarea pardoselilor rigide

Pentru dezinfectarea pardoselilor este importantă urmărirea instrucțiunilor de pe produse, astfel încât acestea să fie suficient timp în contact cu suprafețele pentru a ucide germenii. Mai mult, trebuie făcută o distincție între produsele care ucid bacteriile și cele care ucid virusurile. Pentru dezinfectare trebuie alese cele din urmă.

De asemenea, trebuie utilizate mănuși de unică folosință de fiecare dată când se dezinfectează o suprafață. Dacă mănușile sunt reutilizabile, acestea trebuie dedicate doar pentru curățenie și dezinfectare.

Pardoselile din vinil pot fi dezinfectate cu apă caldă și oțet, iar în cazul celor din lemn masiv situația este mai complicată. Având în vedere că apa dăunează lemnului, cea mai bună opțiune este utilizarea unui mop umed împreună cu un produs de curățare special conceput pentru dezinfectarea podelelor din lemn masiv. La final, acestea trebuie șterse cu un prosop curat, moale și uscat, pentru a îndepărta orice umezeală persistentă.

Curățarea covoarelor și mochetelor

În funcție de trafic, se recomandă aspirarea zilnică sau săptîmânală a covoarelor și mochetelor. Trecerile lente cu aspiratorul pot aduna mai multă murdărie de la sol decât treceri rapide. Este ideal ca o cameră să fie aspirată înainte și după ce se șterge praful de pe suprafețe.

Dezinfectarea covoarelor și mochetelor

Curățarea de rutină este suficientă pentru reducerea răspândrii germenilor în locuință. Cu excepția cazului în care cineva este bolnav, rareori este necesară dezinfectarea.

Suprafețele moi, precum covoarele și mochetele sunt mai dificil de dezinfectat decât cele rigide. Se recomandă curățarea acestora fie cu apă și săpun, fie cu produse special concepute care au proprietăți dezinfectante. De asemenea, se poate folosi și un aparat de curățat cu aburi pentru o igienizare mai profundă.

Curățarea frecventă și temeinică este importantă pentru menținerea siguranței și pentru limitarea răspândirii COVID-19 și a alor viruși. Vestea bună este că igienizarea și curățarea de rutină sunt suficiente pentru reducerea germenilor și crearea unui mediu sănătos.