Pardoseli laminate vs pardoseli din vinil: Ce să alegeți pentru locuința dumneavoastră?

Când sunteți în căutarea unor pardoseli ușor de întreținut și accesibile, cele din vinil și cele laminate sunt adesea primele sugestii pe care le veți primi. În timp ce aceste două tipuri de pardoseli au multe în comun, ele au câteva diferențe cheie. Ar trebui să luați în considerare aceste caracteristici atunci când decideți pe care să le instalați în casa dumneavoastră. 

Pardoseli din vinil: avantaje și dezavantaje

Pardoseala din vinil este realizată din plastic 100%. Această compoziție îi conferă o rezistență superioară la umiditate. Când apa se așează pe podele de vinil, chiar și pentru perioade lungi de timp, nu va deteriora suprafața. Rezistența la apă a vinilului îl face o alegere excelentă pentru încăperile predispuse la umiditate. De exemplu, bucătării, băi, spălătorii și subsoluri.

Unele tipuri de pardoseli din vinil sunt impermeabile. Acest lucru se datorează compoziției lor de termoplastice, făină de lemn și carbonat de calciu, putând fi instalat în zone în care sunt prezente niveluri ridicate de umiditate. Atunci când se ia în considerare expunerea la umiditate, pardoseala din vinil este o opțiune mai bună decât cea laminată.

De-a lungul anilor, mulți oameni au considerat vinilul inferior laminatului din punct de vedere estetic. Acum, însă, puteți găsi pardoseli din vinil care imită aspectul și senzația de pardoseală din piatră, țiglă și chiar din lemn cu o precizie realistă.

Vinilul are o durată de viață mai lungă și o durabilitate generală mai bună decât laminatul. Cu toate acestea, nu uitați să țineți cont de bugetul dumneavoastră. Vinilul poate fi mai scump decât laminatul, mai ales dacă alegeți pardoseala din vinil de lux (LVT). Deși poate rezista de două ori mai mult decât laminatul, pardoseala din vinil poate implica o investiție inițială mai mare.

Pardoseli laminate: avantaje și dezavantaje?

Laminatul este un produs sintetic care simulează aspectul lemnului. Aceasta caracteristică îl face popular printre proprietarii de case cărora le place stilul lemnului masiv, dar doresc să cheltuiască mai puțini bani pe pardoseală.  Unele tipuri de laminat au proprietăți rezistente la apă, dar nu sunt impermeabile și vor deveni grav deteriorate dacă apa stă pe ele pentru o perioadă lungă de timp.

Unul dintre avantajele majore ale pardoselilor laminate este senzația confortabilă sub picioare. Este posibil să nu vă gândiți la această caracteristică ca la un factor semnificativ în decizia dumneavoastră, dar senzația pe care o oferă pardoseala poate avea un impact mare asupra confortului. Laminatul are o compoziție mai groasă, care include lemn, ceea ce îl face să se simtă mai cald și mai moale. Vinilul tinde să fie destul de dur și rece la atingere, deci nu este în general cea mai bună alegere pentru principalele zone de locuit și dormitoare.

Mulți proprietari preferă aspectul laminatului decât cel al vinilului. Deși ambele tipuri de pardoseală vin într-o gamă largă de stiluri, culori și modele, laminatul are de obicei imagini mai bune, care oferă podelelor un aspect mai realist. În general, proprietarii vor alege laminatul în locul vinilului pentru zonele foarte vizibile ale caselor lor, cum ar fi intrările, camerele de zi și livingurile.

Din păcate, parchetul laminat are o durată de viață mai mică decât vinilul. În multe cazuri, pardoselile laminate trebuie înlocuite în decurs de 10 ani de la instalare. Dacă aveți un buget redus, pardoseala laminată vă permite să oferiți podelelor dumneavoastră un aspect nou pentru mai puțini bani.

Vinil vs laminat: asemănări

În ciuda diferențelor lor, laminatul și vinilul sunt similare din multe puncte de vedere, inclusiv următoarele:

  • Ușurința de instalare 
  • Întreținere redusă
  • Opțiuni ecologice
  • Cost redus

Pentru a rezuma, vinilul este o alegere mai bună atunci când aveți nevoie de rezistență la apă și durată de viață lungă. Între schimb, laminatul este de preferat dacă doriți un aspect mai elegant, costuri mai mici și o senzație confortabilă sub picioare.