Utile: Sfaturi pentru alegerea pavajului

Indiferent dacă vă amenajați curtea, grădina sau spațiul din jurul piscinei, există o gamă variată de pavaje din care puteși alege. Este ideal ca acesta să se potrivească stilului dumneavoastră și mediului din care va face parte. De asemenea, este foarte important să luați în calcul și rolul pavajului. Acesta poate avea rol predominant estetic sau poate suporta trafic intens. Iată 4 sugestii pentru alegerea pavajului:

Destinația și rolul pavajului

Destinația este un element cheie în alegerea pavajului și există o serie de întrebări pe care trebuie să vi le adresați înainte să achiziționați produsele: Vor fi amplasate într-un spațiu strict pietonal sau pentru acces auto? Vor exista zone mixte, atât pietonale cât și cu trafic auto? Are mai mult rol estetic?

Pentru suprafețe cu trafic pietonal, specialiștii recomandă pavaj cu grosimea între 20-50 mm, iar pentru suprafețe cu trafic auto, grosimea ideală este de minim 50 mm.

Stilul arhitectural

Stilul arhitectural al casei este, de asemenea, un element important în alegerea pavajului. În linii mari, acestea sunt clasice, rustice sau moderne. Pavajul clasic are linii simple, precum cel cu formă dreptunghiulară sau pătrată (model cărămidă). Pavelele rustice au forme neregulate, antichizate, iar cele moderne sunt în general de dimensiuni mari.

Culoarea pavajului

Este indicat ca pavajul să fie în armonie cu mediul în care va fi introdus, iar aspectul cromatic nu trebuie ignorat. Puteți alege pavele care să fie în ton cu gardul, acoperișul sau casa, sau puteți opta pentru culori contrastante. Mai mult, puteți combina mai multe tipuri de culori și pavele.

Calitatea pavajului

Pentru ca pavajul să fie de calitate, acesta trebuie să îndeplinească o serie de caracteristici:

  • rezistență la uzură;
  • rezistență la îngheț-dezgheț;
  • rezistență la trafic;
  • să fie în conformitate cu normele europene;
  • să aibă o durată mare de viață.

Acestea sunt principalele criterii după care vă putei orienta în alegerea pavajului, însă nu sunt general valabile. Pot apărea nevoi specifice în funcție de proiect, iar documentarea în prealabil și recomandările specialiștilor vă pot ajuta foarte mult.

Dacă sunteți în căutare de astfel de produse, vă sugerăm să consultați biblioteca virtuală arhispec.ro. Iată 3 recomandări din categoria pavajelor: