Pardoseli laminate vs. pardoseli din vinil: care este cea mai bună opțiune?

Te-ai hotărât că este timpul să renovezi pardoselile din locuința ta? În timp ce cauți pardoseala potrivită, probabil o să descoperi și lumea minunată a pardoselilor laminate și din vinil. Acestea sunt o alternativă durabilă, atractivă și accesibilă la podelele din lemn de esență tare. Iată câteva diferențe esențiale pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când vrei să iei o decizie:

Ce sunt pardoselile laminate?

Pardoselile laminate sunt fabricate cu un miez interior de produse secundare din lemn care sunt sigilate cu rășină. Baza este apoi acoperită cu un strat de design imprimat care este acoperit cu plastic dur, translucid pentru a simula aspectul lemnului de esență tare natural.

Avantaje:

 • Aspect realist al lemnului
 • Mai accesibilă decât LVT
 • Mai confortabil la mers
 • Rezistent la murdarie
 • Instalare DIY
 • Mai durabil

Dezavantaje:

 • Nu este rezistent la umiditate
 • Nu poate fi reparat dacă este deteriorat
 • Necesită îngrijire și întreținere specială
Ce sunt pardoselile din vinil?

Pardoselile din vinil sunt compuse 100% din materiale sintetice. Acestea sunt create cu un strat de bază din fibră de sticlă care este acoperit cu vinil PVC. Stratul lor de design este finisat cu mai multe acoperiri din poliuretan fără ceară, făcându-l 100% impermeabil. În ultimii ani, LVT a crescut în popularitate. 

Avantaje:

 • 100% rezistent la umiditate
 • Poate fi reparat
 • Foarte rezistent
 • Nu necesită îngrijire specială
 • Are opțiuni de design de lux
 • Rezistent la murdarie
 • Opțiuni mai accesibile disponibile

Contra:

 • Poate avea un aspect mai puțin realist
 • Rece și nu la fel de confortabil
 • De obicei necesită instalare profesională
 • Mai puțin durabilă
 • LVT poate fi scump
Aspect

Ambele pardoseli au un strat superior realist, tridimensional, menit să imite aspectul pardoselilor din lemn de esență tare. 

În mod tradițional, foile sau plăcile de vinil standard sunt menite să imite aspectul ceramicii și pietrei. Deși există unele opțiuni inspirate din lemn disponibile, acestea sunt adesea foarte subțiri, iar „fisurile” dintre plăci pot părea sintetice sau fabricate. LVT, pe de altă parte, este creat în mod intenționat pentru a simula aspectul podelelor din lemn de esență tare. Scândurile păstrează aceleași materiale și compoziție ca vinilul standard, dar au mai multe straturi de uzură care adăugă grosime și strălucire pentru un aspect mai realist.

Deci, în ceea ce privește laminatul față de vinilul standard, laminatul este un câștigător clar. Din punct de vedere istoric, podelele laminate au fost considerate opțiuni de calitate superioară, cu straturi de design mai detaliate. Cu toate acestea, cele mai recente opțiuni LVT oglindesc în mod expert aspectul lemnului real; dar au un cost mai mare.

Câștigător: laminat

Rezistență la apă și căldură

În timp ce pardoselile laminate pot reproduce în mod adecvat aspecul lemnului de esență tare, ele nu sunt deloc rezistente la apă. Când miezul său interior este expus la umiditate pentru perioade lungi, se umflă și se înmoaie (și nu revine niciodată la dimensiunea inițială). În plus, stratul de design tinde să se dezlipească odată ce miezul devine umed.

După cum am menționat anterior, vinilul folosește materiale sintetice care îl fac 100% rezistent la apă. Atât podelele laminate, cât și cele de vinil pot fi amplasate peste sisteme de încălzire în pardoseală, dar vinilul este câștigătorul clar când vine vorba de rezistența la umiditate.

Câștigător: Vinil

 Îngrijire și întreținere

Procesul de îngrijire și curățare a parchetului laminat este oarecum delicat, având în vedere hipersensibilitatea acestuia la umiditate. Majoritatea producătorilor recomandă utilizarea unei metode de curățare uscate, cum ar fi o mătură sau un mop neînmuiat, pentru a evita deteriorarea acestuia.

Cu toate acestea, una dintre cele mai atractive calități ale vinilului reiese din faptul că este ușor de curățat. Poate fi curățat cu mopul umed sau curățat în profunzime (cu produsele de curățare potrivite ) și nu va trebui niciodată să vă faceți griji că straturile sale se desprind.

Câștigător: Vinil

Durata de viață și rezistența

Laminatul nu este rezistent la apă și, dacă nu cureți foarte repede scurgerile, vei risca deteriorarea permanentă a podelelor. În plus, odată ce stratul superior al acestui material este zgâriat, nu poate fi îndepărtat sau înlocuit. Cu toate acestea, dacă dorești să adaugi un strat protector suplimentar, scândurile laminate pot rezista între 10 și 25 de ani.

Vinilul este de obicei un material extrem de durabil. Poate rezista cu ușurință în zonele cu trafic intens din casă și are o durată de viață de până la 20 de ani. Datorită acestor factori, vinilul este câștigător.

Câștigător: Vinil

Rezistență la pete

Atât vinilul, cât și laminatul sunt perfecte în ceea ce privește evitarea petelor. Acoperirile lor exterioare transparente sunt ambele proiectate pentru a fi rezistente la pete și la zgârieturi, astfel încât nu va trebui să îți faci griji în această privință.

Egalitate

Confort și sunet

Nici laminatul, nici vinilul nu vor imita perfect senzația și sunetul podelelor autentice din lemn de esență tare. Dar laminatul face o treabă destul de bună în a-i replica căldura. Acest lucru nu numai că îl face mai confortabil la mers, dar reduce semnificativ zgomotul scândurilor laminate goale. În caz contrar, vinilul emite aproximativ același nivel de zgomot și de obicei se simte rece și dur la picioare (în special în lunile de iarnă).

Câștigător: laminat

Impactul asupra mediului

Să înțelegem ceva clar: atât materialele laminate, cât și cele de vinil sunt dăunătoare pentru mediu. Dar dacă vorbim despre care dintre ele este mai rău, ar trebui să alegem vinilul. Deoarece este compus 100% din materiale sintetice, este în cele din urmă nereciclabil și nu se va descompune în gropile de gunoi. În plus, emite substanțe chimice nocive în atmosferă atunci când materialele sale sunt arse în timpul asamblarii.

Laminatul nu este în niciun caz „ecologic”. Cu toate acestea, deoarece miezul său este în principal pe bază de lemn, este considerată o opțiune mai sustenabilă. Mai mult, poate fi reciclat și defalcat după utilizare. Dar, la fel ca vinilul, eliberează substanțe chimice dure atunci când rășina sa este arsă pentru a crea stratul superior de plastic dur.

Câștigător: laminat

Care este cea mai bună opțiune?

Pardoseala de vinil de lux este cea mai bună opțiune, deși are un cost mai mare. Probabil nu dorești să își petreci fiecare zi îngrijorându-te că podeaua laminată se poate deteriora de la umezează.

Cu toate astea, dacă este vorba de laminat versus vinil standard, laminatul este câștigător. Deși poate fi mai greu de îngrijit, acesta are multe avantaje.

Sursă: purewow.com