Pardoseli din piatră naturală: avantaje și dezavantaje

Pardoselile din piatră naturală sunt frumoase și durabile. În afară de beton, pardoseala din piatră este poate singura care poate fi utilizată la fel de bine în aer liber și în interior. Cu toate acestea, pardoselile din piatră naturală sunt destul de costisitoare. Dacă vă gândiți să vă renovați locuința cu astfel de pardoseli, iată principalele avantaje și dezavantaje:

Avantaje
 • De lungă durată: pardoselile din piatră sunt de departe unele dintre cele mai durabile materiale din piață.
 • Potrivite pentru interior și exterior: pentru a obține un design fluid interior-exterior, nu există material mai bun decât piatra. Deoarece pardoselile din piatră funcționează bine în interior și în exterior, puteți conecta ambele spații și puteți oferi iluzia unui spațiu mai mare.
 • Piatra rămâne natural răcoroasă: pentru zonele cu climă caldă, pietrele sunt natural răcoroase, ceea ce este crucial pentru controlul temperaturii, în special în lunile de vară.
 • Pardoselile din piatră pot fi eficiente din punct de vedere energetic: pentru casele cu ierni reci sau cu climă mai rece, pardoselile din piatră funcționează bine cu încălzirea în pardoseală, deoarece sunt un conductor de căldură natural.
 • Bune pentru persoanele cu alergii: spre deosebire de alte materiale pentru pardoseli, pardoselile din piatră pot ajuta la menținerea alergenilor și a prafului la distanță. 
Dezavantaje
 • Pardoseala din piatră naturală este scumpă: spre deosebire de alte opțiuni, piatra poate fi scumpă, în special pardoseala din piatră naturală. Costurile de expediere și de instalare pot fi semnificativ mai mari decât alte opțiuni de pardoseală.
 • Piatra rămâne natural rece: Deoarece piatra tinde să rămână rece, există atât argumente pro și contra, în funcție de locul în care locuiți. Pentru casele cu climă mai rece, pardoseala din piatră poate fi un pic incomodă dacă nu aveți instalat un sistem de încălzire în pardoseală.
 • Poate fi alunecoasă: piatra umedă poate deveni alunecoasă, ceea ce o face să nu fie ideal pentru camere precum bucătăria sau baia. Desigur, unele substanțe de etanșare și finisaje pot ajuta la acest aspect.
 • Predispusă la deteriorare prin expunere la apă: pardoseala din piatră este susceptibilă la deteriorare atunci când este expusă la apă.
 • Face căderile mai periculoase: rezistența naturală a pardoselilor din piatră poate face accidentele de alunecare și cădere mai periculoase, deoarece există mai puțină amortizare de pe podea.
 • Necesită instalare specializată: pardoseala din piatră este grea și necesită instalare profesională.
Întreținere și îngrijire

O întreținere și o îngrijire simple pot extinde durata de viață a pardoselilor din piatră. Pentru a îngriji în mod corespunzător podelele din piatră, este important să știți dacă acestea sunt pietre silicioase sau calcaroase.

 • Piatra silicioasă: Fabricată în principal din particule de siliciu și cuarț. Tipurile de piatră silicioasă sunt granit, gresie, cuarț și ardezie. Pot tolera soluții ușoare de curățare acide, deoarece tind să fie mai durabile.
 • Piatra calcaroasă: Fabricată în principal din carbonat de calciu. Tipurile de piatră calcaroasă includ marmură, calcar, onix și travertin. Aceste pietre sunt mai delicate și necesită diferite proceduri de curățare.

După ce cunoașteți categoria din care face parte pardoseala dumneavoastră, este mai ușor să țineți pasul cu procedurile zilnice de curățare. Curățați pardoselile interioare cu un mop uscat. Nisipul și murdăria fac cele mai mari daune pietrei naturale. Întreținerea regulată implică spălarea cu produse de curățare neutre, de preferință produse de curățare fără săpun.

Design

În ceea ce privește opțiunile de design, pardoseala din piatră este oarecum limitată în comparație cu alte opțiuni de pardoseală, cum ar fi vinilul sau gresia .

Cu pardoseala din piatră, opțiunile dumneavoastră de design sunt limitate la tipul de piatră pe care îl alegeți și de finisaj. Finisajul se referă la aspectul final al suprafeței pietrei. În cele mai multe cazuri, acesta vine fie lustruit sau netezit, dar este important să consultați un ghid de cumpărare pentru a compara diferitele materiale și modele.

Durata de viață

Longevitatea pardoselilor din piatră naturală este cu mult superioară oricărui alt stil de pardoseală de pe piață. Acesta este motivul pentru care vedem încă pardoseli de piatră de acum sute de ani. În medie, durata de viață a pietrelor naturale, cum ar fi marmura și granitul, poate fi de peste 100 de ani. Aceasta este comparată cu plăcile ceramice cu o speranță de viață de 75 de ani.

Sursă: forbes.com