Elis Pavaje: „2023 poate fi anul cu cele mai multe investiții în infrastructura publică de după Revoluție”

Povestea Elis Pavaje începe în 1991 ca o mică afacere de familie ce folosea un utilaj artizanal realizat de către Dl Elisiu Goța pentru producția de pavele. Astăzi, Elis Pavaje reprezintă o echipă formată din peste 550 de angajați ale căror eforturi asigură o producție de peste 16.000 mp de pavele pe zi în patru unități de producție. Mai multe detalii despre planurile companiei și despre proiectele de suflet aflăm de la domnii Vasile și Emil Gota – fondatori Elis Pavaje.

Cum a fost anul 2022 pentru Elis Pavaje – liderul pieței de prefabricate de beton din Romania?

Emil Gota: Anul 2022 a fost asemenea unui carusel pentru că ne-am confruntat cu provocări greu de anticipat, dar și cu reușite dincolo de așteptări. Războiul și creșterea prețurilor materiilor prime, ne-au pus în situația de a ne adapta tacticile din mers. Provocarea în 2022 a fost să ținem sub control costurile de producție, respectând în același timp termenele de livrare. În ceea ce privește acțiunile cu efecte pe termen lung, am accelerat investițiile pentru producerea de energie regenerabilă in toate fabricile noastre.

Trăgând linie, a fost un an al progresului și reinventării. A fost un an cu cele mai multe investiții în infrastructura românească. Aceste investiții au fost mult timp așteptate, așa că ne bucurăm să fim parte din valul de schimbare și să putem gestiona proiecte mari de antrepriză generală care vor schimba fața drumurilor românești.

Sfârșitul anului ne-a găsit „sus”, transformând în realitate cel mai ambițios vis de până acum: finalizarea celei mai mari fabrici Elis Pavaje la Arad.

Și cum vedeți evoluția pieței în nișa dvs, în România, în următoarele 6-12 luni?

Emil Gota: Perspectivele sunt îmbucurătoare. 2023 poate fi anul cu cele mai multe investiții în infrastructura publică de după Revoluție. Odată cu acestea, drumul României spre progres este pavat pentru multe alte domenii.

În ceea ce privește amenajările exterioare private, am remarcat un apetit tot mai mare al românilor pentru produse premium, de bună calitate și dorința de a vedea realizate proiecte tot mai complexe. Piața din domeniu se maturizează, produsele se rafinează și oamenii devin mai atenți în alegerea soluțiilor pentru amenajări.

Chiar în perspectiva unei scăderi a puterii de cumpărare la nivelul populației din cauza contextului socio-economic, oamenii pun accentul pe investiții durabile, în detrimentul celor mai ieftine și mai slabe calitativ.

Care sunt provocările momentului în segmentul în care activați?

Criza de personal calificat din domeniu este o problemă pe care o gestionăm prin acțiuni concrete. Oferim condiții cât mai atractive de muncă, inclusiv pentru cei care lucrează în străinătate și susținem educația profesională din sistemul dual de învățământ. Aceasta din urmă este o investiție pe termen lung, dar extrem de necesară pentru viitorul pieței de muncă.

Dacă vorbim de contextul macro-economic, estimările economiștilor pentru 2023 sunt destul de rezervate, din cauza inflației în urcare, a înăspririi condițiilor financiare și a urmărilor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Suntem pregătiți pentru un scenariu pesimist și luăm în calcul toate variantele. Modelul de dezvoltare pe care îl aplicăm se bazează pe creștere susținută și investiții durabile, iar asta ne-a ajutat să depășim de-a lungul timpului perioadele de criză economică.

Știm că ați dezvoltat și o divizie de antreprenoriat general, care furnizează servicii de consultanță, proiectare, supervizare și realizare de proiecte de infrastructură, drumuri, poduri și amenajări exterioare. Care sunt principalele 3 motive pentru ca un client să aleagă serviciile dvs. de antrepriză generală?

Vasile Gota: Peste 30 de ani de activitate în domeniu vorbesc de la sine. Asta înseamnă că la realizarea fiecărui proiect punem în joc atuuri greu de egalat: experiența, echipe profesioniste și bine consolidate, un portofoliu de proiecte de amploare, deja finalizate.

Departamentul de antrepriză generală coordonează echipe complete de montaj, ingineri constructori, ingineri topografi cu experiență în domeniile menționate și beneficiază de utilaje de ultimă generație, precum și de colaborări în regim de subcontractare cu profesioniști din domenii conexe.

Care sunt 2 -3 proiecte recente la care lucrați sau pe care le-ați finalizat recent și ce soluții tehnice din portofoliul dvs. ați folosit?

Vasile Gota: Trebuie să menționez două proiecte de infrastructură pe care le avem în derulare, ambele în județul Alba. Aceste lucrări presupun reabilitarea drumurilor, dar și amenajarea de spații verzi.

Unul dintre proiecte presupune reabilitarea infrastructurii rețelei majore de transport public urban din Municipiul Alba Iulia, Lotul I, proiect în valoare de 28.693.035, 22 lei, cu termen de finalizare 16 luni. În urma lucrărilor de reabilitare și modernizare, obiectivul specific este reducerea emisiilor de carbon. Pe lângă reabilitarea drumurilor, proiectul include 4500 mp de spațiu verde și 4100 mp de piste pentru biciclete.

Cel de-al doilea proiect presupune modernizarea drumului județean DJ107I, cunoscut sub denumirea “Transalpina de Apuseni” . Proiectul în valoare de 113.694.935,45 lei și cu durată de execuție de 12 luni, include pe lângă reabilitarea drumurilor și iluminat cu panouri fotovoltaice, 12.830 mp de piste de biciclete, 9 stații de autobuz și 5150 mp de spații verzi. Lucrarea își propune îmbunătățirea mobilității populației, bunurilor și serviciilor pe tronsonul dintre Aiud – (DN 1) – Bucium Sat – DN74 (Cerbu), urmând a lega Munții Apuseni de autostradă, la Aiud.

Ne spuneți și care a fost proiectul cel mai provocator din 2022?

Vasile Gota: Cel mai complex proiect din 2022, în valoare de 22.5 mil lei. a fost amenajarea zonei centrale protejate – Piaţa Victoriei şi realizarea unui parcaj adiacent în Municipiul Orăștie. Este o lucrare foarte complexă, cu multe produse și elemente complementare: 3.500 mp pavaj, 1.000 mp borduri, peste 200 m elemente de gard, 14.300 mp piatră andezit, 3 fântâni arteziene, iluminat public, construire toaletă publică, zone verzi. Obiectivele au fost: prelungirea pietonalului din zona N. Bălcescu în zona Pieței Victoriei, reconversia spațiului Pieței Victoriei, realizarea un nou sistem pietonal, remodelarea vegetației pentru punerea în valoare a statuilor și a fronturilor, realizarea unui nou sistem de iluminare în zonă, mobilier urban adaptat specificului zonei, reconfigurarea rețelelor aeriene în canalizații subterane, remodelarea parcului existent la vest și a spațiului de la est de Biserica Ortodoxă „Sfinții Mihail și Gavriil”, reabilitare străzi și trotuare și amenajarea unei parcări în incinta imobilului Str. Nicolae Bălcescu.

Felicitări pentru implicarea în proiectul învățământului dual! Ne puteți spune mai multe detalii despre parteneriatul cu Liceul Tehnologic ,,Dorin Pavel” din Alba Iulia?

Vasile Gota: Calitatea unei amenajări cu pavele depinde cel mai mult  de profesionistii care le monteaza.  Chiar dacă produsele folosite sunt de calitate, montajul poate periclita amenajarea. Cu toate că meseria de pavator este bine plătită, în ultimii ani este tot mai greu să angajăm personal calificat. Soluția acestei probleme poate fi dezvoltarea sistemului de învaățământ dual. Începând cu anul acesta, elevii Liceului Tehnologic ,,Dorin Pavel” din Alba Iulia vor beneficia de burse de studiu finanțate de Elis Pavaje, dar și de posibilitatea de a face stagii de practică la noi. Dar cel mai important lucru este că la finalul celor 3 ani de studiu, oferim absolvenților învățământului profesional dual posibilitatea unui loc de muncă în cadrul companiei.

Ne puteți împărtăși și câteva din planurile viitoare ale companiei?

Emil Gota: În fabrica nouă de la Arad vom deschide noi linii de producție pentru a lansa o gamă premium de produse la cele mai înalte standarde de calitate, realizate cu utilaje noi, de ultimă generație.

În vară 2023, previzionăm deschiderea celui mai mare showroom de pavaj chiar în incinta noii fabrici. Showroom-ul este dedicat profesioniștilor din domeniu, clienților și partenerilor.

Pentru final am păstrat o curiozitate. Ce face dvs în timpul liber, atunci când nu sunteți pe scaunul de Director General al companiei Elis Pavaje?

Emil Gota: Încerc să balansez presiunea responsabilităților cu pasiuni care presupun recreere în aer liber. Așa că atunci când nu sunt la birou, la fabrică sau la întâlniri, îmi place să merg cu bicicleta sau să schiez. Pasiunea de a petrece timp in aer liber ne-a determinat și o direcție de acțiuni de responsabilitate socială, respectiv marcarea de trasee de ciclism și drumeție în județele de lângă fabrici.

Vasile Gota: Eu am plăcerea călătoriilor. Dincolo de experiențe în sine, călătoriile sunt inspirație pentru viață! Totodată, și eu și fratele meu suntem pasionați de golf, iar anul acesta așteptăm cu nerăbdare ediția cu numărul XV, a Cupei Elis la golf.