Delta Studio – Cum achiziționăm corect gresia și faianța pentru zone rezidențiale?

„Oameni fericiți prin design interior”. Ghidată de această misiune, Delta Studio a acumulat un sfert de secol de experiență în domeniu, asumându-și responsabilitatea reușitei fiecărui proiect. Compania oferă o gamă completă de produse pentru amenajarea casei, iar specialiștii Delta Studio sunt pregătiți să își asume întreaga responsabilitate a procesului de design, care începe cu informarea și descoperirea preferințelor beneficiarului, urmate de alegerea celei mai potrivite soluții în deplină cunoștință de cauză. Cum alegem corect plăcile ceramice și ce capcane să evităm aflăm de la Irina Dobre, Product Manager.

Care sunt trei capcane des întâlnite la achiziția gresiei și a faianței pentru zone rezidențiale?

Una din capcanele în care clienții cad cel mai des este achiziționarea de plăci la prețuri considerate mai „avantajoase”, fără a lua în considerare că aceste plăci sunt nerectificate, necesită rosturi mai mari, ceea ce se traduce printr-un proces mai greu de întreținere ulterior.

De asemenea, recomand atenție la cantitatea achiziționată – deseori egală cu suprafața de placat. Se recomandă adăugarea unei marje de 10% pentru eventualele pierderi cauzate de montaj, spărturi etc. Este bine să se păstreze câteva plăci pentru reparații ulterioare, când e posibil să nu se mai poată achiziționa produse cu aceleași caracteristici (ton și calibru).

A treia capcană în ceea ce privește achiziția plăcilor e reprezentată de zona bucătăriei, care nu este luată în calcul ca o porțiune de trafic intens, ce necesită o gresie porțelanată, cu caracteristici superioare celei simple glazurate. Gresia porțelanată este mai rezistentă atât la impact (când sunt scăpate diverse obiecte – riscul de ciobire este considerabil mai mic), cât și la pătare (rezistență chimică testată la produse de curățenie și acizi – zeama de lămâie, etc).

deltastudio.ro

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui beneficiar din domeniul rezidențial pentru achiziția
corectă a gresiei și faianței?

Primul sfat pentru beneficiari este să aleagă plăcile de la un producător cu un raport design- calitate-preț foarte bun, întrucât compromisul pentru materiale cu prețuri mici oferă satisfacție doar pe termen scurt – diferența se va vedea începând cu montajul acestora și până la imaginea finală obținută.

O altă sugestie foarte practică este să aleagă plăci rectificate cu format cât mai mare, pentru o imagine continuă, cu mai puține rosturi și cu întreținere ulterioară mai ușoară.

deltastudio.ro

Nu în ultimul rând, recomand îndrăzneală în alegerea texturilor, întrucât trendul cu spațiul placat integral cu o singură colecție și culoare este de domeniul trecutului. Mixuri recomandate acum, care vor rămâne în trend pe o perioadă nedeterminată, sunt plăcile ce imită piatra naturală în combinație cu imitația de lemn, precum și aspectul industrial al cimentului în antiteză cu imitația delicată de marmură albă.

H2: Ce măsuri trebuie luate pentru a crește durata de viață a gresiei și a faianței?

Cel mai important aspect pentru durabilitatea gresiei și faianței este montajul corect. Nu trebuie neglijate, însă, nici materialele auxiliare: adezivul folosit trebuie să fie întotdeauna adaptat atât la suprafața suport, cât și la tipul de placă și formatul acesteia și trebuie aplicat în cantitatea specificată de producător. Un strat mai gros de adeziv poate afecta integritatea plăcilor, în special a faianței – un material cu absorbție mai mare de apă, putând cauza, de exemplu, deformări ale planeității sau crăparea glazurii.

deltastudio.ro

Foarte importantă este și existența rostului minim recomandat: 1.5-2 mm pentru produse rectificate, respectiv 3-5 mm pentru cele nerectificate. Orice placă ceramică poate avea o dilatație oricât de mică, iar montajul fără rosturi, chiar și în cazul plăcilor rectificate, poate avea ca urmare crăparea materialului.