Care sunt cele mai bune pardoseli pentru camera copilului?

Tipul de pardoseală pe care îl alegeți pentru dormitorul unui copil va avea un efect asupra întregului mediu. Calitatea podelei, precum și aspectul, senzația și textura acesteia vor afecta modul în care copilul interacționează cu camera. 

Mochetă

Mocheta este una dintre alegerile tradiționale pentru dormitoare. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că este destul de moale și oferă un confort tactil spațiului, contribuind în același timp la prevenirea rănilor prin căderi.

Un alt beneficiu al mochetei în camera copilului este faptul că poate acționa ca un tampon care izolează fonic întreaga pardoseală. Acest lucru va ajuta la reducerea zgomotului ambiental. Acest strat izolator este deosebit de important atunci cand camera copilului este situata la nivelurile superioare ale locuintei.

Cu toate acestea, există și unele dezavantaje. Mocheta se pătează ușor și reține murdăria, ceea ce înseamnă că culorile mai deschise nu sunt o idee bună în aceste spatii. În același timp, fibrele din covor tind să atragă și să rețină murdăria și praful.

Plută

Pluta este o alegere destul de unică pentru camera copilului, care poate oferi multe dintre beneficiile covorului, fără a avea majoritatea dezavantajelor. Pluta este în mod natural un material moale.

Cu toate acestea, spre deosebire de covor, podelele din plută sunt antimicrobiene, iar materialul va respinge în mod natural mucegaiul și alte microorganisme.

Este, de asemenea, antistatic și va respinge murdăria și praful, făcând camera mai curată și mai sănătoasă. Când este instalată și etanșată corespunzător, aceasta este rezistentă la pete, iar întreținerea presupune de obicei doar măturarea sau aspirarea periodică.

Există și câteva dezavantaje. Pluta este foarte moale, ceea ce înseamnă că se poate deteriora relativ ușor. Dacă aveți animale de companie, în special câini de talie mare, ghearele lor pot zgâria și distruge suprafața. Acest lucru poate fi compensat într-o oarecare măsură prin utilizarea plăcilor de plută, care pot fi înlocuite după cum este necesar.

Vinil

Vinilul este ieftin, necesită întreținere redusă, rezistent la pete, este rezistent la apă și este foarte greu de deteriorat prin rupere. În multe privințe, este materialul ideal pentru un dormitor de copil.

Dezavantajul vinilului este că nu este natural și este destul de dăunător pentru mediu. Fabricarea sa creează toxine care sunt fie stocate, fie eliberate în atmosferă. Unele pardoseli de vinil de calitate scăzută vor avea, de asemenea, emisii de compuși organici volatili câteva zile sau săptămâni după instalare, ceea ce poate scădea calitatea aerului din interiorul dormitorului.

Cauciuc

Pardoseala din cauciuc este folosită în mod obișnuit în locurile de joacă, deoarece este un material foarte moale și elastic, capabil să atenueze impacturile și căzăturile.

Pardoselile din cauciuc sunt, de asemenea, foarte durabile și pot rezista bine la rupturi și zgârieturi. În plus, sunt ușor de curățat și greu de pătat, ceea ce le face o alegere populară în camerele copiilor.

Cu toate acestea, cauciucul este unul dintre cele mai scumpe materiale de pardoseală, în comparație cu vinilul și alte opțiuni de acoperire elastică. Cauciucul poate avea, de asemenea, un miros puternic. Acesta nu este dăunător, deoarece materialul este natural, dar poate fi oarecum iritant pentru unii copii, așa că poate doriți să testați reacția acestora la pardoselile din cauciuc înainte de a lua o decizie.

Sursă: thespruce.com