10 motive pentru care pardoseala poliuretanica tartan este ideala pentru o sala de sport

Majoritatea dintre noi are amintiri placute legate de sala de sport a liceului si cu siguranta ni s-a intamplat de multe ori sa fim atenti la miscarile catre cosul panoului de baschet, mai ales daca am folosit ca si pista de decolare o pardoseala nepotrivita unei activitati sportive autentice. Sau poate ni s-a intamplat sa alunecam atunci cand aveam nevoie de aderenta, sau sa auzim parchetul scartiind cand de fapt trebuia sa ne concentram la joc.
Top 10 motive pentru care pardoseala poliuretanicaDe cate ori nu s-au accidentat jucatorii pentru ca au alunecat pe pardoseala din sala de sport atunci cand au alergat?

Problemele legate de pardoseala sportiva pot fi evitate tinandu-se cont de recomandarile Normativului European EN 14904, valabil din ianuarie 2007, care stabileste anumite comportamente ale acestora.

De exemplu, absortia socului, coeficientul de frecare si deformarea verticala sunt trei criterii esentiale pentru securitatea si buna practica sportiva. Astfel, coeficientul minim de absortie a socului trebuie sa fie minim 25% pentru orice tip de pardoseala indoor, fapt care impiedica provocarea in timp a leziunilor si vatamarii membrelor sau a corpului. Coeficientul de frecare trebuie sa fie intre 80 si 110 pentru ca sportivul sa nu fie ranit datorita contactului cu suprafata de joc. Daca coeficientul e mai mic de 80 atunci in timpul jocului se poate produce alunecarea accidentala a jucatorului in timpului alergarii datorita antiderapantei necorespunzatoare, iar daca e mai mare de 110 frecarea pielii cu suprafata de joc produce julituri sau arsuri ale epidermei. In ceea ce priveste deformarea verticala a suprafetei de joc, conform normativului European EN 14904, aceasta trebuie sa fie mai mica de 5 mm pentru orice tip de pardoseala indoor.

TARTAN 2 - infopardoseliToate aceste cerinte pot conduce la alegerea optima a pardoselii care se potriveste cel mai bine investitiei, fie ca vorbim de o sala de sport scolara sau de una de competitie la nivel local, regional sau national.

Art Sport Total mentioneaza existenta a doua tipuri de pardoseala poliuretanica: cea din rasina poliuretanica si cea cu granule de cauciuc denumita si „tartan”. Aceasta din urma este recomandata si potrivita pentru terenurile de baschet, fotbal, tenis, atletism, handbal.

In plus, este ideala din mai multe puncte de vedere:

  1. Materialele poliuretanice sunt „varful de lance” al dezvoltarii in domeniu datorita calitatii suprafetei care satisface normativele mai sus mentionate.  Pretul este unul relativ accesibil (daca ne raportam la pardoselile pe baza de lemn), iar intretinerea este usoara.
  2. Mai mult, pardoselile poliuretanice tartan au proprietati de izolare fonica, termica si electrica si sunt antiderapante, reducand riscul de accidentari ale persoanelor.
  3. Alte caracteristici ale pardoselii poliuretanice tartan enuntate de specialistii Art Sport Total sunt: greutatea rezistenta la uzura datorata cuielor de la incaltamintea de atletism (max.10%,), stabilitatea in mediile chimice, puternic agresive, acide sau alcaline, dar si o rezistenta foarte buna a culorii la UV. De asemenea, aplicabilitatea indoor si outdoor a pardoselilor poliuretanice si faptul ca acestea pot fi de diferite culori reprezinta alte motive pentru care acest tip de pardoseala este ideala pentru salile de sport.

Articol scris in colaborare cu specialistii Art Sport Total.

Ai produse din domeniul pardoselilor sportive? Uite cum poti sa fi de ajutor cu brosuri si fise tehnice pentru proiectantii si arhitectii care acum specifica si recomanda solutii de pardoselile sportive in lucrarile lor.

Arhispec colorwww.Arhispec.ro – este portalul pe care arhictii il folosesc cand vor sa gaseasca documentatii tehnice pentru a putea specifica solutii si produse in proiectele la care lucreaza.

Ti-a placut articolul? Am pregatit ceva special pentru tine! Lasa-ti datele de contact mai jos impreuna cu mesajul Cont Gratuit si primesti din partea noastra promovarea preferentiala a brandului tau timp de 4 saptamani. Convinge-te cat de simplu te poti promova la cei care acum proiecteaza si recomanda produse la investitii sportive din Romania.