Zece locuințe cu parchet decorativ din lemn

Parchetul este un tip tradițional de pardoseală din lemn, fiind folosit pentru a crea modele decorative și asemănătoare mozaicului. Acesta a devenit popular în anii 1600, deoarece a devenit o opțiune preferată de aristocrația europeană, oferind o alternativă la podelele decorative din marmură care necesitau mai puțină întreținere. Iată 10 case care integrează parchetul decorativ în designul lor:

Apartament din anii 1930, Portugalia, de Aboim Inglez Arquitectos
dezeen.com
Apartament din anii 1930, Portugalia, de Aboim Inglez Arquitectos

Studioul portughez Aboim Inglez Arquitectos a încorporat parchet, suprafețe de piatră și o sufragerie luminoasă în proiectul de renovare al unui apartament din anii 1930 din Lisabona.

Podeaua este compusă din blocuri de diferite tonuri care sunt aranjate pentru a crea un model în stil tablă de șah care este încadrat de fâșii de lemn deschis.

Apartament Basta de Blockstudio
dezeen.com
Apartament Basta, Rusia, de Blockstudio

Un amestec de texturi, materiale și epoci diferite au fost combinate în acest apartament din Moscova realizat de către Blockstudio, care și-a propus să recreeze aspectul unui apartament parizian .

Pentru a crea o senzație primitoare în cadrul structurii nou-construite, în living și dining a fost folosit parchet din stejar provenit din Italia.

Casa carbonizată de Rider Stirland Architects
dezeen.com
Charred House, Marea Britanie, de Rider Stirland Architects

Rider Stirland Architects a remodelat această casă victoriană terasată din sudul Londrei și a adăugat o extensie îmbrăcată în lemn în partea din spate.

Pentru a se juxtapune cu exteriorul extensiei, au fost alese materiale care să ofere interiorului căldură. Parchetul se întinde pe toată suprafața casei și a fost combinat cu tâmplărie la comandă.

Apartament Leith de Luke McClelland
dezeen.com
Apartment Leith, Marea Britanie, de Luke McClelland

Arhitectul scoțian Luke McCellard a renovat interiorul acestui apartament georgian din Edinburgh, creând o casă luminoasă și contemporană.

McClelland a acoperit podelele locuinței din secolul al XIX-lea cu parchet cald de stejar. Lemnul completează pereții albi din apartament.

Casă victoriană terasată de Matthew Giles Architects
dezeen.com
Casă victoriană cu terasă, Marea Britanie, de Matthew Giles Architects

Această casă victoriană terasată din Wandsworth, Londra, a fost renovată și extinsă de către Matthew Giles Architects. La parter, parchetul a fost proiectat pentru a atrage privirea de la intrare până în grădina din spate.

Casa Hatfield de Archmongers
dezeen.com
Hatfield House, Marea Britanie, de Archmongers

Situat pe emblematica Golden Lane Estate din Londra, studioul local Archmongers a renovat apartamentul duplex folosind culori îndrăznețe care au urmărit să completeze aspectul modernist al casei.

Studioul a restaurat parchetul din apartament și a creat o trăsătură centrală.

Portland Residence de Atelier Barda
dezeen.com
Portland Residence, Canada, de Atelier Barda

Deasupra podelei cu parchet din stejar au fost adăugate mobilier și accesorii negre în această casă din Montreal, realizată de studioul de arhitectură canadian Atelier Barda .

Studioul a reconfigurat planul pentru a crea zone de locuit în plan deschis și un flux mai bun între spații. Pereții și mulurile rotunjite originale ale casei au fost păstrate și evidențiate prin podeaua de stejar.

Casa olandeza de Antonia Reif
dezeen.com
Casă olandeză, Țările de Jos, de Antonia Reif

Această casă de la începutul secolului al XX-lea din Haga a fost renovată de arhitecta olandeză Antonia Reif. Casa a fost anterior împărțită în două apartamente pe care arhitectul le-a integrat pentru a reconecta cele patru etaje ale clădirii. Reif a utilizat pardoseală din stejar pentru a crea continuitate între diferitele spații ale casei.

Apartament Vilnius de Kristina Lastauskaitė-Pundė
dezeen.com
Apartament Vilnius, Lituania, de Kristina Lastauskaitė-Pundė

Caracteristicile originale ale acestui apartament din Vilnius au fost evidențiate prin tâmplăria vopsită în gri și accentele de alamă .

Renovarea a fost finalizată de designerul de interior Kristina Lastauskaitė-Pundė, care a dorit să ofere casei o imagine contemporană, care să-i pună în evidență caracteristicile istorice și originale. Pardoseala chevron se întinde pe toată suprfața interiorului pentru a conecta vizual camerele.

Apartament din anii 1970 de Aurora Arquitectos
dezeen.com
Apartament din anii 1970, Portugalia, de Aurora Arquitectos

Lambriurle din lemn aliniază pereții și tavanul acestui apartament din Lisabona, care a fost renovat de Aurora Arquitectos .

Casa a fost definită prin utilizarea lemnului, care poate fi observat prin podeaua de mari dimensiuni și panourile care încadrează luminatoare de pe tavan.

Sursă: dezeen.com