Utile: cum să întrețineți și curățați pardoselile din lemn pentru terase

În loc de piatră și plăci ceramice, pardoselile din lemn sunt din ce în ce mai utilizate pentru spațiile exterioare. Acestea sunt reflectarea unei tendințe moderne de a fi mai uniți cu natura.

Întreținerea pardoselilor din lemn în spații exterioare

Diferite tipuri de lemn au nevoie de diferite tipuri de îngrijire. Anumite specii, cum ar fi tecul, sunt bogate în uleiuri naturale. Prin urmare, pentru pardoselile din tec nu trebuie să utilizați produse uleioase. Produsele de curățare și lustruire a pardoselilor din lemn pentru exterior trebuie să păstreze aspectul lor natural. Acestea pot fi împărțite în trei categorii; produse de curățat pentru terase din lemn, uleiuri pentru terase din lemn și produse pentru îndepărtarea petelor.

Produse de curățare pentru pardoselile outdoor din lemn

Pardoselile din lemn de pe terase sunt adesea afectate de mușchi, insecte, murdărie și condiții meteorologice. Murdăria și mușchiul sunt curățate folosind agenți blândi pentru terasele din lemn. Nu se recomandă utilizarea unor agenți de curățare agresivi, deoarece pot deteriora fibrele lemnoase.

Mușchiul și murdăria pot fi, de asemenea, îndepărtate de pe podelele de lemn prin perierea cu apă și agenți de înălbire (se poate adăuga sare de bucătărie pentru rezultate mai bune). Acest mod de curățare este foarte eficient, dar trebuie să fiți atenți deoarece agenții de înălbire pot face ca lemnul să capete o culoare cenușie deschisă. Este mai bine să folosiți un produs de curățare biodegradabil multifuncțional.

Majoritatea produselor de curățare sunt utilizate cu apă și aplicate cu ajutorul unei perii. Puteți aplica mai mult produs pe porțiunile puternic pătate. După curățare, lăsați podeaua să se usuce timp de 3-4 zile. Pardoseala curată trebuie acoperită cu ulei.

Uleiuri pentru terasele din lemn

Unii experți consideră că utilizarea uleiurilor este elementul de bază în îngrijirea tuturor tipurile de pardoseli din lemn.
Uleiurile sunt bine absorbite de pardoselile din lemn, oferindu-le o culoare naturală și un strat de suprafață rezistent. Acestea protejează lemnul de murdărie, apă și chiar de razele UV. Uleiurile pentru pardoseli din lemn sunt fabricate din materiale naturale și unele sau chiar solubile în apă și, prin urmare, prietenoase cu mediul înconjurător.

Înainte de a aplica uleiul, podeaua trebuie uscată, curățată și degresată. Pardoselile vechi trebuie să fie bine curățate și uneori abrazate. Uleiul trebuie aplicat uniform și lăsat să fie absorbit de pardoselile din lemn. După 20 de minute, surplusul trebuie îndepărtat cu o cârpă pentru a preveni petele. 

Dacă uleiul nu este foarte bine absorbit, puteți repeta procesul. Pentru a obține un aspect asemănător satinului, lustruiți podeaua cu o cârpă. Podeaua trebuie lăsată să se usuce timp de 15-30 de ore, în funcție de temperatura și umiditatea aerului. Pardoselile din lemn trebuie tratate astfel cel puțin de două ori pe an.

Produse pentru îndepărtarea petelor

Există produse speciale care pot împiedica pătarea podelelor din lemn și schimbarea culorii într-o nuanță gri deschis. Aceste produse curăță podelele din lemn și, în același timp, le protejează culoarea naturală.
Înainte de a utiliza orice produs pentru pardoseli din lemn în spații exterioare, asigurați-vă că ați citit instrucțiunile producătorului.