Top 3 greseli majore intalnite la realizarea pardoselilor industriale

Daca esti beneficiarul unei hale industriale, iti doresti ca pardoseala spatiului tau de lucru sa fie cat mai durabila in timp. Din pacate, mai apar si situatii neplacute, care pot genera probleme mari business-ului tau. Dintre acestea enumeram:

  1. Tratarea necorespunzatoare a rosturilor de contractie a betonului.
  2. Alegerea si montarea necorespunzatoare a profilelor de  rost structural seismice.
  3. Turnarea necorespunzatoare a pardoselilor industriale.

Top 3 greseli majore intalnite la realizarea pardoselilor industrialeCe se poate intampla?
Pot aparea fisuri, care in timp se accentueaza, reprezentand un real pericol in cazul in care forta de apasare asupra pardoselii este una mare; din cauza dorintei de a obtine un cost cat mai redus, se opteaza uneori pentru o manopera ieftina si de slaba calitate, aspect care poate duce la o aplicare deficitara a stratului de beton; mai ales pentru halele localizate in zona Vrancea, unde riscul seismic este foarte crescut, fisurile din pardoseala pot afecta grav bunul mers al intregii hale.

Pentru a ne feri de astfel de situatii, recomandam apelarea la sfaturile unui specialist. Am facut noi o mica incursiune pentru dumneavoastra si iata 3 recomandari de care ar fi bine sa tineti cont:

  1. Tratarea necorespunzatoare a rosturilor de contractie a betonului.

Solutia „traditionala” a rosturilor taiate ca mijloc  de evitare a efectelor contractiei betonului in timpul maturarii sale (uscare) si aparitia fisurilor superficiale. Aceasta solutie prinde a fi abandonata prin folosirea profilelor de rost cunoscute si cu denumirea de cofraje de turnare. Cu ajutorul tehnologiei de armare dispersa, cu fibre metalice sau textile, se ajunge la realizarea in tronsoane de peste 1000 mp, ceea ce duce la reducerea cantitatii de rosturi in pardoseala.

  1. Alegerea si montarea necorespunzatoare a profilelor de  rost structural seismice. De cele mai multe ori, executia pardoselilor se face fara a se tine seama de necesitatea conectarii lor de la un tronson structural la altul cu profile de rost. De aici decurg operatiuni de „ajustare” a pardoselii pentru montarea si suprabetonarea profilelor de rost. Solutia evitarii suprabetonarii prin folosirea profilelor aparente pe un suport si acela necorespunzator (mici denivelari, coliniaritate) creaza in exploatare vibratii si desprinderea profilelor din pardosela. Solutia ideala o reprezinta profilele de rost tip „slim”, montate la cota zero in canale de tip pana dreptunghiulare, fara suprabetonari supuse in exploatare numai eforturilor normale (perpendiculare). Utilizarea profilelor „slim” se recomanda atat la lucrarile noi si mai ales la lucrarile de reparatii a rosturilor. Profilele „slim” se pot demonta fara a deteriora finisajul pardoselilor adiacente.
  2. Turnarea necorespunzatoare a pardoselilor industriale. Turnarea pe scara larga a pardoselilor pe suport compactat, nu asigura garantia impotriva aparitiei unor tasari diferentiale a stratului suport. De aici apar denivelari, fisuri si crapaturi adanci. O solutie moderna de evitare a acestor fenomene plus asigurarea unei hidroizolatii perfecte, formarea unui „spatiu tehnic” pentru pozarea diverselor utilitati, conducte, cabluri, viteza de executie si turnarea monolit a grinzilor de fundare si a pardoselii il constituie utilizarea tehnologiei pardoselilor ventilate cu cofraje pierdute.

  Articol realizat cu sprijinului domnului Dan Bejan,  administrator al Reda SRL, societate infiintata in  1991, reprezentanta tehnica si comerciala in Romania a companiilor DINAC – Franta ,  GROUPE TLM – Franta, JANSER – Germania, PROFILITEC – Italia, GEOPLAST – Italia, HC JOINTS – Belgia