Solutia care va combate in viitor asfaltul incins si canicula

Poate ca in Romania inca nu simtim foarte pregnant efectele incalzirii globale, insa in anii ce urmeaza s-ar putea sa fim nevoiti sa adoptam masuri pentru a rezista schimbarilor de clima in mai multe sectoare, inclusiv in infrastructura.

Confruntati anual cu temperaturi foarte crescute si incendii devastatoare, cei din California au inceput sa acopere asfaltul cu un strat alb numit CoolSeal, creat special pentru a reflexta razele solare. Acest stratul de acoperire a fost testat pentru prima oara in 2015 intr-o parcare din Sand Fernando Valley, una dintre cele mai fierbinti zone din orasul Los Angeles.

Am descoperit ca, in medie, suprafata acoperita cu ColorSeal este cu aproximativ 5-6 grade mai mica decat cea acoperita cu asfalt negru simplu, au declarat oficialii orasului.

Autoritatile spera ca daca vor implementa aceasta acoperire pe strazle orasului, vor obtine temperaturi mai scazute in cartiere, oamenii vor utiliza mai putin aerul conditionat si vor fi raportate mai putine decese din cauza caniculei.

Nu toata lumea isi permite un aparat de aer conditionat. Acest tip de acoperire ar putea aduce beneficii tuturor. Poate chiar sa le ofere protectie si celor care isi desfasoara munca in aer liber, a declarat pentru Washington Post Alan Barreca, profesor de stiinta mediului la Universitatea din California.

Acoperirea cu CoolSeal costa aproximativ 40.000 de dolari pe mila (1.6km) si rezista cel putin 7 ani. De la anuntarea programului pilot de acoperire a strazilor cu aceasta substanta, mai multe tari care se confrunta cu temperaturi ridicate (Israel, Arabia Saudita, Australia) au cerut mai multe informatii despre produsul revolutionar dezvoltat de GuardTop.

Sursa articol: Washington Post