Prețurile crescute ale cherestelei afectează producția pardoselilor din lemn în timpul pandemiei

Pandemia Covid-19 a cauzat o creștere drastică a prețurior cherestelei. Cererea ridicată și oferta scăzută alimentează creșterea prețurilor după ce pandemia a declanșat această majorare.

„Cumpărătorii de cherestea s-au retras, crezând că piața va scădea pe baza tuturor acestor lucruri și, de fapt, cu rate scăzute ale dobânzii și cerere reținută, piața a crescut”, a declarat Joe Fowler, președintele Asociației Constructorilor de Case din Greater Austin.

În cazul lemnului, Fowlers explică faptul că „cererea a depășit cu mult oferta”. În funcție de proiect, contractorii spun că prețurile cherestelei au crescut de la 50 la 100% de când a început pandemia.

Pe lângă creșterea prețurilor la cherestea, se așteaptă să crească și costurile pentru mobilier și pardoseli din lemn. Estomparea majorării prețurilor nu este de așteptat până când cerințele de distanțare socială nu se relaxează și fabricile de cherestea pot începe să funcționeze la capacitate maximă.

În România, preţul exagerat al lemnului şi lipsa unor materiale lemnoase poate determina închiderea unor capacităţi de producţie. Preţul la lemn este astăzi de trei-patru ori mai mare faţă de vara anului trecut.

„Trendul ascendent al costurilor materiilor prime, ce se va menţine şi în următoarele luni, reprezintă o provocare importantă pentru noi“, spun reprezentanţii Egger România, parte a furnizorului austriac de materiale pe bază de lemn pentru mobilier şi amenajări interioare, construcţii şi pardoseli Egger, potrivit zf.ro.