Care sunt cele mai bune pardoseli pentru subsol?

Pardoseala din subsol nu joacă după regulile normale ale pardoselii. Chiar și când vremea este uscată, pardoseala de la subsol ar putea să lepureze umezeala reziduală sub formă de vapori, din cauza apropierii sale de sol. De asemenea, subsolul prezintă un risc crescut de inundații atunci când sunt ploi abundente. Așadar, principala preocupare atunci când vine vorba de pardoselile pentru subsol este umiditatea: cum poate fi evitată și cât de eficient se va usca podeaua dacă a devenit umedă.

Caracteristici de bază ale pardoselilor pentru subsol
  • Materialele dure sunt preferate în detrimentul materialele moi;
  • Materialele anorganice funcționează mai bine în subsoluri decât materialele organice. Gresia, betonul și vinilul sunt toate materiale anorganice. Lemnul masiv, deși este un material dur, nu funcționează bine în subsoluri deoarece este un material organic 100%;
  • Pardoselile monolitice, cu un singur strat, se usucă mai ușor decât sistemele de pardoseală cu mai multe straturi. Un exemplu clasic de pardoseală monolitică este betonul. Nu numai că are avantajul de a fi dur și anorganic, dar, de asemenea, nu este compus din mai multe straturi care pot menține apa.
Pardoselile din vinil

Pardoseala din vinil se poziționează ca una dintre cele mai bune opțiuni pentru subsol, împreună cu betonul și plăcile ceramice. Pardoseala din vinil vine atât sub formă de țiglă, cât și de plăci sau foi din vinil. Atunci când este subformă de foi de vinil, aceasta creează o suprafață aproape omogenă și impermeabilă, ideală pentru subsol.

Avantaje:

  • Ține apa la distanță
  • Este ieftină
  • Mai caldă la atingere decât plăcile ceramice sau betonul

Dezavantaje: are nevoie de o suprafață foarte curată pentru instalare; de obicei trebuie apelat la un specialist.

Pardoselile din gresie sau porțelan

Dintre toate opțiunile de pardoseală pentru subsol, plăcile cermaice sunt printre cele mai bune opțiuni. Gresia și plăcile din porțelan pot fi instalate direct pe placa de beton și sunt rezistente la apă.

Avantaje:

  • Se usucă și nu se deteriorează în caz de inundații
  • Nu dezvoltă mucegai

Dezavantaje: calități slabe de absorbție a sunetului; este o suprafață rece (necesită încălzire în pardoseală dacă temperatura este o problemă); placa de beton pe care se intalează gresia poate necesita nivelare și reparații

Pardoselile din beton

Betonul cunoaște o rată mai mare de acceptare în ultimii ani. Acesta nu trebuie să rămână în stare brută, ci poate fi vopsit pentru un aspect mai estetic.

Avantaje:

  • Este cea mai rezistentă opțiune de pardosealăn pentru subsol
  • Nu necesită o cantitate mare de materiale

Dezavantaje: cea mai rece dintre toate opțiunile de pardoseală și fără posibiliatatea de încălzire; calități slabe de absorbție a sunetului; necesită mai multă forță de muncă decât s-ar putea imagina, deoarece betonul trebuie curățat intens înainte de a putea fi vopsit.

Așadar, principala problemă în cazul subsolurilor este umiditatea crescută. În alegerea pardoselilor potrivite, este important ca acestea să aibă o rezistență crescută la apă și să se poată usca repede.