Plăci ceramice vs. plăci porțelanate: ce se potrivește mai bine pentru proiectul tău?

Procesul de fabricare

Atât plăcile din porțelan, cât și cele din ceramică sunt fabricate din argilă arsă în cuptor. Principala diferență dintre cele două este că porțelanul este fabricat din materiale mai rafinate și este ars la o temperatură mai ridicată. Acest proces conferă porțelanului o structură mai dens și, mai puțin poroasă decât cea a plăcilor ceramice.

Ca atare, plăcile de porțelan sunt mai puțin absorbante și sunt potrivite pentru zonele predispuse la umiditate, cum ar fi băile sau chiar zonele în aer liber. Plăcile de porțelan mai puternice sunt, de asemenea, capabile să reziste traficului intens, care ar putea fisura plăcile ceramice mai repede și mai ușor.

Instalare

Totuși, plăcile porțelanate au câteva dezavantaje. Aceste plăci pot costa cu aproximativ 60% mai mult decât cele ceramice și, deoarece sunt mai dure, pot fi mai greu de tăiat fără echipamente speciale. Așadar, este indicat ca acestea să fie instalate de către profesioniști.

Plăcile ceramice sunt mai ușor de manevrat pentru amatori, deoarece pot fi tăiate folosind un simplu tăietor de țiglă. Totuși, din cauza ratei mai mari de absorbție, plăcile ceramice pot fi mai predispuse la pete dacă nu sunt curățate rapid.

Durabilitate și aspect

Dacă durabilitatea nu este o problemă esențială, plăcile ceramice sunt o opțiune convenabilă de buget. Aceste plăci sunt disponibile în multe dintre aceleași stiluri ca și porțelanul. Fie că sunteți în căutarea unui aspect de lemn, piatră sau a unui anumit model, există o placă ceramică care este perfectă pentru proiectul dumneavoastră. Pentru zonele umede în care siguranța și accesibilitatea sunt prioritare, căutați plăci care are textură pentru a reduce alunecările și căderile.

Sursă: goodguyflooring.com