Cum să alegi pardoselile potrivite pentru zonele rezidențiale open-space?

Planurile open-space oferă o senzație mai luminoasă și mai aerisită. Alegerea pardoselii potrivite pentru un plan deschis presupune însă un anumit efort, astfel încât trebuie luați în considerare mai mulți factori. Iată câteva sfaturi pentru alegerea pardoseilor ideale în aceste zone.

  • Design interior: țineți cont de stilul arhitectural al casei dumneavoastră când alegeți materialele pentru pardoseală. Instalați pardoseli care se potrivesc între ele pentru a crea armonie între camere. De asemenea, podelele nu trebuie să distragă atenția de la designul general.
  • Durabilitate: luați în considerare dacă clima din zona dumneavoastră este umedă sau dacă există schimbări extreme de temperatură. Dacă obișnuiți să aveți des musafiri sau dacă aveți o familie numeroasă, vă recomandăm să instalați podele pentru zone cu trafic intens. Probabil că bucătăria are nevoie de pardoseli care să reziste la umezeală și este util să folosiți peste tot materiale care să fie ușor de curățat.
  • Zgomot: într-un plan deschis, zgomotul poate circula în toată casa. Căutați materiale de pardoseală care să fie izolatoare fonice.
  • Confort: În camera de zi, s-ar putea să doriți o mochetă confortabilă sau pardoseli din lemn masiv. Dacă petreceți mult timp în bucătărie, probabil că veți dori să instalați un material care să fie confortabil. Dacă aveți copii mici sau adulți mai în vârstă, s-ar putea să doriți pardoseli antiderapante.
3d rendering modern dining room and living room with luxury decor
Sfaturi pentru alegerea pardoselii
  • Tranziții vizuale line

Unul dintre numeroasele avantaje ale unui plan deschis este că este ușor să folosiți același pardoseală pe întreg spațiul. Cu toate acestea, poate doriți să separați zonele – să definiți bucătăria sau a zona de luat masa din camera de zi. 

Chiar dacă nu utilizați aceleași materiale de pardoseală în fiecare zonă, totuși doriți să păstrați fluxul natural al spațiului. Încercați să  vă asigurați că podelele din fiecare cameră au culori și modele similare. Acest lucru vă poate ajuta să păstrați tranziția lină a designului open-space, oferind în același timp separarea dorită între zone specifice. 

  • Dimensiunea potrivită

Plăcile de gresie și de lemn au diferite lățimi și lungimi care contribuie fiecare la aspectul spațiului dumneavoastră. Încercați să alegeți dimensiuni de scânduri sau plăci proporționale cu întregul spațiu. În general, camerele mari ar trebui să aibă pardoseli cu scânduri late, în timp ce scândurile înguste se potrivesc mai bine în spații mai mici. 

  • Culori versatile

Ar putea fi o alegere bună să mergeți cu o culoare neutră, cum ar fi maro, bej sau gri, deoarece este mai probabil să se potrivească cu peretii, mobilierul și ferestrele. Un lucru de reținut este că pardoselile mai închise pot rezista mai mult, dar culorile mai deschise pot face camera să pară mai spațioasă.

Cele mai bune pardoseli pentru zone open-space
  • Lemn masiv– Lemnul masiv este un material atemporal, luxos, care nu se demodează niciodată. Frumusețea sa naturală poate completa orice stil și vine într-o varietate de dimensiuni și culori. Căutați o specie de lemn durabil, care să reziste la umiditate și uzură în bucătărie.
  • Laminat– Acest material care seamănă cu lemnul natural, dar este mai rezistent în medii umede și însorite. Dacă doriți pardoseli laminate în baia dumneavoastră, luați în considerare instalarea pardoselilor laminate impermeabile care pot rezista mai mult în zonele umede.
  • Vinil de lux– Vinilul poate arăta, de asemenea, ca lemn natural, dar tinde să fie mai rezistent la umiditate și la schimbările de temperatură. Vine în diferite culori și modele care pot completa designul general al casei.

Sursă: 50floor.com