Piața de pardoseli office în 2021: Covor PVC vs Mochetă

În anul 2021 au fost monitorizate 543 clădiri de birouri și centre de afaceri la nivel național. potrivit singurei asistente virtuale de vânzare la șantiere, VICTA.ro, acestea ocupă o suprafață de 5,38 milioane mp, iar valoarea investițiilor atinge suma estimată de 14,89 miliarde RON.

Care a fost necesarul de covor PVC în 2021?

Conform VICTA.ro, în 2021 au fost monitorizate 175 centre de afaceri și clădiri de birouri la care se estimează necesar de covor PVC. În topul județelor cu cele mai multe astfel de proiecte se poziționează București, cu total de 41 șantiere. Iată cum se prezintă situația pentru fiecare județ:

Câte proiecte au avut nevoie de mochetă în 2021?

În ultimele 4 luni au fost monitorizate 176 clădiri de birouri și centre de afaceri la care se estimează necesar de mochetă. Trendul observat în cazul investițiilor cu necesar de covor PVC se păstrează, iar cele mai multe proiecte la care se estimează cantități de mochetă provin din București (52).

Ce tip de finanțare au proiectele monitorizate?

Peste 95% dintre proiectele la care se estimează necesar de covor PVC sau mochetă au finanțare privată. Așadar, au fost monitorizate 198 investiții private, 6 publice și 4 cu finanțare public-privată.

În ce stadii de execuție se află proiectele?

În prezent, cele mai multe proiecte monitorizate în 2021 la care se estimează necesar de covor PVC sau mochetă se află în stadiul de autorizare (94). De asemenea, au fost identificate și 3 proiecte în intenție, 4 în proiectare, 19 ănainte de execuție, 48 în construcție, 15 în stadiul de amenajare și 15 finalizate.

Top 3 proiecte în funcție de suprafață
  • Complex de birouri clasa A, spații coworking, hub medical, food market, cafenele, restaurante, spații prestări servicii, 2S+P+6E, 2S+P+3E+6Er – Palas Campus, Iași, 86.000 mp
victa.ro
  • 2 imobile birouri cu spații comerciale S+P+7E+8Et – J8 Office Park, București, 78.400 mp
victa.ro
  • Imobil de birouri și spații comerciale 2S+P+6E+E7-8Eth – Serban Voda Offices – U Center – faza 1, București, 65.138 mp
victa.ro
Birouri/Comercial: Cei mai activi arhitecți

În ultimele 3 luni au fost identificate 458 firme de arhitectură și proiectare care au executat lucrări din domeniul Birouri/Comercial. Potrivit VICTA.ro, cele mai active companii sunt ARHIMAR SERV (11 proiecte), PLAN TRADE (7 proiecte), BOGART CONSTRUCT (6proiecte) și METROPOLITAN INTERNATIONAL ARHITECTS (6 proiecte).

Birouri/Comercial: Cei mai activi constructori

291 antreprenori generali în construcții care au executat lucrări din domeniul Birouri/Comercial au fost identificați în ultimele 3 luni. Cea mai activă companie este SAGEX CONSTRUCT, cu 4 proiecte. Următoarele poziții sunt ocupate de SYNERGY CONSTRUCT, FLODOR TRANSCOM, CONA, BOG’ART, STABILITEX BAU CONS și MARINA PROPERTIES CONSTRUCT, fiecare cu 3 proiecte.