Arta Gradinilor: In spatele unui concept de peisagistica se regasesc decizii bine gandite
|${USER_EMAIL}
Echipa Arta Gradinilor este specializata in proiectarea si amenajarea de gradini si acoperisuri verzi, gradini verticale, gratare, alei pietonale, pavaje, sisteme de irigat, sisteme de drenaj, plante ornamentale, gazon rulou, gazon seminte, gazonari profesionale, placari piatra, deck-uri, terase-gradini, mobilier exterior, jardiniere.
In portofoliul companiei regasim o colectie impresionanta de lucrari de proiectare si executie de gradini decorative, verticale, acoperisuri verzi si multe alte tipuri de amenajari de spatii verzi realizate in tara. Va invitam sa vizionati o colectie impresionanta de imagini si poze cu amenajari urmand link-ul: Proiecte executate de Arta Gradinilor
Tinand cont ca ne adresam unor specialisti in servicii de peisagistica si amenajare a gradinilor si spatiilor verzi din Romania, intram mai specific pe acest segment si ii intrebam pe expertii de la Arta Gradinilor despre piata in care activeaza si care sunt tendintele pentru urmatoarea perioada.
Ne raspunde la intrebari domnul Cristian ANGHEL, Manager General si fondator Arta Gradinilor.
Domnule Anghel, spuneti-ne cateva cuvinte despre domeniul dumneavoastra care i-ar convinge pe cititorii nostri sa aleaga un profesionist pentru amenajarea spatiului verde.
Peisagistica este un domeniu inca tanar in Romania, la inceput de drum. Nu exista o cultura pe aceasta tema, un gust format; majoritatea clientilor se inspira din calatorii, reviste sau alte astfel de materiale. Acesta in sine nu este un lucru rau, insa ajung sa ia niste decizii nu tocmai fericite in privinta amenajarilor sau sa reproduca diverse elemente care le-au placut, fara ca acestea sa se potriveasca spatiului sau climei Romaniei.
In spatele unui concept de amenajare peisagistica se regasesc in primul rand anumite reguli de compozitie si decizii bine gandite de catre specialisti, ce tin seama de contextul local: conditii geo-climatice, expunere solara s.a.m.d dar si de arhitectura cladirii si texturile deja prezente in spatiul de amenajat.
Ce ar trebui sa ia in considerare un viitor client cand se decide sa-si amenajeze profesional gradina? Care ar fi recomandarile dumneavoastra?
Cred ca cel mai mare castig pentru peisagistica din Romania ar fi ca beneficiarii sa ia in calcul realizarea unei gradini in momentul in care planuiesc construirea unei case. Este mult mai usor sa obtii o amenajare coerenta atunci cand si arhitectul si constructorul si peisagistul stau impreuna la masa si concep un proiect in care casa si gradina sa se completeze si sa se puna in valoare reciproc. Poate fi, de asemenea, si mai avantajos din punct de vedere financiar, deoarece si gradina are nevoie de infrastructura si racord la utilitati, iar daca acestea sunt gandite si realizate in timpul santierului general se pot scuti unele costuri destul de consistente. Acest sfat este valabil numai in cazul imobilelor noi.
Urmatoarea observatie este, insa, una care se refera la orice persoana care doreste sa-si amenajeze orice fel de spatiu verde: in gradina pe terasa sau pe acoperis (da, se poate si acest lucru si este o solutie eficienta, cu multe beneficii pe termen lung). Este nevoie ca beneficiarul sa aiba macar in termeni aproximativi un buget pe care ar fi dispus sa-l investeasca in amenajare. Acest lucru ne ajuta pe noi sa venim cu o propunere reala si obiectiva si fezabila, care sa poate fi implementata. De visat putem visa mult si extrem de frumos, dar important este sa putem pune si in opera ceea ce propunem, de aceea trebuie abordat acest subiect deloc placut inca de la inceput.
Cum vedeti piata amenajarii spatiilor verzi anul acesta? Sunt schimbari majore fata de anul trecut? Ce credeti ca ne asteapta in urmatorii ani?
Schimbari sunt destule. De la an la an chiar. Spre exemplu, acum 3-4 ani, la anumite targuri de profil la care participam, lumea venea, intreba de plante, in special cu flori si pleca. Despre acoperisuri verzi sau gradini verticale daca le povesteam se uitau un pic ciudat, multumeau si plecau. Anul trecut in schimb nu numai ca am putut aborda astfel de subiecte, dar am fost intrebati direct de astfel de servicii si de preturile lor. Si in privinta feedback-ului pentru proiectare s-a schimbat mult atitudinea generala.
Lumea deja stie ca in peisagistica, asa cum e si in arhitectura si constructii este nevoie de un proiect pentru amenajare iar acel proiect este un serviciu platit. In prezent lumea e din ce in ce mai deschisa la idei si produse noi si cred ca aceasta tendinta se va mentine pe pearcursul urmatorilor ani. Auzim din ce in ce mai des: „Vrem sa vedem ce ne propuneti” fata de trecutul: „Vreau aici asa, aici asa, si palmieri daca se poate si cat mai multe flori, tot anul!” Si ne bucura acest lucru pentru ca oamenii incep sa inteleaga procesul de proiectare si amenajare peisagera ca pe un dialog si nu un serviciu standard cu o peluza gazonata si gard viu din Thuja.
Aveti o lucrare realizata anul acesta de care sunteti foarte mandru? Dati-ne mai multe detalii despre cum a decurs proiectarea si executia acesteia.
Am avut norocul in ultimii ani sa dam si de cativa beneficiari foarte deschisi la propuneri mai deosebite iar rezultatele au fost pe masura. Gradina despre care vreau sa va vorbesc este una inceputa anul trecut si finalizata anul acesta, numita de noi gradina Fish. Am ales-o insa pentru ca a fost o adevarat provocare pe care am dus-o insa la capat cu succes. Este o gradina mare ca suprafata, dar foarte fragentata de constructiile masive din perimetru, cu o volumetrie simpla, moderna. Dorinta beneficiarului a fost sa-i realizam o gradina bogata, cu plante cat de poate de exotice si un aer usor asiatic, placandu-i mult gradinile tailandeze dar si cele japoneze.
Problemele principale ale spatiului au fost impartirea nefericita, haotica si efectul de tunel prezent in anumite zone, in special intre cele doua locuinte, unde este si destul pe putina lumina. Am ales sa folosim aceste neajunsuri in favoarea noastra si, utilizand panouri decorative din corten si plante special pentru zone umbrite sa accentuam anumite directii care ajutau compozitia sau, dimpotriva sau sa le mascam pe cele care ii daunau. S-a creat un spatiu dinamic ce are nevoie de parcurgere fizica pentru a fi descoperit intru-totul. Intrarea este ampla, cu perspectiva accentuata spre locul de stat, dar zona dintre case si spatiul personal al familiei este ascuns si intimizat. Pe timpul noptii panourile perforate dubleaza si ca surse de iluminat decorativ, creand alaturi de spoturi si reflectoare un adevarat spectacol.
Executia a fost destul de dificila pentru ca in unele din zone nu se putea intra cu utilaje si pentru ca am fost 5 echipe diferite care am lucrat in paralel si a trebui sa ne coordonam ca mai bine pentru a ne respecta fiecare termenul promis. Pana in ultimele cateva zile a fost un imens santier, plin de praf si zgomot, cu santuri, fire, si platforme de beton in curs de uscare. Pentru ca asta este cea mai mare si mai importanta parte a unei gradini, infrastructura, desi este marea cea mai putin vizibila si un adevarat mar al discordiei cu unii beneficiari care se impacienteaza ca nu mai vad o data plante in propria gradina. In doua zile insa si in urma unui intreg camion de arbori, arbusti si perene, gradina Fish a prins dintr-o data contur iar clientii s-au relaxat vazandu-se in sfarsit aproape de finalul unei etape epuizante.
Ii multumim domnului Anghel pentru raspunsurile oferite si ii uram mult succes la viitoarele proiecte, iar echipei Arta Gradinilor cat mai multe proiecte de amenajari realizate. Urmariti in continuare galeria foto Gradina FISH: