Floora: podeaua flotantă care aduce verdeața în spațiile interioare

Este universal recunoscut faptul că prezența verdeții în spațiile închise are o influență pozitivă asupra bunăstării psihofizice a oamenilor care locuiesc acolo. De la reducerea nivelurilor de stres și îmbunătățirea concentrării, la reglarea cantității de umiditate din aer și calitatea climei: relația simbiotică a omului cu flora este în centrul atenției astăzi și este unul dintre scenariile viitoare de proiectare.

www.floora.design

Așa s-a născut Floora, un proiect amplu și vizionar în care converg grădinăritul, designul și automatizarea casei: o „revoluție” sustenabilă promovată de know-how-ul Nesite – specializat în crearea de pardoseli flotante- și care permite proiectarea unor spații verzi flexibile pe diferite niveluri, în spații interioare publice sau private.

Punctul de plecare este podeaua flotantă la care este posibilă înlocuirea unor panouri cu modulul Floora, compus din tăvi care adăpostesc zone verzi personalizate și creează elemente decorative.

Tăvile sunt conectate la sisteme hidroponice care garantează întreținerea ușoară a plantelor, datorită unui indicator de nivel al apei și a unui sistem de monitorizare a stării de sănătate. Modulele sunt extrem de flexibile, interschimbabile, personalizate și ușor de inserat. Floora promovează astfel o idee de proiectare care este din toate punctele de vedere „verde” și sensibilă la bunăstarea oamenilor și a mediului.

Importanța verdeaței în spațiile interioare

Studii recente efectuate de Agenția pentru Protecția Mediului arată că aerul din spațiile interioare (case, birouri, magazine) adesea măsoară de până la 5 ori mai mulți agenți poluanți decât cel din orașele mari. Elemente de natură biologică (cum ar fi bacteriile și mucegaiul), de natură fizică (unde electromagnetice) și de substanță chimică derivarea (inclusiv fumul sau materialele de construcție) compromit sănătatea unui spațiu și afectează inevitabil bunăstarea psihofizică a oamenilor care trăiesc în el. Nivelurile nepotrivite de umiditate și căldură contribuie, de asemenea, la scăderea calității aerului.

O soluție la toate aceste probleme este oferită astăzi de proiectarea zonelor verzi, cu care este posibilă restabilirea calității climatice a unui mediu. Mai mult, aerul mai curat reduce stresul și îmbunătățește sănătatea, precum și capacitatea de regenerare și, mai presus de toate, de concentrare. 

Plantele produc abur și reglează umiditatea, dar absorb și căldura și zgomotul și filtrează aerul prin neutralizarea substanțelor nocive. Acestea sunt esențiale pentru îmbunătățirea calității muncii și a vieții.

Așadar, spațiile verzi sunt benefice și sunt percepute de către mulți specialiști în domeniu ca fiind viitorul designului.