Cum se face intretinerea corecta a pardoselilor din lemn?

Pardoselile din lemn – in special parchetul – sunt cele mai folosite tipuri de pardoseli din domeniul rezindential. In proiectele din ultimele 12 luni, conform acceleratorului de vanzari prospec.ro, au fost specificati peste 5,5 milioane de metri patrati de parchet laminat.

Tocmai de aceea, avand in vedere cat de raspandite sunt aceste suprafete, o intretinere corecta este esentiala in protectia si mentinerea unui aspect placut pentru mai mult timp. Mizeria si praful nu se ascund in lemn cum se pot ascunde in covoare, astfel ca intretinerea si curatarea unor suprafete mari de lemn poate deveni o corvoada. Insa, stabilirea unei rutine stricte va face curatarea si intretinerea acestor pardoseli mai usoara.

Program zilnic de inlaturat praful

Stergerea podelelor cu un mop uscat din microfibra este cea mai buna protectie zilnica impotriva zgarieturilor si a deteriorarii suprafetelor din lemn. Microfibra foloseste electricitatea statica pentru a capta mizeria, praful si alti alergenii care se aduna intr-o gospodarie. Si maturatul poate fi eficient in procesul de curatare, insa folosirea unei simple maturi poate rezulta in imprastierea murdariei. Daca doresti sa cureti podelele fara sa le deteriorezi si sa captezi absolut toata murdaria, evita sa ridici mopul cu microfibra in timp ce cureti – in acest fel vei tine mizeria captiva in material.

(sursa foto: us.bona.com)

Program saptamanal de aspirare si curatare cu mopul umed

Intretinerea saptamanala este indicata pentru a bifa si zonele mai dificil de ajuns care nu sunt cuprinse intr-o simpla maturare sau curatare cu mopul uscat din microfibra. Retineti totusi sa utilizati aspiratorul cu grija, pentru ca unele sunt dotate cu rotite care pot zgaria podeaua, iar imbibarea mopului in prea multa apa poate fi daunatoare. Atingerile fine sunt cea mai buna modalitate de curatare a suprafetelor din lemn.

(sursa foto: us.bona.com)

Sfaturi avansate:

  • Folositi instrumentele potrivite pentru curatarea podelelor- este recomandata folosirea unui mop dotat cu tampoane din microfibra (care pot fi detasate si spalate la masina de spalat)
  • Evitati sa folositi apa sau otet, detergenti pe baza de sapun, ceara sau aparate cu abur pentru curatarea pardoselilor din lemn. In timp, otetul si apa afecteaza luciul podelei, in timp ce sapunul si ceara lasa in urma reziduri. Aparatele cu abur incalzesc prea tare suprafata si sunt o sursa de umiditate.
  • Inlaturarea prafului si curatarea regulata a pardoselilor din lemn le face sa arata ca noi. Cu toate acestea, este recomandat ca in zonele cu trafic mai ridicat sa plasati un covor de protectie, care va prelungi cu siguranta viata podelelor dvs. De asemenea, pentru a evita zgarieturi cauzate de mobila, se recomanda montarea de protectii din cauciuc sau alte materiale la picioarele scaunelor, meselor sau dulapurilor.
  • In functie de traficul din locuinta dvs, este recomandata polisarea pardoselilor la interval de 2-3 luni cu solutii profesionale. Slefuirea si refinisarea suprafetelor din lemn este recomandata la fiecare 3-5 ani.