Cum să vă protejați pardoselile în timpul construcției sau a renovării?

Protejarea pardoselilor în timpul construcției sau renovării este esențială pentru menținerea aspectului și prevenirea deteriorării acestora. Când reproiectați o parte a casei, echipa de construcții poate folosi materiale care ar putea dăuna podelei dumneavoastră, precum:

  • Vopsea,
  • Murdărie și noroi din exterior,
  • Praf,
  • Echipamente și mobilier voluminoase.

Așadar, pentru a evita deteriorarea sau murdărirea pardoselilor, este important ca acestea să fie protejate pe tipul construcției sau a renovării. Iată câteva modalități prin care puteți face acest lucru:

Folosiți acoperiri temporare pentru pardoseli

O acoperire temporară a podelei este o modalitate accesibilă și eficientă de a vă menține pardoselile în siguranță împotriva deteriorării. Următoarele materiale pot proteja majoritatea pardoselilor împotriva zgârieturilor și petelor:

  • Carton de protecție: așezarea cartonului specializat poate preveni deformarea pardoselilor în timpul construcției sau renovării. Unele produse din carton pentru pardoseală vin cu adeziv pentru a le menține stabile.
  • HDF:  Această placă din fibră lemnoasă cu densitate înaltă este durabilă și ușor de instalat. Veți găsi adesea produse cu protecții încorporate care vă vor menține pardoselile în siguranță.
  • Folie adezivă de protecție: Majoritatea foliilor sunt sigure pentru a le aplica direct pe covoare, pardoseli din lemn masiv și alte suprafețe, oferind protecția de care au nevoie în timpul construcției. Cu toate acestea, cel mai bine este să citiți ambalajul pentru a vă asigura că folia aleasă este potrivită specific pentru pardoseala dumneavoastră.
Determinați traseele de mers

Stabiliți un traseu pentru a aduce echipamente și materiale în casă. Întreaga echipă de construcții ar trebui să știe ce zone ale proprietății dumneavoastră sunt interzise. Înainte de a începe renovările, gândiți-vă care sunt părțile casei pe care va trebui să le acceseze echipa de construcții. Aplicați folie de protecție sau o altă acoperire temporară pentru a desemna pe unde ar trebui să meargă lucrătorii. Îndepărtați mobilierul sau orice alt obiect care ar putea îngreuna trecerea.

Mențineți zona curată și bine ventilată

Pardoseala dumneavoastră poate colecta cantități mici de resturi, chiar și cu o acoperire temporară de protecție. La sfârșitul fiecărei zile de lucru, obișnuiți-vă să curățați podelele cu aspiratorul și mopul pentru a preveni răspândirea prafului și a altor resturi. Dacă lucrați cu vopsele, curățați orice scurgere cât mai repede posibil pentru a evita petele permanente.

Locul ar trebui să aibă, de asemenea, o ventilație adecvată pentru a vă proteja podelele și calitatea aerului interior. Dacă lucrați cu substanțe chimice dure, folosiți un ventilator sau țineți fereastra deschisă. Pe lângă substanțele chimice, praful din aer se poate așeza pe podele și le poate deteriora. Instalarea unui ventilator poate elimina contaminanții din zonă.

Acoperiți obiectele din cameră

Praful și resturile pot ajunge pe diferite suprafețe. Așadar, este esențial să acoperiți și celelalte obiecte din cameră, precum:

  • Conductele de aer: conductele sistemului HVAC pot colecta praful și îl pot răspândi în toată casa, inclusiv pe pardoselile dumneavoastră. 
  • Ușile: este important să protejați ușa, mai ales dacă urmează să cărați echipamente grele și voluminoase în cameră.
  • Ferestrele:  praful și resturile pot intra în ferestre și perdele. Deoarece cel mai probabil veți avea ferestrele deschise pentru a oferi ventilație, acestea pot fi acoperite cu folii de plastic pentru a le menține curate.