Criza de lemn și creșterea prețurilor în domeniul parchetului

Deoarece sectorul construcțiilor și-a desfășurat activitatea indiferent de vremuri, preţurile materialor au explodat în ultimele luni. Toate ţările lumii se confruntă cu o criză de lemn, iar cheresteaua s-a scumpit de trei ori în câteva săptămâni.

Folosit în majoritatea tipurilor de construcţii, lemnul este cumpărat de românii care fie îşi renovează, fie îşi construiesc casa în regim propriu. Scumpirile din România sunt cauzate de exporturile masive pentru fabricile din SUA și vor afecta producătorii de mobilă și parchet.

 „În America sunt mai multe fenomene care s-au întâmplat. Pe de o parte, pădurile de pin au fost atacate de un cărăbuş şi în multe zone nu se poate exploata pentru că lemnul este infectat. Nu mai sunt în relaţii bune cu Canada, de unde importau foarte mult lemn şi fabricile de cherestea din SUA s-au închis când a început pandemia”, declară Aurica Sereny, preşedintele producătorilor de mobilă, potrivit stirileprotv.ro.

Antreprenorii din construcţii spun că situaţia se va reflecta în preţurile locuinţelor.

Cristian Erbașu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcții: „În această perioadă, are loc o adevărată revoluţie. Chiar dacă ea provine din zona economică, se va relfecta şi în zona tehnică. Multe materiale care se bazau pe materie primă pură vor fi înlocuite cu materiale obţinute prin reciclare, materiale obţinute din refolosirea unei materii prime vechi”.

Reprezentanții Egger România, parte a furnizorului austriac de materiale pe bază de lemn pentru mobilier, construcţii şi pardoseli Egger, declară că „trendul ascendent al costurilor materiilor prime, ce se va menţine şi în următoarele luni, reprezintă o provocare importantă pentru noi“.

Unele ţări au luat deja măsuri pentru a frâna creşterile. Rusia, de exemplu, a interzis exporturile de lemn inclusiv pentru sucursalele din România.