Cum arata cea mai abrupta strada din lume si care sunt cele mai abrupte strazi din Romania?

Titlul de cea mai abrupta strada din lume, recunoscut chiar si de Cartea Recordurilor, este detinut de Strada Baldwin din Dunedin, Noua Zeelanda. Aceasta are o inclinatie naucitoare de 35% si nu poate fi parcursa in totalitate cu masina din motive de siguranta. Inclinatia se simte cel mai bine atunci cand „temerarii” se incumeta sa o urce pentru ca, la fiecare 2,86 de metri de strada parcursi la pas, altitudinea se schimba cu 1 metru.

Intinsa pe o lungime de 350 de metri, strada este facuta din placi de ciment, pentru ca aplicarea asfaltului la o asemenea inclinatie ar fi fost practic imposibila.  De asemenea, din cauza inclinatiei, asfaltul ar fi avut de suferit si ar fi „curs” la vale intr-o zi cu temperaturi ridicate.

Inclinatia se reflecta si in forma tuturor celor 34 de case construite aici, acestea fiind asimetrice, fapt care, la urcarea strazii creeaza o iluzie optica puternica: iti dau impresia ca nu sunt drepte si ca se scufunda in pamant.

Surse articol si foto: wikipedia si twentywowords.com

Care sunt cele mai abrupte strazi din Romania?

Conform datelor adunate de catre mai multi utilizatori ai forumului ciclism.ro, cele mai abrupte strazi din Romania se afla in Cluj-Napoca, Targu-Mures si Sinaia. Concret, este vorba de:

  • Strada Bradului din Targu-Mures are o lungime de 280m, urca 27 m, si deci are o panta medie de 9.6. Pana maxima e posibil sa ajunga intr-un anumit punct 20%
  • Strada C.A. Rosettii din Cluj-Napoca are o lungime de 340 m, diferenta de nivel de 41m, avand o panta medie de 12%. Panta maxima, conform idicatorului de la inceputul strazii, este de 20%
  • Strada Aosta din Sinaia are 900 m lungime, de-a lungul carora se urca 103 m (de la 814 la 917). Rezulta o panta medie de 11,44%.
Strada C.A. Rosetti, sursa foto: Ciproconstruct