Care sunt cele mai rentabile opțiuni de pardoseli ecologice?

Atunci când vine vorba despre pardoseli ecologice, nu este suficient ca materialele din care sunt produse să fie naturale și regenerabile. Există o serie de factori care trebuie luați în considerare, precum:

  • Abilitatea de a fi reînnoită
  • Capacitatea de a fi reciclat
  • Fabricare responsabilă
  • Distanța de transport
  • Toxicitate pentru mediu
  •  Întreținere
  • Ciclu de viață

Iată nouă dintre cele mai bune opțiuni de pardoseli verzi, durabile și rentabile.

Pardoselile din plută

Un material regenerabil în mod natural, pluta este fabricată din scoarța stejarului de plută, care crește din nou după ce a fost recoltată. Oferă izolație împotriva căldurii sau a frigului și nu permite mucegaiului și acarienilor să se instaleze. De asemenea, unele pardoseli din plută sunt fabricate din dopuri de sticle reciclate.

Pardoselile din linoleum

Linoleum este fabricat din ulei de in oxidat, care este produs în mod natural din plante de in. Acest material este disponibil pe scară largă și este foarte regenerabil. Producția nu are un efect negativ semnificativ asupra mediului, iar pardoselile din linoleum pot dura între 25 și 40 de ani.

Când materialul nu mai este utilizat, acesta poate fi folosit pe post de combustibil. Energia produsă prin arderea unui metru pătrat de linoleum este aproximativ echivalentă cu energia necesară pentru a produce aceeași cantitate de material.

Covoare ecologice

Achiziționarea unui covor necesită o atenție deosebită, deoarece acesta este adesea produs din petrol. De asemenea, unele covoare pot menține praful și mucegaiul sau pot elibera toxine în aer care pot fi dăunătoare sănătății. Cea mai bună alegere este covorul realizat din materiale naturale precum, lâna sau iuta.

Pardoselile din bambus

Bambusul este una dintre plantele cu cea mai rapidă creștere, cu un ciclu de recoltare de doar trei până la cinci ani, fiind foarte regenerabil. Dezavantajul bambusului este că este produs în cea mai mare parte în zona Pacificului și, prin urmare, transportul acestuia este un factor poluant. De asemenea, unele pardoseli din bambus sunt fabricate și cu formaldehidă, deci trebuie să întrebați distribuitorul despre nivelurile de emisii de formaldehidă înainte de a cumpăra.

Pardoseli din lemn de esență tare

Există multe tipuri de lemn care sunt rare, dar care pot fi obținute din reciclarea materialelor din clădirile vechi. Utilizarea acestor materiale reduce deșeurile și previne defrișarea. Totuși, trebuie să aveți grijă ca lemnul pe care îl folosiți să nu fi fost niciodată tratat cu substanțe chimice toxice pe parcursul vieții sale.

Pardoseli din piatră naturală

Piatra este un produs natural al pământului care este în mod constant recreat prin procese tectonice naturale. Nu dăunează mediului și poate fi reciclat în alte proiecte de pardoseală. Cu toate acestea, piatra este destul de grea, și astfel impactul transportului asupra mediului pentru materialele importate poate fi semnificativ.

Plăci metalice reciclate

Plăcile metalice sunt fabricate din bucăți de aluminiu, cupru sau alamă. Întrucât aceste materiale sunt resurse finite și nu sunt biodegradabile, utilizarea lor pentru pardoseli reduce depozitele de deșeuri.

Gresie din sticlă reciclată

Aceste plăci sunt fabricate din deșeuri de sticlă recuperate, cum ar fi sticlele aruncate și ferestrele sparte. Utilizarea lor împiedică aceste materiale ne biodegradabile să ajungă la un depozit de deșeuri.