Ce tipuri de pardoseli se recomandă pentru locurile de joacă?

Atunci când vine vorba despre locurile de joacă, două aspecte sunt absolut necesare: să fie sigure și, bineînțeles, să fie distractive.

Alegerea pardoselii este cheia în crearea unui mediu sigur pentru copii, de aceea e important să fie îndeplinite trei criterii:

  • Să fie adaptată la înălțimea echipamentelor
  • Să absoarbă șocurile
  • Să fie antiderapantă

Tipuri de pardoseli pentru locuri de joacă

Suprafețele utilizate la locurile de joacă au cunoscut reglementări importante în ultimii ani. Dacă în trecut asfaltul era popular pentru astfel de spații, în prezent este foarte rar folosit din cauza puterii scăzute de absorbție a șocurilor.

Iată câteva tipuri de pardoseli reglementate pentru locurile de joacă:

  • Gazonul este des utilizat pentru locuri de joacă, atât din considerente estetice, cât și de siguranță. Totuși, gazonul nu trebuie utilizat atunci când există riscul căderii de la înălțimi mari. Conform SR EN 1177, înălțimea maximă de cădere este de 1500 mm în cazul gazonului.
  • Scoarța de copac este o variantă mai puțin utilizată pentru spațiile de joacă. Și în cazul acestui tip de pardoseală, echipamentele nu trebuie să aibă înălțimi mari. Conform reglementărilor, grosimea pardoselii trebuie să aibă 200 mm, iar înălțimea maximă de cădere să fie mai mică de 2 m.
  • Nisipul este foarte ușor de instalat și are o putere de absorbție ridicată. Dacă stratul turnat este de 300 mm, înălțimea maximă de cădere poate atinge 3 m.
  • Tartanul turnat este recomandat pentru locurile de joacă ce au echipamente mai înalte. Puterea lui de absorbție și înălțimea maximă de cădere sunt date de grosimea acestuia.
  • Pavelele din cauciuc sunt asemănătoare tartanului și reprezintă o metodă foarte populară pentru locurile de joacă. De asemenea, pavelele cu o grosime mai mare au și o putere de absorbție sporită a șocurilor.

Adaptarea pardoselii la echipament

De cele mai multe ori, înălțimea echipamentelor indică și înălțimea de la care un copil poate cădea. Din acest motiv, adaptarea pardoselii la echipament este extrem de importantă. Pentru spațiile de joacă ce au echipamente înalte sunt recomandate suprafețe cu grosimi mai mari.

Siguranța și puterea de absorbție a pardoselii este, în mare parte, determinată de grosimea acesteia. Așadar, alegerea unei suprafețe care să îndeplinească standardele de siguranță este vitală în amenajarea unui loc de joacă.

Scurt istoric

În prezent se pune foarte mult accent pe siguranță atunci când se amenajează un spațiu de joacă pentru copii. Totuși, acest aspect nu a fost mereu un criteriu principal. De exemplu, în anii 1940 și 1950 asfaltarea era o metodă extrem de populară.  Iată principalele etape în evoluția pardoselilor:

Cerea de pardoseli pentru locuri de joacă în România

Cu ajutorul singurei asistente de vânzare la șantiere, VICTA.ro, în ultimele 3 luni au fost identificate 74 de lucrări care au avut specificate în documentațiile tehnice acest produs.

Valoarea estimată a investițiilor atinge suma de 570 milioane de RON, iar cele mai însemnate cereri provin din județul Iași (8578 mp).

Unul dintre aceste proiecte este Grădinița cu Program Prelungit Piticot S+P+1E – Reabilitare, modernizare și dotare, localizată în județul Hunedoara.

Doriți să aveți acces la mai multe lucrări? Solicitați 10 șantiere gratuit pe care le puteți oferta imediat!