Alegerea pavajelor pentru spații publice cu trafic intens

În prezent există o multitudine de opțiuni de pavaje pe piață, fiecare având caracteristici diferite. Atunci când este proiectat un spațiu public, este esențial să se răspundă la o serie de întrebările corecte cu privire la cerințele și funcțiile acestuia, pentru a determina materialul potrivit.

Pentru început: Unde va fi instalat pavajul? (Va fi protejat, expus, umed?). Ce nivel de trafic va experimenta? (Ușor, moderat sau ridicat?). Ce tip de trafic va experimenta? (Pietoni, biciclete, vehicule ușoare sau vehicule grele?). Ce alți factori ar trebui luați în considerare pe baza condițiilor preexistente?

În zonele care vor primi un flux intens de trafic, trebuie acordată atenție în principal următoarelor caracteristici:

  • Securitate, confort și accesibilitate pentru toate tipurile de utilizatori,
  • Rezistența la intemperii și schimbări climatice,
  • Ușor de întreținut și durabil,

Diferite materiale pot oferi condiții total diferite. Pavajele moi vor genera spații plăcute și confortabile pentru interacțiuni ocazionale sau jocuri pentru copii, în timp ce pavajele mai dure vor facilita mișcarea rapidă și fluidă a pietonilor. Alegerea corectă nu numai că va contribui la îmbunătățirea calității vieții oamenilor atunci când își părăsesc casele, ci poate aduce orașele cu un pas mai aproape de realizarea incluziunii efective a tuturor cetățenilor.

Iată care sunt unele dintre cele mai utilizate opțiuni:

Plăcile din porțelan

Există multe modele, culori și diferite niveluri de rezistență a plăcilor de porțelan, astfel încât acestea sunt utilizate pe scară largă în scopuri diferite. Avantajele tehnice includ porozitatea redusă și structura relativ omogenă. Printre finisajele disponibile, cele naturale și antiderapante sunt cele mai potrivite pentru zonele cu trafic intens.

Pavaje ceramice

Unul dintre criteriile utilizate pentru dimensionarea și alegerea pardoselilor ceramice este indicele PEI (de alunecare), care clasifică ceramica în funcție de rezistența lor la fluxul de mișcare. De exemplu, o ceramică clasificată ca PEI 1 are o rezistență scăzută la abraziune, făcându-l potrivit pentru dormitoare și băi rezidențiale. În cazul zonelor în aer liber sau a zonelor publice, care primesc un trafic foarte mare, se recomandă utilizarea PEI 5, care este potrivit atât pentru exterior, cât și pentru interior, inclusiv restaurante, centre comerciale și aeroporturi.

Lemn

Pardoselile din lemn sunt utilizate frecvent în interior, deoarece generează medii confortabile. Ca urmare, există un mare interes în transferarea acestei caracteristici în spații externe. În astfel de cazuri, este esențial să se acorde atenție calității lemnului și să existe siguranța că acesta este tratat pentru a rezista eficient la intemperii. În plus, este important să se efectueze o întreținere specializată la fiecare 2 ani.

Pavajele din beton

Betonul este extrem de durabil, are o bună rezistență mecanică și necesită doar o rutină de întreținere și curățare foarte simplă. Locațiile publice trebuie să utilizeze beton de înaltă performanță (HPC), care oferă o impermeabilitate crescută, o contracție mai mică și o durabilitate mai mare.

Piatra naturală

Deși pietrele sunt rezistente în mod natural, atunci când vine vorba de pavaj, este esențial să se folosească pietre de finisare aspră, mai degrabă decât cele netede. Acest lucru va asigura o siguranță mai mare pentru utilizatori și va preveni alunecarea. Sunt de obicei ușor de curățat (cu apă și săpun ușor) și nu necesită multă întreținere. Iată câteva opțiuni populare

  • Miracema Stone: Are un finisaj antiderapant, o mare varietate de culori și este utilizată pe scară largă într-un format mozaic.
  • Calcar: piatră naturală utilizată pe trotuarele tradiționale „pavaj portughez”, tipice Braziliei și Portugaliei. Are un raport cost-beneficiu excelent și poate fi găsit în diferite culori.
  • Bazalt: Material rezistent, antiderapant, durabil. Având în vedere caracteristicile sale, prezintă un raport bun cost / beneficiu.
  • Granit: Foarte rezistent la traficul de persoane și vehicule, poate fi utilizat în piese pătrate sau dreptunghiulare sau chiar în formate personalizate. Cel mai mare dezavantaj este că absoarbe temperatura; adică se răcește foarte mult iarna și se încălzește foarte mult vara.
Folosirea tehnologiei

Dacă există resursele necesare, proiectanții ar trebui să ia în considerare aplicarea soluțiilor tehnologice care depășesc problema estetică / funcțională, urmărind, de asemenea, reducerea la minimum a problemelor contemporane, cum ar fi criza climatică. De exemplu, au fost dezvoltate plăci care transformă treptele în energie atunci când sunt utilizatede pietoni pietoni sau captează apa de ploaie de pe trotuare , îndreptând-o spre plante sau iazuri de apă.

Între timp, trotuarele fierbinți agravează și mai mult insulele de căldură din zonele urbane prin radierea unei cantități mari de căldură în atmosferă. Optarea pentru culori deschise este cea mai simplă modalitate de a evita această problemă. Totuși, dacă aceasta nu este o soluție viabilă, cum ar fi pe drumurile pavate sau pe autostrăzi, tot rămân câteva opțiuni puternice.

Pavajele reci funcționează ca reflectoare solare și mențin temperatura mai scăzută decât pavajele tradiționale. Tehnologia lor este interesantă, deoarece poate fi realizată cu aceleași materiale ca și pavajele tipice, cum ar fi cimentul.