12 pasi in remedierea fisurilor unei placi din beton armat prin injectare cu rasina epoxidica

Lucrarile de remediere se pot incepe numai dupa respectarea urmatoarelor conditii:

 1. procesul de fisurare sa fie stabilizat ;
 2. temperatura mediului ambiant si a elementului care se remediaza trebuie sa fie minimum +15°C in perioada de executie a remedierii si minimum 7 zile dupa executarea acesteia ;
 3. umiditatea relativa a aerului sa fie maximum 60% in perioada de executie a remedierii ;
 4. temperatura materialelor utilizate sa fie de minimum +15°C si maximum +30°C ;
 5. temperatura maxima pe parcursul exploatarii sa fie de  +50°C ;
 6. suprafetele de beton cu care vin in contact amestecurile pe baza de rasini epoxidice sa fie uscate;
 7. uneltele cu care se lucreaza sa fie perfect uscate ;
 8. injectarea fisurilor se efectueaza dupa minimum 6 ore de la executarea operatiilor pregatitoare, daca temperatura mediului ambiant este mai mare de +20°C si minimum 12 ore daca temperatura mediului este cuprinsa intre +15°C si +20°C; vasele si uneltele de lucru se vor spala cu acetona tehnica imediat dupa terminarea lucrului ;
 9. darea in exploatare a elementelor de beton remediate se va face dupa minimum 3 zile de la executarea remedierii daca temperatura mediului ambiant a fost mai mare de +20°C si minimum 7 zile daca temperatura mediului a fost cuprinsa intre +15°C si +20°C ;


OPERATII TEHNOLOGICE 

12 pasi in remedierea fisurilor unei placi din beton

 1. Se indeparteaza tencuiala de pe toata lungimea traseului fisurii pe o latime de circa 300 mm (150 mm de-o parte si de alta).
 2. Se perie suprafata betonului cu o perie de sarma  si se sufla cu aer comprimat  pentru indepartarea prafului rezultat.
 3. Se stabilesc pozitiile stuturilor metalice pentru injectare si se marcheaza pe traseul fisurii:

– in cazul placii cu grosimea de 12 mm accesul este posibil numai pe partea inferioara  si stuturile se aplica la o distanta de (1.2…1.5) hpl. Intre stuturile invecinate se realizeaza cate un orificiu pentru verificarea injectarii.

 1. Se executa orificiile pentru verificarea injectarii, gauri cu diametrul de circa 10 mm si cu o adancime de circa ¾ hpl, cu ajutorul unei bormasini rotopercutante. In aceste gauri se introduc tuburi din PVC.
 2. Se pozitioneaza stuturile metalice pe traseul fisurii in punctele stabilite si se fixeaza provizoriu pe contur in 2 – 3 puncte cu plastilina sau ipsus avand grija sa fie amplasate simetric fata de fisura. Obligatoriu stuturi la capetele fisurii.
 3. Se aplica 2 straturi de chit epoxidic intre stuturi si se prind stuturile in straturi. Chitul se aplica prin apasare energica cu spaclul pe toata suprafata decopertata.
 4. Se asteapta 6 ore pentru intarirea chitului.
 5. Se verifica comunicarea intre stuturi precum si indepartarea prafului din fisura astfel: se introduce aer comprimat pe rand in fiecare stut si se urmareste ca acesta sa refuleze in cele 2 stuturi invecinate. Orificiile prin care nu refuleaza aerul indica o intrerupere a fisurii in zona respectiva si in acest caz se amplaseaza stuturi suplimentare pentru asigurarea comunicarii (dupa ce in prealabil chitul epoxidic a fost indepartat in zona respectiva cu ajutorul unei dalte si a unui ciocan de 0.5 kg).
 6. Dupa minimum 6 ore de la executarea operatiilor pregatitoare daca temperatura mediului ambiant este mai mare de +20°C si minimum 12 ore daca temperatura mediului este cuprinsa intre +15°C si +20°C se poate incepe operatia de injectare de la una din extremitatile fisurii. Se astupa cu dopuri de cauciuc toate stuturile metalice, mai putin primele 2 care raman deschise. Injectarea fisurilor cu rasina epoxidica se poate face cu ajutorul pistolului manual sau cu pistolul actionat cu aer comprimat:
 • In cazul utilizarii pistolului manual, acesta se alimenteaza cu rasina, apoi se introduce capul sau in primul stut (amplasat la extremitatea fisurii) si se incepe insurubarea lenta a pistonului pana la aparitia rasinii in stutul invecinat. Se scoate pistolul din stutul metalic, acesta se astupa cu un dop de cauciuc, se muta pistolul in al doilea stut, se desfunda stutul 3 si se reia operatia de injectare. Se procedeaza astfel pana la injectarea completa a fisurii. La  terminarea injectarii toate stuturile trebuie sa fie astupate.
 • In cazul folosirii pistolului cu aer comprimat, acesta se alimenteaza cu rasina apoi se racordeaza la o sursa de aer comprimat cu presiunea de max 6 atmosfere. Se fixeaza pistolul in primul stut metalic amplasat la una din extremitati, se deschide lent robinetul de aer comprimat si se mentine pistolul in aceasta pozitie pana la aparitia rasinii in stutul invecinat. Se inchide robinetul de aer comprimat, se astupa primul stut cu dop de cauciuc, se desfunda stutul 3 si se reiau operatiile de injectare pana la injectarea completa a fisurii. La  terminarea injectarii toate stuturile trebuie sa fie astupate.

Rasina trebuie sa refuleze prin tuburile de control din PVC, refularea indicand patrunderea rasinii pe min ¾ hpl.

 1. Dupa cca 12 ore de la terminarea injectarii, stuturile metalice se scot si se curata de chitul epoxidic prin spalarea lor cu acetona sau prin ardere.
 2. Dupa cca 36 de ore de la injectare se verifica aplicarea corecta a injectarii. Pe o lungime de cca 150 mm, cu dalta si ciocanul se va desprinde  stratul de chit epoxidic aplicat pentru inchiderea exterioara a fisurii la extremitatea la care s-a terminat injectarea. Daca injectarea a fost corecta se constata prezenta rasinii in fisura. Daca nu, se constata prezenta rasinii in fisura, se indeparteaza complet chitul si se stabilesc zonele neinjectate. In fiecare din aceste zone se monteaza cate un stut, se acopera cu chit epoxidic lasandu-se cate o intrerupere de control cu diametrul de 3 mm la extremitatea zonei de injectat si se executa injectarea. Daca au fost mai multe fisuri pe element, se verifica fiecare a 5-a fisura si in cazul unei zone neinjectate se verifica toate fisurile prin indepartarea chitului pe toata lungimea traseului acestora.
 3. Se reface tencuiala cu mortar M 50T

12 pasi in remedierea fisurilor unei placi din beton 2

Prepararea amestecurilor pentru chituire sau injectare se face astfel:

– se masoara volumetric sau gravimetric materialele componente;

– intr-un recipient emailat curat si perfect uscat se introduce rasina epoxidica apoi intaritorul;

– se amesteca incet cu mistria (curatata si perfect uscata) timp de 2 minute (se evita scoaterea mistriei pentru a nu se antrena aer) pana la obtinerea unei culori omogene;

– daca se prepara chit se adauga treptat cimentul sau filerul de cuart si se amesteca pana la omogenizarea completa.

Cantitatea preparata se limiteaza la max 0.5 kg. Timpul de punere in lucru pentru amestecurile epoxidice, masurat de la inceperea prepararii nu va depasi 30…12 minute pentru temperatura mediului ambiant de +15…+25°C si 10…8 minute pentru temperatura mediului ambiant de +26…+30°C.

Imediat dupa terminarea prepararii si punerii in lucru a amestecurilor, vasele si uneltele de lucru se vor spala cu acetona tehnica.

pardoseli epoxidice