Tendințele din sfera designului consolidează poziția dominanță a pardoselilor cu suprafață dură

O nouă analiză a grupului Freedonia proiectează creșterea cererii globale pentru pardoseli cu suprafață dură, depășind-o pe cea de covoare și mochete, și consolidarea poziția deja dominantă pe piața globală a pardoselilor, care totaliza 19,4 miliarde de metri pătrați în 2019.

Deși există o anumită diferențiere în funcție de regiune, o serie de factori stimulează utilizarea pardoselilor dure:

  • Atât utilizatorii rezidențiali, cât și cei nerezidențiali de pe marea piață americană vor opta din ce în ce mai mult pentru pardoseli cu suprafață dură în detrimentul mochetelor, datorită duratei mai lungi de viață, a întreținerii reduse și a capacității de a îmbunătăți calitatea aerului interior.
  • Produsele pentru pardoseli cu suprafață dură vor fi din ce în ce mai utilizate în țările în curs de dezvoltare, pe măsură ce cote mai mari din populație își construiesc sau renovează locuințele.
  • Consumatorii din întreaga lume specifică din ce în ce mai mult produsele din plăci de vinil de lux (LVT), datorită performanței superioare și disponibilității pe suprafețe mai atractive.

Grupul Freedonia estimează că cererea pentru pardoseli cu suprafață dură va crește cu 2,9% pe an până la 17,0 miliarde de metri pătrați în 2024.

Pardoseli reziliente vs. pardoseli non-reziliente

Pardoseala non-rezilienă, adică inflexibilă, care cuprinde o gamă largă de tipuri de produse – inclusiv pardoseli ceramice, din lemn și laminate – este cea mai mare categorie de produse (atât în ceea ce privește valoarea, cât și volumul). Acest segment va continua să fie responsabil pentru majoritatea câștigurilor de pe piața mondială până în 2024. Ceramica va continua să reprezinte majoritatea cererii de pardoseli non-reziliente, în parte datorită concentrării piețelor de pardoseli ceramice în țările în curs de dezvoltare rapidă.

Piața de pardoseli reziliente cuprinde produse caracterizate prin flexibilitatea. Pardoseala din vinil – care include plăci de vinil, plăci de compoziție de vinil (VCT) și LVT – este de departe cel mai comun tip de pardoseală rezilientă. Alte produse din acest segment sunt linoleum, plută, cauciuc, piele și asfalt. Se așteaptă ca produsele din vinil – în special LVT – să înregistreze o creștere puternică datorită esteticii lor favorabile și a proprietăților de performanță.