Alternative accesibile și ecologice la pardoselile din lemn de esență tare

Lemnele de esență tare sunt adesea o primă alegere atunci când vine vorba de pardoseală, dar nu sunt perfecte pentru fiecare spațiu. În primul rând, sunt scumpe – cu atât mai mult acum. Dar chiar dacă banii nu sunt un factor decisiv, lemnele de esență tare și animalele de companie – sau copiii – nu se înțeleg foarte bine, iar sunetul călătorește direct prin ele. Din fericire, există o gamă întreagă de alte opțiuni de pardoseală ecologice, care arată la fel de frumos ca lemnul de esență tare și sunt la fel de rezistente.

Bambus

Bambusul este una dintre plantele cu cea mai rapidă creștere de pe planetă – unele specii cresc chiar un centimentru pe oră – și este aproape la fel de dur ca lemnul de esență tare. Desigur, calitatea contează; cele mai bune exemplare sunt recoltate după 5-7 ani, spre deosebire de 40-50 de ani în cazul lemnului de esență tare.

Ecologic: Bambusul crește de aproximativ 15 ori mai repede decât speciile de copaci cu lemn de esență tare. Dar, mai important, acesta poate fi „cosit” pentru recoltare fără a deranja rădăcinile, spre deosebire de tăierea copacilor care contribuie la eroziunea solului.

Întreținere: De obicei se recomandă un produs de curățare specific pentru bambus, dar un produs pentru lemn de esență tare sau un detergent pentru lemn poate proteja suprafața și menține strălucirea.

Atenție: Bambusul de calitate inferioară, deși ecologic (și mai accesibil), se poate zgâria ușor. De asemenea, unele versiuni sunt realizate cu adezivi care conțin formaldehidă, motiv pentru care nu sunt excelente pentru calitatea aerului din interior.

Marmoleum

Marmoleum, descendent al vechiului material pentru pardoseli linoleum, este un produs natural ce vine într-o gamă variată de culori. Prețul pentru acest tip de pardoseli este accesibil, iar durabilitatea și rezistența sunt un mare avantaj.

Ecologic: Este compus dintr-un amestec de ulei de in, colofoniu, rumeguș, calcar, iută și pigmenți, ceea ce înseamnă că este complet biodegradabil și fără COV. Materiile prime naturale și producția sa în fabrici care utilizează energie electrică 100% ecologică înseamnă că este și neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Întreținere: Pe lângă faptul că este durabil, marmoleum vine, de asemenea, în peste 300 de culori și modele și este rezistent la căldură, ușor de curățat și rezistent la germeni (datorită uleiului din semințe de in), ceea ce îl face perfect pentru bucătării.

Atenție: Deși prezintă multe avantaje, acesta este totuși scump, ușor de tocit și trebuie să fie sigilat bine dacă este folosit în baie.

Plută

Plăcile din plută au fost folosite ca material de pardoseală de-a lungul timpului. Pot avea farmecul retro al plăcilor ceramice și sunt rezistente la lovituri. De asemenea, pluta este un material cald, moale, care izolează fonic încăperea.

Ecologic: Pluta este un produs ecologic, iar extragerea acesteia din scoarță nu afectează niciun copac. Cea mai mare parte a plutei din lume provine din Portugalia -unde copacii sunt crescuți în pășuni care susțin, de asemenea, pășunatul, apicultura și ciupercile sălbatice.

Întreținere: Pardoseala din plută este disponibilă în diferite forme, de la scânduri la plăci fixe. Întreținerea este simplă și presupune doar ștergerea prafului cu un mop.

Atenție: Podeaua din plută poate fi deteriorată dacă există mult trafic cu pantofi cu toc sau roți.

Eucalipt

Eucaliptul este la fel de rezistent ca lemnul de esență tare. Sentimentul cald și rustic se împletește bine cu un design boho-chic. De asemenea, acest tip de pardoseală este sigură pentru pantofii cu toc.

Ecologic: Eucaliptul crește rapid în soluri sărace, reducând nevoia de îngrășăminte care pot afecta calitatea apei. De asemnea, în California eucaliptul este considerat invaziv iar îndepărtarea lui este încurajată.

Întreținere: Eucaliptul este mai rezistent la umezeală decât lemnul tare, făcându-l o alegere mai bună pentru climatul umed. La fel ca pluta, aceste plăci pot fi curățate cu mopul în mod regulat pentru a rămâne curate.

Atenție: Este mai scump decât bambusul (deși la aproximativ jumătate din costul lemnelor de esență tare) și pentru că este încă relativ nou, nu sunt la fel de mulți furnizori.

Vinil

Una dintre tendințele de pardoseli cu cea mai rapidă creștere imită în mod eficient materialele tradiționale de înaltă calitate, cum ar fi lemnele de esență tare și ceramica, ambele fiind întotdeauna în tendințe.

Ecologic: Plăcile de vinil nu sunt prima opțiune atunci când vă gândiți la pardoseli sustenabile, dar compania canadiană Harbinger realizează o versiune de lux cu 60% materiale reciclate post-consum și cu un conținut scăzut de COV. Clădirile unde sunt instalate plăci de vinil pot îndeplini criteriile pentru certificarea LEED.

Întreținere: Vinilul este un material foarte rezistent și nu există instrucțiuni speciale de întreținere sau curățare. Ștergeți ocazional pardoseala pentru a îndepărta praful și alte resturi.

Atenție: Plăcile de vinil pot conferi unei camere o atmosferă de birou. Și pentru a cita istoricul în arhitectură Timothy Askin, „Vinilul de lux este inerent un oximoron”.