Reguli simple, dar esentiale in tratarea corecta a pietrei naturale folosita in placarile exterioare orizontale
|Se poate intampla uneori, numai cand piatra naturala nu este montata corespunzator, sa apara cateva probleme. De aceea este foarte important sa fim constienti ca fiecare detaliu, oricat de mic si de neinsemnat ar parea, in fixarea pietrelor naturale conteaza. Conteaza, mai ales pentru ca procedeele de montare sunt extrem de simple.
Adezivul trebuie aplicat sub forma de strat, nu doar in puncte
Placa de piatra naturala trebuie sa aiba aplicat pe spate adezivul special sub forma de strat. Daca adezivul este aplicat doar ”in puncte”, exista posibilitatea ca, in timp, suprafata pietrei sa se decoloreze usor. Eflorescenta, pe de alta parte, este acel inconvenient care apare cand solutia speciala aplicata pe suprafata superioara a pietrei nu este de calitate sau nu a fost bine aplicata.
Pastrarea aspectului placut al pietrei depinde de o impermeabilizare facuta corect
Cand piatra nu ”respira”, cand nu permite ca umezeala sa treaca prin ea, mineralele, sarurile din stratul de mortar, ciment, pamant sau chiar din piatra insasi se blocheaza in stratul de impermeabilizant. Se blocheaza si ”infloresc” acolo, stricand aspectul placut al pietrei naturale. Un factor decisiv in aparitia acestor consecinte neplacute il constituie si felul in care s-a realizat hidroizolatia teraselor sau a pardoselilor interioare din spatiile cu umiditate ridicata.
In ambele cazuri, decolorare sau patare (eflorescenta), o prima si elementara masura de prevenire este ca inainte de impermeabilizare, piatra sa fie curatata si uscata. In cazul unei re-impermeabilizari, trebuie avuta in vedere indepartarea vechiului strat de impermabilizant, impreuna cu alte murdarii sau depuneri de materii organice.
Pentru aceasta indepartare se foloseste un decapant care se intinde cu un burete pe suprafata pietrei naturale si se lasa, in functie de cat e de afectata piatra, un timp intre 5 si 30 de minute. Dupa aceea, piatra se freaca cu perie mai tare. La sfarsitul acestui procedeu, placa se clateste cu apa curata. Dupa ce s-au indepartat toate reziduurile, piatra trebuie lasata la uscat minimum 24 de ore, inainte de a fi impermeabilizata.
Foarte important de retinut! Impermeabilizarea este esentiala pentru orice piatra naturala. Impermeabilizarea asigura o viata mult mai lunga pentru produsele din piatra naturala, din punct de vedere al rezistentei si al esteticii. Inainte de impermeabilizare, recipientul in care se afla solutia se agijta bine inainte de a-l deschide. Cu ajutorul unui aplicator special, carpa sau o perie moale, se aplica solutia uniform pe suprafata placii de piatra naturala.
Cand avem o piatra cu grad mare de absorbtie (precum travertinul), trebuie aplicate mai multe straturi de impermeabilizant. Excesul de impermabilizant se elimina cu ajutorul unui material textil absorbant. Timp de trei ore nu trebuie sa calcam pe suprafata proaspat impermeabilizata.
Timp de trei zile, suprafata aceasta trebuie ferita de ploi, ninsori, de orice fel de umezeala – de aceea impermeabilizarea pietrelor in spatii exterioare trebuie sa fie realizata in perioade uscate, de preferabil vara. Toate aceste explicatii si procedee sunt valabile si cand avem amenajari cu mozaic realizat din piatra naturala.
Privind intretinerea zilnica a pietrei naturale in placarile exterioare orizontale: in functie de conditiile meteorologice trebuie indepartata mizeria, praful, pietrisul cu o matura (perie) sau, si mai bine, cu un furtun.
Asadar, sa nu uitam, aceste mici probleme apar numai cand nu se respecta felul in care se monteaza piatra naturala si, dupa se poate vedea, rezolvarea lor este foarte la indeamana si nu iti trebuie multa pricepere pentru a le pune in aplicare. Astfel, ne putem bucura cu totii de spectacolul unic al pietrei naturale, indiferent daca este vorba de amenajari exterioare si interioare.
Sursa foto: piatraonline.ro si piatraonline.com