Reducerea poluării: pardoseli cu 70% mai puțin beton și 90% mai puțin oțel

În esență, cea mai poluantă parte a unei clădiri se ascunde sub picioare. Podelele reprezintă mai mult de 40% din masa totală a majorității clădirilor cu mai multe etaje, iar multe dintre suprafețe sunt fabricate din beton. Acestea caracterizează o mare parte din emisiile generate de înființarea și funcționarea unei construcții pe durata de viață a acesteia. Întrucât producția de beton este taxabilă pentru aproximativ 8% din emisiile mondiale de carbon, podelele reprezintă o problemă gravă.

nimipatel.com

O metodologie nouă de construire a podelelor din beton poate schimba acest lucru. Regândind designul și necesitățile structurale ale construcției pardoselilor, o echipă de arhitecți și ingineri de la ETH Zurich a dezvoltat o placă care necesită doar 30% din betonul și 10% din oțelul de armare al unei pardoseli tipice.

După mai mult de un deceniu de dezvoltare, placa de beton a fost utilizată pentru prima dată într-o construcție. Numită HiLo, construcția este un modul cu două etaje construit în platforma de analiză Next Evolution in Sustainable Building Technologies din Elveția.

10 90695588 aceste pardoseli ingenioase folosesc
nimipatel.com

În interior, podelele din beton folosesc doar 3 centimetri de beton, arcuindu-se peste un cadru cu bare subțiri de oțel. Acest lucru ar putea deveni o metodă de construirea mondială. Grupul de analiză al lui Philippe Block, profesor la ETH Zurich, a încheiat un parteneriat cu Holcim pentru a prezenta această metodă într-un produs de masă. Holcim a anunțat recent planuri de a avea această tehnică pentru clădirile industrializate până în 2023 și estimează că sistemul poate reduce emisiile de carbon cu până la 80%.

Plăcile au fost optimizate de-a lungul anilor pentru a reduce nevoile de materiale. Într-o construcție ipotetică de 25 de etaje, Block spune că reducerea betonului s-ar traduce prin 1.200 de camioane mai puține de beton.

Deși mulți au susținut necesitatea de a renunța la beton în construcții sustenabile și orientarea către alte materiale, cum ar fi cheresteaua stratificată, Block spune că este, de asemenea, vital să se îmbunătățească materialele de construcție pe scară largă de care depinde o mare parte a lumii.

Block spune că noul sistem de plăci de podea a fost deja propus pentru a fi inclus într-un proiect mare care este în prezent în procesul de obținere a autorizațiilor de construcție și speră să-l vadă utilizat în diferite proiecte în următorii ani. Parteneriatul cu Holcim și scopul său de a vinde metoda până în 2023 vor fi de ajutor. 

Sursă: nimipatel.com