Piața de pardoseli: statistici și predicții

Piața pardoselilor a fost estimată la 360.26 miliarde dolari în 2019 și se estimează o majorare a ratei anuale de creștere compusă cu 5,9% din 2020 până în 2027. Specialiștii anticipează o creștere a cererii de pardoseli, astfel încât tot mai mulți beneficiari și constructori se orientează spre produse estetice când vine vorba de clădiri noi. Mai mult, această majorare va fi sprijintă și de sectorul construcțiilor, care cunoaște o dezvoltare rapidă în piețele emergente.

Piața de pardoseli în SUA, în funcție de produs, 2016-2027

În graficul alăturat sunt prezentate cotele celor 4 categorii de pardoseli:  pardoseli rigide (plăci ceramice, ciment, cărămizi etc), sisteme de acoperiri moi (mochete, covoare PVC etc ), pardoseli elastice (din vinil, linoleu, cauciuc etc) și, respectiv, pardoseli turnate (epoxidice, poliuretanice).

În prezent există o gamă variată de pardoseli, iar acestea pot fi personalizate în fucție de culorile, dimensiunile și design-ul ales de cumpărător. Mai mult, rețeaua puternică de distribuție a făcut posibilă implicarea în multe proiecte de construcții, susținând astfel creșterea pieței în ultimii ani.

Jucătorii importanți din industrie s-au adaptat la noile tendințe în materie de pardoseli decorative care să îmbunătățească estetica spațiului și să ofere un aspect natural. Așadar, aceștia au introdus în gama de produse diverse modele de pardoseli din lemn sau piatră naturală.

În ultimii ani se observă un trend la nivelul principalilor jucători de pe piață, care se concentrează pe fuziuni și achiziții, atât pentru a îmbunătăți portofoliul de produse, cât și pentru a-și extinde prezența geografică.

Tipuri de pardoseli: statistici

În 2019, sistemele moi de acoperire au atins valoarea de 47,5 miliarde și se anticipează o creștere de 4,9% în perioada următoare. De asemenea, și pardoselile rigide (precum plăcile ceramice sau din piatră naturală) au căpătat popularitate în ultimii ani datorită durabilității și rezistenței acestora.

Pardoselile elastice au devenit tot mai aplicate în spații comerciale, precum birouri, centre de fitness și clădiri ospitaliere. Durabilitatea, întreținerea ușoară, impactul redus asupra mediului și sustenabilitatea ridicată a acestora au constribuit la creșterea popularității în ultimii ani. Totuși, materialele utilizate nu sunt, de multe ori, reciclabile, fapt ce poate limita eventualele creșteri pe viitor.

Pardoselile turnate se aplică, de regulă, în domeniul industrial. Suprafața podelei este acoperită cu rășini sau materiale din beton, iar costurile de instalare și întreținere sunt scăzute.

Pardoseli rezidențiale, comerciale și industriale

Cota de piață a pardoselilor, la nivel global, în funcție de domeniul de aplicare, 2019 (rezidențial, comercial, industrial)

Clădirile rezidențiale, inclusiv casele unifamiliale și multifamiliale, au cumulat o pondere a veniturilor de 54,3% în 2019 și se așteaptă să crească cu 5,7% în perioada următoare. Sectorul construcțiilor rezidențiale din piețele emergente, inclusiv India, Africa de Sud și Turcia, asistă creșterea rapidă a pieței de pardoseli la nivel global. Specialiștii menționează că interesul consumatorilor din aceste regiuni se îndreaptă spre pardoseli rigide, dat fiind costul redus și durata de viață a acestora. Astfel, se poate aștepta o majorare a cererii de pardoseli rigide în următorii ani.

O creștere semnificativă poate fi observată și în domeniul industrial. Datorită procesului de industrializare, tot mai multe spații de producție și depozitare sunt construite sau modernizate. Astfel, pentru perioada 2020-2027 este așteptată o majorare a cererii de pardoseli industriale. 

Domeniul comercial a înregistrat o cotă mare de piață în 2019 și se așteaptă șă se mențină în următorii ani. Numărul ridicat de spații de birouri, instituții medicale și de învățământ va susține cererea de pardoseli și în perioada ce va urma.

Piața pardoselilor Asia-Pacific, America de Nord și Europa

Asia-Pacific a dominat piața în 2019 datorită investițiilor uraișe în zona construcțiilor din China și India. Pardoselile rigide au fost la mare căutare în această regiune, însă se preconizează schimbări în materie de preferințe, clienții îndreptându-și atenția spre game mai variate de produse și design-uri mai bune, aspect care poate conduce spre o creștere a pieței.

În America de Nord, cererea pentru pardoseli rigide a atins suma de 63,4 miliarde dolari în 2019 și se anticipează o creștere cu 5,6% în perioada 2020-2027.

Europa a contribuit cu 17,1% din consumul total de produse în 2019 și se anticipează o creștere de 5,4% în următorii ani. Progresul tehnologic și numărul mare de producători din această regiune vor conduce la creșteri de piață în viitorul apropiat.

*Aceste informații au fost preluate de la Grand View Research.

Cum arată piața de pardoseli industriale din România? Descărcați aici gratuit analiza pentru a avea acces la:

  • Statistici‌ ‌și‌ ‌estimări‌ ‌din‌ ‌piața‌ ‌de‌ ‌construcții‌ ‌
  • Cei‌ ‌mai‌ ‌influenți‌ ‌și‌ ‌cei‌ ‌mai‌ ‌profitabili‌ ‌producători‌ ‌de‌ ‌pardoseli‌ ‌industriale‌ ‌
  • Piața‌ ‌de‌ ‌pardoseli‌ ‌industriale‌ ‌în‌ ‌sectorul‌ ‌privat‌ ‌
  • Piața‌ ‌de‌ ‌pardoseli‌ ‌industriale‌ ‌în‌ ‌sectorul‌ ‌public‌ ‌
  • Cele‌ ‌mai‌ ‌specificate‌ ‌branduri‌ ‌de‌ ‌pardoseli‌ ‌industriale‌ ‌în‌ ‌documentațiile‌ ‌tehnice‌ ‌
  • TOP‌ ‌10‌ ‌firme‌ ‌de‌ ‌arhitectură‌ ‌care‌ ‌au‌ ‌specificat‌ ‌pardoseli‌ ‌industriale‌ ‌în‌ ‌documentații‌ ‌tehnice‌ ‌
  • TOP‌ ‌10‌ ‌constructori‌ ‌de‌ ‌lucrări‌ ‌publice‌ ‌la‌ ‌care‌ ‌este‌ ‌nevoie‌ ‌de‌ ‌pardoseli‌ ‌industriale‌