Petra Pavaje – Cum alegem pavajul potrivit pentru zone rezidențiale?
|Petra Pavaje este cel mai tânăr brand Florea Grup, având ca scop producția prefabricatelor din beton – pavele, dale, rigole, borduri, bolțari, elemente de zidărie – într-o gamă variată de mărimi, forme și nuanțe. Florea Grup este o poveste despre antreprenoriat, despre curaj, despre perseverență… dar în primul rând, este o poveste despre oameni!
Cum alegem pavajul potrivit și ce capcane să evităm aflăm de la Bogdan Băbușanu, Director General:
Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui beneficiar din domeniul rezidențial pentru achiziția corectă a pavajului?
Stratul suport al curții joacă un rol extrem de important în amenajarea curții, din aceste considerente este important să stabilim încă de la început dacă se păstrează zestrea – stratul suport – sau se va descoperta și reface. Odată stabilit stratul suport și cota zero a amenajării, se poate alege pavajul.
Pavajul ales trebuie să fie unul vibropresat, pentru că betonul are caracteristicile fizico–mecanice mult superioare unui beton monolit (cazul betonului amprentat). Recomandarea noastră în acest sens este alegerea unui pavaj premium, diferența de preț intre pavajul premium si standard este un procent foarte mic din costul lucrării finale, dar beneficiile sunt considerabile pe termen lung.
Al treilea sfat ar fi alegerea unui montator autorizat de producător, pentru a obține garanția produsului și amenajarea dorită, iar dacă bugetul permite, consultarea un peisagist pentru simularea unei amenajări.
Știm că amenajarea curții poate fi un proces lung și anevoios pentru unii, iar din acest motiv am pregătit un articol pe blog cu 5 pași în amenajarea curții ca să ușurăm munca clienților.
Care sunt trei capcane des întâlnite la achiziția pavajului pentru zone rezidențiale?
Capcane este prea mult spus, în principiu trebuie ținut cont de: culoarea acoperișului și a tencuielii decorative, a dimensiunilor spațiilor/aleilor ce trebuie amenajate și a utilității lor. Când discutăm de utilitate, ne referim în special la diferențele de nivel. Dacă avem diferențe de nivel mai mari, va trebui amenajată curtea în trepte, astfel dacă se pavează curtea cu o pantă mai mare de 4%, există riscul că amenajarea să se lase in prisma spălării stratului suport.
La amenajarea spațiilor / aleilor trebuie să ținem cont de dimensiunile trotuarelor. Dacă avem trotuare cu dimensiuni de până la 1-1,3 metri lățime, este recomandat să se meargă pe un pavaj sau jocuri de dimensiuni mai mici, mixuri de produse precum MEDITERANA, pentru diminuarea pierderilor și aspectul de „plin”.
Culoarea acoperișului și a tencuielii decorative – în principiu sunt culorile care definesc suprafața pavajului, iar stilul de construcție al casei definește modelul de pavaj, care poate fi mai clasic sau modern.
Ce măsuri trebuie luate pentru a crește durata de viață a acestuia?
Pentru a ne bucura cât mai mult de un pavaj „ca nou”, se recomandă realizarea lucrărilor de întreținere anual, înainte de venirea iernii, prin spălarea cu apă cu presiune înaltă și detergent special. La fel de important este să îndepărtăm vegetația în momentul amenajării prin umplerea rosturilor cu un nisip de amestec sau să-l curățăm odată cu apariția vegetației.
Dacă bugetul vă permite, puteți apela la firme specializate de curățenie, care vor readuce amenajarea aproape de aspectul nou și vă veți putea bucura de ea 15 – 20 de ani, cât este durata medie de viață a betonului fara a prezenta deteriorări.