Florin FLORIAN – director departament Fibre – Betoane, ROMFRACHT: „Faptul ca oferim solutii tehnice complete ne aseaza oarecum in varful furnizorilor de fibre din Romania”

Incepand cu activitatea din 1996 cu un singur obiect de activitate, astazi Romfracht Group este structurat pe 3 domenii diferite de business: Transport international si logistica, productia de fibre pentru armarea dispersa a betoanelor si distributie de detergenti naturali, enzimatici. Anul 2022 a fost o reala provocare atat la nivel de companie, cat si la nivel de sector. Despre toate aceste provocari dar si despre o viziune de ansamblu asupra evolutiei domeniului de constructii am discutat cu dl Florin FLORIAN – director departament Fibre – Betoane, ROMFRACHT.

Domnule Florian, ne apropriem de finalul anului 2022. Cum l-ati descrie in cateva cuvinte?

  • Provocare – ar fi cuvantul definitoriu din punctul meu de vedere.
  • A fost un an plin de provocari din cauza evenimentelor din Ucraina.

Care sunt provocarile momentului in segmentul in care activati?

Lipsa materiei prime si aici ma refer la otel, evolutia haotica a preturilor. La un moment dat in timpul anului aveam termene la oferte cu valabilitate cuantificata in ore nu in luni.

Noi suntem un mare consumator de energie iar pretul energiei ne-a dat peste cap oarecum. Lipsa de predictibilitate, jocul guvernantilor cu preturile la energie au dus la haos.

Cum vedeti evolutia pietei in nisa dvs. in Romania, in urmatoarele 6-12 luni?

Proiectele private sustin pentru moment piata in domeniul nostru. Suntem exportatori si ducem fibrele produse in Romania in toata lumea, unde se vede o crestere a pietei indeosebi datorita lipsei materiei prime iar unii concurenti au pierdut sursele de fibre produse in Rusia.

Incepand cu anul 2011, ROMFRACHT a reusit sa inaugureze cea mai mare linie de productie de fibre metalice, devenind cel mai mare producator din tara. Care este capacitatea actuala de productie a fabricii?

La momentul respectiv intr-adevar baza era fibra metalica iar productia era calibrata dupa puterea de dezvoltare a companiei. Azi lucurile nu mai sunt asa. Desi am crescut capacitatile la fibre metalice la 1000 tone/luna, fibrele din polipropilena au crescut dintr-o nevoie a pietei.

Fibrele din polipropilena sunt marca inregistrata Romfracht iar numele sunt RoFero® , RoNet®, RoWhire®

2.623.417 de metri cubi de beton armati pana in 2022. Suntem curiosi care este produsul-vedeta din portofoliu in acest an. Ne puteti spune si de ce a fost cererea mai mare pentru el?

RoFero este vedeta fibrelor. Este o fibra din polipropilena, structurala care este certificata dupa SR EN 14889/2 si inlocuieste fibra metalica. Testele efectuate pe betoane armate cu fibre si studiile aprofundate facute, ofera acestei fibre metode de calcul a dozajului similare fibrei metalice.

Fibra RoFero se vinde “calda” pentru ca putem sustine un pret competitiv si net avantajos fibrelor metalice.

Ajutati constructorii sa ajunga la performante tehnice si economice prin optimizarea solutiilor de armare dispersa a betoanelor. Simtiti o deschidere mai mare din partea lor fata de acum 5 ani, de exemplu?

Faptul ca oferim solutii tehnice complete ne aseaza oarecum in varful furnizorilor de fibre din Romania. Optimizarea armarii disperse nu poate decat sa aduca bucurie beneficiarului precum si constructorului pentru lejeritatea punerii in opera si costurile reduse. Vorbind de costuri as da un exemplu – o paroseala de 1000 mp cu plase sudate, armarea ar costa cca 12.600 euro iar cu RoFero ar costa 2.400 euro – avantaj client 10.200 euro.

Care sunt 2 -3 proiecte recente la care ati furnizat fibrele si ce solutii tehnice din portofoilul dvs. ati folosit?

Magazinele de tip Kaufland, Lidl, Ikea de la Campia Turzii, fabrici tip Saint Gobain, aeroporturi in Romania, Grecia etc. Sunt multe proiecte si fiecare prin specificul lui este important pentru noi. 

Stim ca ROMFRACHT e o companie dornica permanent sa deschida noi piete si sa lanseze produse, ce planuri aveti pentru 2023? Ne puteti impartasi cateva secrete din culise?

Dezvotam pemanent si asta se vede. Recent am pus in functie o statie de betoane. La momentul actual suntem atat furnizor de betoane comerciale cat si de betoane cu fibre. Noutatea consta in declararea proprietatilor betoanelor cu fibre.

Pentru 2023 o sa punem in functie o fabrica ultramoderna de productie prefabricate pentru hale industiale, infrastructura etc.

Pentru final, am pastrat o curiozitate. Ce face d-l Florin Florian in timpul liber, atunci cand nu e in postura de manager department fibre in cadrul companiei Romfracht?

Da, se pare ca anii trec si cu bucurie ma pregatesc sa fiu bunic, prin martie. Pentru moment iau cursuri intensive de la toata lumea. 😊