Fibrometals: Lider în fibre metalice în Europa de Est și dincolo


Fibrometals este liderul în producția de fibre metalice din Europa de Est. Încă din 2013 de la înființare, compania a stabilit parteneriate pe termen lung cu clienți din regiunile Europei, dar și din America de Nord și Asia.

Într-un interviu recent, am avut oportunitatea să discutăm cu reprezentanții Fibrometals România despre avantajele oferite de utilizarea fibrelor metalice în construcții, dar și despre provocările și perspectivele pieței în acest sector.

De la impactul pozitiv al fibrelor metalice asupra betonului, la adoptarea de soluții tehnice inovatoare în proiectele recente, acest interviu oferă o privire comprehensivă asupra complexității asociate achiziționării și utilizării acestor materiale în cadrul industriei construcțiilor.

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru achiziția corectă de fibre metalice?

Atunci când achiziționăm fibre metalice pentru armarea betonului, ca orice alt produs, avem în vedere calitatea, și proprietățile tehnice ale acestora.

Betonul singur nu dispune de suficientă tracțiune și poate crăpa, pe când betonul armat cu fibre crește gradul de rezistență la întindere și controlează eventualele fisuri. Și cantitatea de apă este ținută sub control de acest beton armat cu fibre, lucru ce duce tot la controlul fisurilor.

Atuurile folosirii fibrelor metalice sunt:

– crește rezistența la întindere a betonului

– betonul are o mai mare durabilitate

– adăugarea în compoziție a fibrelor mici, scurte, răspândite uniform ar acționa ca un antifren și îmbunătățește proprietățile statice și dinamice

– având o elasticitate ridicată duce la o armare eficientă și pe termen lung. În plus, nu se pune problema ruginii și nici a corodării

– practic, este ușor de amenajat, turnat sau pulverizat

– reducerea efortului și a forței de muncă

Care sunt 3 capcane/greșeli des întâlnite pe care le observați că le fac cumpărătorii când achiziționează fibre metalice?

Ne-am remarcat pe piața din România prin calitatea produselor pe care le oferim, acestea corespunzând exigentelor de calitate impuse de către beneficiari. Pe lângă proiectele de dimensiuni mici la care luăm parte frecvent pe tot teritoriul României, menționăm proiecte de colaborare cu operatori internaționali cum ar fi : Mapei , Sika , Primekss , Skanska ,etc.

Fibrele metalice sunt fabricate astfel încât să se identifice ca soluții ideale pentru nevoile și situațiile individuale pe care le întâlnim în proiectele pe care le onorăm.

Care sunt 2 -3 proiecte recente la care lucrați sau le-ați finalizat recent și ce soluții tehnice din portofoliul dvs. ați folosit?

În momentul de față participăm la o mulțime de proiecte variate, oferind soluții tehnice inovative cum ar fi: armarea cu fibre metalice a pardoselilor  fără rosturi, producția de garduri din beton, radierelor sau a prefabricatelor din beton folosite la poduri.

Care sunt provocările momentului în segmentul în care activați?

În segmentul în care activăm provocările fac parte din rutina noastră zilnică. Noi, ca și majoritatea altor producători, suntem importatori de materie primă pentru capacele pe care le producem. Schimbările economice cu care ne confruntăm în România și care sunt exacerbate de provocări precum pandemia și conflictul din Ucraina, ne-au provoacat să căutam soluții în afara zonei noastre de comfort.

Piața transporturilor a fost blocată iar prețurile puținelor variante de transport rămase s-au majorat considerabil, ceea ce a condus către reevaluarea ofertelor.

Provocarea cu care încă ne confruntăm este de a menține prețurile produselor competitive având în vedere creșterea prețurilor la materiile prime și transport, instabilitatea politică și impredictibilitatea cursului valutar.

Am pus și vom pune mereu clientul pe primul loc, bazându-ne pe relații corecte, profesionale.

Cum vedeți evoluția pieței în nișa dvs. de fibre metalice în România în următoarele 6-12 luni?

Impactul acțiunilor recente la nivel global s-a translatat sub forma unui șoc atât la nivelul ofertei, cât și al cererii. Există cerere de materiale pe piața din România iar noi evaluăm că aceasta va fi în continuă creștere. Pentru că li se recunosc din ce în ce mai mult avantajele și beneficiile fibrelor metalice. Suntem convinși că în următoarele 6-12 luni cererea pentru acestea se va majora.

Ne puteți spune câteva din obiectivele FibroMetals pe care le implementați în această perioadă?

Pe termen scurt, obiectivul Fibro Metals este de a construi o nouă fabrică în România astfel încât să putem acorda termene de livrare foarte mici clienților noștri, în special celor din Canada, SUA, Asia, unde timpul de tranzit este destul de mare. Iar pe termen lung, ne dorim foarte mult ca în urmatorii 3- 5 ani să fim în top 5 cei mai mari producători mondiali pentru această categorie de produse.