Regata – Sfaturi pentru achiziția gresiei și a faianței

Povestea Regata începe în anul 1993, cu multă perseverență și devotament. Compania s-a dezvoltat într-un ritm constant și susținut, venind în sprijinul tuturor clienților cu o gamă largă de produse din categoriile gresie și faianță, materiale de construcții, amenajări interioare, instalații termice și sanitare. Cum achiziționăm corect plăcile ceramice și ce capcane trebuie evitate aflăm de la reprezentanții Regata în cadrul unui interviu acordat echipei IBC Focus:

Care sunt trei capcane des întâlnite la achiziția gresiei și a faianței pentru zone rezidențiale?

  1. Una dintre capcanele des întâlnite în procesul de achiziționare a plăcilor ceramice este reprezentată de materia primă din care au fost realizate acestea, respectiv pasta roșie și pasta albă. Plăcile ceramice din pastă roșie sunt potrivite spațiilor interioare uscate, întrucât argila nu deține caracteristici superioare. În schimb, pasta albă (caolinul – rocă cu granulație fină, fără oxizi de fier, de culoare albă) este potrivită pentru toate tipurile de spații (interioare sau exterioare) și prezintă proprietăți net superioare pastei roșii.
  1. De asemenea, foarte importantă este și rezistența la abraziune, notată PEI, stabilită de norma EN ISO 10545-7 a Porcelain Enamel Institute, de unde își are originea si abrevierea. Astfel, o placă ceramică integrantă unei clase ridicate de abraziune, precum PEI IV, din maximul de V, va fi mult mai rezistentă la trafic decât o placă din clasa I. Cu cât clasa de abraziune este mai ridicată, cu atât crește și durabilitatea plăcii. În cazul antialunecării (aderență), lucrurile stau la fel, doar că aceasta este notată cu „R”. Pentru zonele rezidențiale sunt potrivite plăcile cu indice R10.
  1. O altă capcană este reprezentată de însăși plăcile ceramice. Caracteristicile acestora sunt foarte importante și nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de aspectul plăcilor. De exemplu, gresia și faianța de slabă calitate vor avea rezistență scăzută la orice tip de factori sau chiar un grad ridicat de absorbție a apei. În schimb, în cazul plăcilor ceramice de calitate superioară, aceste aspecte nu se vor regăsi, ba din contră, calitatea se va observa încă de la montare. 

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui beneficiar din domeniul rezidențial pentru achiziția corectă a gresiei și faianței?

  1. Să uite de miturile legate de dimensiuni și cum, de exemplu, pentru băile mici sunt potrivite plăcile mici. Gresia și faianța de mari dimensiuni vor oferi întotdeauna senzația unei încăperi spațioase și rafinate, față de cele mai mici care par demodate și nu oferă un aspect de continuitate.
  2. Să opteze pentru plăcile ceramice rectificate. Rectificarea este un procedeu de finisare al plăcilor ceramice, care presupune tăierea marginilor acestora, astfel încât colțurile să formeze un unghi drept, de 90°. Aspectul final va fi unul elegant și continuu. Acest fapt se datorează și rosturilor de dilatație, de mici dimensiuni (1 mm sau 1,5 mm), recomandate în vederea montării plăcilor rectificate.
  3. Să țină cont de gradul de luminozitate din încăpere. În funcție de cât de iluminată este încăperea în care se vor monta plăcile ceramice, beneficiarul poate opta pentru culori deschise sau închise. Însă, trebuie știut faptul că plăcile ceramice în nuanțe deschise vor lumina mai mult încăperea, iar cele în nuanțe închise o vor întuneca. Cu toate acestea, nu este exclus un joc de culori în camerele bine iluminate, mai ales dacă se va încadra perfect în stilul ales.

Ce măsuri trebuie luate pentru a crește durata de viață a gresiei și a faianței?
Indiferent de spațiul în care sunt montate plăcile ceramice, vor fi supuse la anumiți factori de mediu, precum schimbări de temperatură sau umezeală, care pot afecta durabilitatea acestora. Tocmai de aceea, întreținerea periodică, corespunzătoare, este esențială în creșterea duratei de viață a gresiei și a faianței. Aceasta se realizează cu ajutorul unor soluții de curățare non-abrazive. Însă, înainte de utilizarea acestora, este recomandată înlăturarea prafului depus pe suprafața plăcilor ceramice. În acest mod, riscul de a le zgâria sau deteriora, pe tot parcursul acestui proces de întreținere, este minim.