Evoluția pieței de pardoseli office în ultimele 6 luni

În context pandemic, multe companii au profitat de politicile impuse referitoare la munca de acasă și au ales să modernizeze clădirile de birouri. Așa se face că, pe parcursul anului 2020 au fost monitorizate 2545 de proiecte din domeniul Birouri/Comercial, cu 19,32% mai multe față de anul precedent. Cele mai multe investiții au provenit din jedețele București (335) și Timiș (310).

Pe subdomenii, au fost identificate 20 centre de afaceri, 997 clădiri de birouri, 26 incubatoare de afaceri, 879 unități de prestări servicii (bancă, centre financiare etc.) și 1114 sedii de firmă.

În materie de pardoseli, studiul de față analizează cererea de mochete și covor PVC din domeniul Birouri/Comercial înregistrată în ultimele 6 luni.

Cum a evoluat piața de pardoseli office în ultimele 6 luni?

Potrivit datelor monitorizate cu ajutorul singurei asistente de vânzare la șantiere, VICTA.ro, în ultimele 6 luni au fost identificate 444 proiecte din dimeniul Birouri/Comercial la care se estimează necesar de covor pvc sau mochetă. Suprafața șantierelor se întinde pe aproximativ 4,42 milioane mp, iar valoarea investițiilor atinge suma estimată de 15,67 miliarde RON.

În topul județelor cu cele mai multe astfel de proiecte se află București, cu un total de 83 investiții. La o distanță semnificativă, următoarele poziții sunt ocupate de Cluj (38 proiecte) și Timiș (37 proiecte).

Iată cum arată situația pentru fiecare județ:

Cantitatea de pardoseli office necesară în ultimele 6 luni

În perioada 17 februarie 2021- 17 august 2020 au fost identificate 374 proiecte din domeniul Birouri/ Comercial la care se estimează un necesar total de 220.687 mp covor PVC. Mai mult, potrivit datelor monitorizate, au fost înregistrate și 338 proiecte cu necesar de mochetă. Cantitatea estimată ajunge la 293.531 mp.

Evoluția domeniului Birouri/Comercial în ultimele 6 luni

În perioada menționată, echipa IBC Focus a monitorizat 2240 de investiții din domeniul Birouri/Comercial la nivel național. Valoarea cumulată a investițiilor atinge suma estimată de 41.20 miliarde RON, iar șantierele ocupă o suprafață de aproximativ 15,60 milioane mp.

Cele mai multe lucrări au fost înregistrate în București (305 investiții), Timiș (228 investiții) și Cluj (190 investiții).

Iată cum arată distribuția numerică a șantierelor pe județe:

Domeniul Birouri/Comercial: pe ce șantiere se mai lucrează?

Proiectele monitorizate de echipa IBC Focus se află în diferite stadii de execuție. Iată 5 proiecte care se află în construcție și la care se lucrează în prezent:

  • 2 clădiri birouri clasa A si spații de prestări servicii 3S+P+3E+4Er+5Er, S+P+Mez+2E+3Er+4Et – Dacia One, București
  • Clădire de birouri S+P+5E+6Er, județul Dolj
  • Complex de birouri clasa A, spații coworking, hub medical, food market, cafenele, restaurante, spații prestări servicii, 2S+P+6E, 2S+P+3E+6Er – Palas Campus, județul Iași
  • Complex de birouri: 2 Imobile 3S+P+Mz+9E – Matei Millo Office Building, București
  • Complex spatii birouri – D+P+4E Miro, București
Top 6 cei mai activi arhitecți în domeniul Birouri/Comercial

În ultimele 6 luni au fost identificate 669 firme de arhitectură și proiectare implicate în proiecte din domeniul Birouri/Comercial. În funcție de numărul proiectelor înregistrate cu ajutorul VICTA.ro, cea mai activă companie este ARHIMAR SERV (15 lucrări). Următoarele poziții sunt ocupate de PLAN TRADE (9 lucrări) , ARHITECT TRIMBITAS, POLIART, CRISAN & CRISAN ARCHITECTURE URBAN PLANNING & DESIGN și ADN BIROU DE ARHITECTURA, fiecare cu 7 lucrări în ultimele 6 luni.

Top 3 proiecte din domeniul Birouri/Comercial în căutare de oferte
  • Clădire de birouri S+P+5E+6Er, județul Dolj

Beneficiarul proiectului menționează că este interesat de oferte pentru întregul necesar de materiale aferente investiției. Șantierul se întinde pe o suprafață de 5000 mp, iar valoarea investiției atinge suma estimată de 10 milioane RON.

  • Imobil spații birouri S+P+2E+Eth, județul Prahova

Proiectul se întinde pe o suprafață de 2800 mp, iar valoarea investiției depășește suma estimată de 4,7 milioane RON.  Beneficiarul este interesat de sercivii de subantrepriza finisaje interioare.

  • Consolidare si extindere clădire administrativă și birouri Sp+P+1E+2Er, București

Beneficiarul proiectului este interesat de oferte de preț pentru ceramică plăci granitice și blaturi ceramică.  Șantierul ocupă o suprafață de 1000 mp și valoarea estimată a investiției este de aproximatov 4,3 milioane RON.

Domeniul Birouri/Comercial: top 5 cei mai activi antreprenori din ultimele 6 luni

În ultimele 6 luni au fost identificați 477 antreprenori generali în construcții care au executat proiecte din domeniul Birour/Comercial. În funcție de numărul lucrărilor, cele mai active companii sunt CONA (7 proiecte), BOG’ART  (5 proiecte), CAMPEADOR (5 proiecte), NESS PROIECT EUROPE (5 proiecte) și VIKING (5 proiecte).