De ce sa alegeti pardoseala flotanta in detrimentul pardoselilor traditionale?

Descriere produse pardoseli

Ce este pardoseala flotanta (suprainaltata)?

pardoseala flotanta1Pardoseala flotanta este definita ca fiind un sistem de panouri modulare care se monteaza peste o sapa traditionala din ciment, sustinuta printr-o structura reglabila din otel. Spatiul creat intre panourile modulare si sapa permite ascunderea tuturor instalatiilor si a cablurilor electrice, hidraulice sau de aer conditionat, de date si comunicatii, etc., evaluate la costuri inferioare daca le raportam la variantele traditionale.

Ideea aceasta nu este tocmai noua. Vechi civilizatii foloseau aceasta tehnica de a ascunde prin anumite canale sub podea in interiorul cladirilor si proiectau in diferite colturi ale cetatilor arii unde aceste canale puteau sa fie inspectate. Se foloseau placi de piatra si scanduri de lemn pentru a acoperi canalele, fiind usor de dat la o parte.

Pardoselile suspendate incep sa fie utilizate cu precadere si putem vorbi de istoria recenta a acestor sisteme odata cu inventia primelor centre de computere si din nevoia de a conecta aceste echipamente la surse de energie. S-a incercat in prima faza intinderea cablurilor sub podeaua traditionala de ciment, apoi s-a creat pardoseaua suspendata cu o parte fixa si una mobila, iar pe final s-a ajuns la actualul sistem de pardoseala flotanta, care este compus din panouri modulare in intregime.

pardoseala flotanta2O cotitura importanta a avut loc in momentul in care a crescut necesitatea pentru a introduce echipamente electrice si electronice in spatiile de birouri, moment in care a fost necesara o diversificare in calitatea si cantitatea pardoselilor suprainaltate si a fost nevoie de o noua abordare a proiectantilor, arhitectilor si antreprenorilor de cladiri comerciale. Odata cu aparitia sistemelor computerizate, au fost revolutionate activitatile de orice fel.

Astazi, birourile necesita o proiectare si subdivizare a spatiilor mult mai amanuntita si riguros gandita, fiind nevoie de crearea unor statii de lucru de amploare: operatorii primesc, proceseaza si trimit informatiile prin toate sursele disponibile: calculatoare, telefoane, ecrane video, etc. si astfel se formeaza o retea complexa de comunicatii.

Pentru fiecare statie de lucru este necesara crearea conditiilor optime de lucru: sa li se asigure lumina, temperatura si umiditatea optima si astfel pentru a se asigura crearea unui mediu confortabil si eficient. Un alt factor pe care doar pardoseala suprainaltata il poate asigura este crearea unei atmosfere ideale cu privire la nivelul de zgomot sau la aspectul estetic.

De ce sa alegeti paroseala flotanta in detrimentul pardoselilor traditionale?

Principalele avantaje se refera la economia de timp:

  • Nu e nevoie de perioade de asteptare (de citeva zile) pentru usucarea cimentul, si se pot continua amenajarile, apeland la panourile de pardoseala flotanta. Sunt aranjate liber pe structura de sustinere, iar aceasta se fixeaza cu un adeziv care se intareste aproape instant si definitiv,
  • Timpul de instalare al pardoselilor flotante este redus la minim, datorita simplitatii componentelor,
  • Mentenanta si service-ului sistemelor de sub pardoseala se face usor, rapid si fara sa fie nevoie sa se sparga sau strice podeaua.

pardoseala flotanta3Sistemul ofera avantajul si crearea unor economii care pot fi directionate catre alte necesitati ale cladirii. Mai mult, tinand cont de schimbarile continue impuse de evolutiile tehnologice si de individualitatile fiecarui beneficiar in parte, in cazul constructiilor si a spatiile de birouri este o conditie absolut necesara sa poata fi adaptate la aceste schimbari.

Cu ajutorul sistemelor de pardosire flotanta, orice astfel de ajustare ulterioara este simplificata in mod considerabil, oferind acces la toate sistemele de sub ea la un cost minim. Din aceasta cauza ajungem la concluzia ca rapiditatea amortizarii face ca pardoseala suprainaltata sa fie o investitie inteligenta.

Aplicatiile pentru montajul pardoselilor flotante (suprainaltate) sunt practic inepuizabile:

• Cladiri de birouri
• Sali de spectacole
• Sali de conferinta
• Centre de calculatoare si computere
• Data Centers
• Camere / sheltere de telecomunicatii
• Camere de comanda
• Coridoare
• Cazinouri / restaurante
• Depozite
• Receptii
• Tipografii
• Showroom-uri (in special cele auto)
• Biblioteci si arhive
• Camere curate si laboratoare
• Studiouri TV

pardoseala flotanta4Cand vorbim de o investitie noua, o cladire noua, trebuie luati in considerare mai multi factori in momentul in care se pregatesc planurile de arhitectura si instalatii. Desi pardoselile suprainaltata are aplicabilitate nelimitata, exista anumite spatii (baile, scarile, etc) unde trebuie optat pentru solutiile clasice. In cazul crearii unor diferente de nivel, acestea trebuie in asa fel proiectate incat sa imbine cu pardoseala flotanta si astfel sa fie evitata utilizarea scarilor sau a rampelor. Acelasi principiu trebuie aplicat si in cazul ferestrelor. Inclusiv proiectarea cladirilor poate fi considerabil simplificata, proiectantii se vor concentra pe desenarea suprafetelor suprainaltate pentru cablurile electrice, de apa, de aer, de gaze, etc. Distributia acestor servicii sub pardoseala flotanta este considerata o solutie extrem de usoara si economica, mai ales pentru ca nu exista limitari impuse de planurile de detalii din anumite zone ale cladirii.

Este simplificata si montarea cablurilor si a conductelor si nu se adauga la costurile de baza deoarece aceste sisteme pot fi oricind modificate sau extinse. In consecinta, nu vor exista probleme de proiectare sau instalare pentru sistemele noi pe care inca nici nu se stie cum vor trebui montate.

pardoseala flotanta5Daca ne raportam la evolutia tehnologica si logistica din ultimii ani, in plus organizarea tot mai eficienta a activitatilor de orice fel, este aproape imposibil de prevazut care este viitorul acestor sisteme si cum vor fi ele dispuse. Planificarea traditionala poate fi considerata in anumite conditii rigida si inflexibila, rezultand o nevoie tot mai mare pentru a fi capabil sa adaptezi si sa ai solutii la schimbarile inerte ale diferitelor stadii de proiectanre de completare sau montaj. Uneori, metodele traditionale pot fi nesatisfacatoare si chiar contraproductive, determinind beneficiarului costuri financiare suplimentare.

Pardoseala flotanta (suprainaltata) impreuna cu peretii prefabricati sunt o combinatie foarte eficienta pentru managementul spatiului in cazul multor cladiri comerciale si de birouri. Unul din marile avantaje este ca arhitectii isi pot continua proiectele pana la finalizarea constructiei, fara sa aiba nevoie de desene suplimentare cu privire la dispunerea peretilor interiori sau chiar legat de viitoarea utilizare a cladirii, mai ales in cazul marilor constructii comerciale multifunctionale.

pardoseala flotanta6Avantajele sunt valabile pentru pentru cladirile istorice. Structura de sustinere poate acoperi oricand toate denivelarile sau neconformitatile pardoselii originale. In plus, pardoseala flotanta poate ascunde toate instalatiile electrice, de aer conditionat sau hidraulice din considerente estetice.

Inaltimea camerelor poate fi adusa la acelasi nivel. In plus, finisajul pardoselii poate fi realizat din modelul original sau poate fi optimizat in functie de optiunile arhitectilor, pardoseala originala poate fi combinata cu diferite modele comandate special.

Articol realizat in colaborare cu Doamna Daniela Maris, Director in cadrul companiei UptodateInvest, specialist in domeniul sistemelor de pardoseli flotante. Pentru mai multe detalii  cu privire la sistemele suprainaltate, puteti accesa adresa de email: contact@pardoseli-flotante.ro.