Cum să integrezi pardoselile din terrazzo în designul casei tale?

Pardoseala din terrazzo adaugă un plus de personalitate casei și poate fi folosită în orice zonă a locuinței, de la sufragerie la băi. Rezistent și ușor de curățat, terrazzo este folosit de multe secole pentru pardoseli, de când materialul compozit a apărut pentru prima dată la Veneția.

Iată 10 case din catalogul Dezeen care folosesc în mod eficient acest material:

Casa din Achladies, Grecia, de Lydia Xynogala
dezeen.com

Această casă, poziționată pe un deal cu vedere la ocean, pe insula grecească Skiathos, iese în evidență datorită pardoselii uimitoare din terrazzo acvamarin. Arhitectul Lydia Xynogala și-a bazat designul pe istoria regiunii, folosind terrazzo în combinație cu marmura.

Casa RaeRae, Australia, de Austin Maynard Architects
RaeRae de Maynard Architects
dezeen.com

Pardoseala de terrazzo a fost folosită în zonele comune ale acestei case din Melbourne, proiectată de Austin Maynard Architects. A fost combinată cu lambriuri din lemn, pereți și tavane albe pentru a crea spații luminoase și deschise.

Casa C-DF, Belgia, de Graux & Baeyens Architecten
Baie cu terrazzo

Studioul belgian Graux & Baeyens Architecten a folosit podele de terrazzo pentru această casă din Gent, contrastând cu elementele din lemn ale vechii structuri. În baie a fost folosit terrazzo alb pentru pardoseli, pereți, cadă și chiuvetă.

White Rabbit House, Anglia, de Gundry & Ducker
Podele de terrazzo
dezeen.com

Pardoseala din terrazzo și o scară spectaculoasă întâmpină vizitatorii acestei case din nordul Londrei, renovată de Gundry & Ducker. Terrazzo a fost combinat cu pereți verzi și balustrade, ca parte a încercării studioului de a crea o „interpretare modernă a unei case georgiane”.

Brown Box, Vietnam, Limdim House Studio
dezeen.com

În acest apartament din Vietnam, podelele și suprafețele de terrazzo au fost folosite alături de pereți curbați și nișe arcuite pentru a produce un spațiu descris de echipa de proiectare drept „calm” și „blând”.

„Folosim terrazzo până la insula bucătăriei, ca un pârâu care coboară pe podea și se răspândește peste tot”, a spus fondatorul Lindim House Studio, Tran Ngo Chi Mai. „Din punct de vedere fizic, terazzo are o duritate bună, suficient luciu și o disipare mai mare a căldurii decât podelele din lemn, creând o senzație de răcoare, mai ales în zonele tropicale”, a adăugat ea.

Victoria Road, Irlanda de Nord, de Hall McKnight
Victoria Road de Hall McKnight
dezeen.com

Plăcile de terrazzo realizate cu așchii de marmură neagră constituie pardoseala din zonele de locuit ale acestei case din Irlanda de Nord, proiectată de Hall McKnight. Culoarea acestora creează un contrast îndrăzneț cu pereții și tavanele vopsite în alb.

Casa P, China, de MDDM Studio
Casa P de la MDDM Studio

Studioul MDDM a combinat podele colorate de terrazzo realizate cu pietre verzi, portocalii și bej în acest apartament luminos din Beijing. Împreună cu pereții vopsiți în galben, materialul produce o paletă de culori vibrante, concepută pentru a se potrivi tinerei familii care locuiește în casă, temperată cu podele de ciment și corpuri de iluminat albe.

Casa BL, Belgia, de Graux & Baeyens Architecten
Interior cu podea de terrazzo

Studioul belgian Graux & Baeyens Architecten a renovat și extins o cabană din anii 1960 pentru unul dintre co-fondatorii studioului. Terrazzo acoperă podeaua interiorului, contribuind la schema de culori naturale liniștitoare și creând un fundal frumos pentru piesele de artă expuse în casă.

Apartament Mài, Vietnam, de Whale Design Lab
Apartament Mài din Vietnam proiectat de Whale Design Lab

Acest terrazzo neobișnuit, realizat cu bucăți mari de marmură albă, a fost ales de Whale Design Lab pentru a oferi acestui duplex din Ho Chi Minh City o senzație modernistă. Materialul a devenit la modă în orașul vietnamez în anii 1950 și 1960, când arhitectura modernistă a fost introdusă în sudul Vietnamului.

Trepte de terrazzo
dezeen.com

Scullion Architects a contrastat podeaua albă de terazzo cu lambriuri de stejar pentru această extensie asemănătoare unei sere din anii 1930 din suburbiile Dublinului.

Studioul a vrut să preia materiale care se găsesc în mod obișnuit în casele construite în perioada respectivă și să le adapteze în moduri neconvenționale.

Sursă: dezeen.com