Albastrul atemporal a fost desemnat culoarea anului 2018 in Romania

Cum ar fi ca România sa aiba o culoare a ei in fiecare an? Aceasta este intrebarea pe care si-a pus-o prin februarie-martie brandul romanesc Policolor, cu peste 50 de ani de experienta in universul culorilor si in transformarea acestora in lacuri si vopsele. Avand ca sursa de inspiratie miscarea Pantone Color of the Year *, reprezentantii brandului romanesc au colaborat cu platforma designist.ro pentru a afla Culoarea anului 2018 in Romania.

Proiectul a inceput prin desemnarea unui board creativ, format din 4 echipe de arhitecti, designeri de interior si designeri de produs, care au adus propria viziune despre ceea ce poate fi culoarea anului 2018 in Romania.

Echipa 1: Maria Burachu, designer de produs | Martine Claessens, designer de interior
Echipa 2: Andrei Butușină, arhitect (CRAFTR) | Eliza Yokina, arhitect (SYAA – Cumulus)
Echipa 3: Phenomena Laboratory (prin arhitect Eduard Baicu și arhitect Ion Mândrișcanu) | Irina Neacșu, arhitect, designer de interior și de produs
Echipa 4: Hamid Nikola Katrib, designer de interior | Noha Nicolescu – designer de bijuterie și arhitect

Fiecare echipa a compus un moodboard care le fundamenteaza selectia culorii, in final ajungandu-se la 4 propuneri de culori ale anului, care au fost supuse la vot: Nude (Echipa 1), Culoarea Responsabilitatii (Echipa 2), Albastru Occident (Echipa 3) și Albastru Atemporal (Echipa 4).

Timp de o luna, pe platforma designist.ro au fost prezentate succesiv cele patru propuneri de culori si povestile lor, iar la final cei interesati de acest proiect au putut vota culoarea preferata. In total, 1.109 pasionati de design si-au exprimat preferinta pentru una dintre cele patru culori, iar cele mai multe voturi, 39,22%, au mers catre Albastru Atemporal.

Celelalte voturi au fost impartite astfel:
24,52% pentru Nude
20,46% pentru Culoarea Responsabilitatii
15,68% pentru Albastru Occident(sursa foto+articol: designist.ro)

*Despre Pantone Color of the Year

Pantone este o companie americana specializata in studiul culorilor, care a dezvoltat un sistem standardizat de potrivire a culorilor prin care ofera solutii pentru producatori din diverse domenii, inclusiv pentru fabricarea vopselelor, materialelor si a diverselor mase plastice.

Incepand cu anul 2000, compania a lansat un proiect prin care declara anual o anumita culoare drept culoarea anului. Anul acesta, conform Pantone, culoarea anului este ULTRA VIOLETUL.