Cum alegem cel mai bun sistem de incalzire in pardoseala?

Momentul alegerii sistemului de incalzire pentru locuinta dumneavoastra este unul foarte important. Faceti o alegere pentru o perioada lunga de timp si trebuie sa aveti o perspectiva de ansamblu asupra acestui subiect. Situatia prezenta dar si tendintele pentru viitoar trebuie luate in calcul.

Pentru a alege cel mai potrivit sistem de incalzire, trebuie sa tineti cont de informatii despre costul de achizitie al materialelelor, de instalare (manopera) si cel de utilizare.

Specialistii Helix ne recomanda sa tinem cont de urmatoarele criterii atunci cand vrem sa alegem cel mai bun sistem de incalzire in pardoseala:

  1. Costul de achizitie al materialelor

Sistemul de incalzire in pardoseala cu cabluri incalzitoare poate fi cu aproximativ 20% mai ieftin la investie fata de o instalatie tip centrala termica pe gaz plus radiatoare. Acest fapt se datoreaza:

  • investitiei mai redusein bransamentul electric fata de cel la reteaua de gaze
  • costului efectiv al materialelorpentru sistemul de incalzire in pardoseala
  • eficientei sistemului de incalzire in pardosealacare este un sistem de incalzire radianta si care necesita o putere mai mica dpdv termic comparativ cu centrala termica pe gaz si radiatoare.
  1. Costul de instalare

Portrait of attractive young woman lying down and using a laptopSistemul de incalzire in pardoseala bazat pe cabluri electrice incalzitoare este un sistem mai economic si la instalare deoarece pozarea cablurilor sau covoraselor incalzitoare se realizeaza mai usor decat instalarea tevilor sau conductelor pentru un sistem cu centrala termica conectata la radiatoare sau la circuite de incalzire in pardoseala cu apa.

Practic pentru cablurile/covorasele incalzitoare partea de conectare se realizeaza foarte usor in doze de catre electrician.  Pe de alta parte,  sistemele de incalzire bazate pe apa necesita o operatiune mai ampla datorita conectarii fitingurilor, coturilor, robinetilor si vanelor,

distribuitorului, filtrelor este o operatiune complexa si care ocupa timp instalatorului. In plus, la sistemele bazate pe apa exista intotdeauna riscul producerii de fisuri, lipiri incorecte ce pot duce la inundatii in locuinta.

  1. Costul de utilizare

Sistemele de incalzire in pardoseala bazate pe cabluri incalzitoare nu necesita mentenanta in comparatie cu centralele termice sau alte sisteme care utilizeaza apa incalzita. Sistemul electric de incalzire in pardoseala nu are parti in miscare, deci odata realizata corect instalatia nu veti plati costuri de mentenanta sau de verificari tehnice periodice, costuri care apar obligatoriu la centralele termice.

Sistemul de incalzire electrica in pardoseala are o durata de viata egala cu durata existentei pardoselii adica daca acea pardoseala ramane intacta 100 de ani puteti conta pe faptul ca sistemul de incalzire va fi si el functional.

incalzire-prin-pardoseala-220x162Dat fiind trend-ul actual al preturilor la utilitati putem observa usor faptul ca desi exista o scumpire atat pentru electricitate cat si pentru gaz natural, cel din urma se scumpeste mai repede. In plus, curentul electric este generat din diverse surse cum ar fi cele solare, eoliene, hidro sau chiar nucleare.

Traim intr-o tara care are toate aceste surse deci avem toate conditiile sa mizam pe o crestere mai redusa a pretului la electricitate fata de cel al gazului natural care este partial importat. Putem spune, avand in vedere cele mentionate mai sus (costuri incalzire prin pardoseala), ca aceasta solutie de incalzire poate fi o alegere foarte buna pe termen lung.