Creșteri estimate pentru piața pardoselilor din lemn în perioada 2020-2027

Piața pardoselilor din lemn a atins în 2019 valoarea de 33.279 milioane dolari, iar specialiștii estimează o creștere anuală de 3,9% până în 2027, când va atinge suma de 41.682 milioane dolari.

Cererea clienților pentru designuri aspectuoase în construcții cunoaște o evoluție constantă și se reflectă, de multe ori, la nivelul pardoselilor. Aceștia caută pardoseli estetice, rezistente la impact, zgârieturi și umezeală, care să fie, în același timp, și durabile.

Cererea tot mai mare de materiale sustenabile în construcții va duce la o creștere a pieței de pardoseli din lemn, susțin specialiștii. Mai mult, pardoselile din lemn oferă și soluții de design unice, fapt ce stârnește interesul multor beneficiari. Totuși, piața pardoselilor crează un cadru extrem de competitiv, cu multe variante și tehnologii dintre care clienții pot alege. Competiție puternică pentru lemn provine din sectorul pardoselilor ceramice sau celor laminate, care au o rezistență mai mare la impact și umezeală.

Cum a influențat situația pandemică piața de pardoseli?

Restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii virusului au avut un impact puternic asupra industriei construcțiilor. Totuși, perioadele de carantină au îndemnat tot mai mulți oameni să își îndrepte atenția asupra locuințelor proprii. Pardoselile laminate și cele din lemn au fost preferate de către clienți în pandemie, astfel încât aspectul lor natural poate reduce nivelul de stres. Mai mult, și în sectorul comercial și cel hotelier s-a înregistrat o creștere a cererii pentru acest produs, din dorința beneficiarilor de a crea un cadru familiar în care angajații și clienții să se simtă confortabil .

Factori ce vor influența creșterea pieței

Politici guvernamentale care încurajează utilizarea produselor din lemn în construcții

Pentru a crește sustenabilitatea industriei construcțiilor, tot mai multe guverne încurajează utilizarea materialelor naturale și degradabile pentru construcții noi sau renovări. De exemplu, Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Apelor din Japonia (MAFF) a introdus o lege prin care să promoveze folosirea lemnului în construcții.

Pardoselile sunt vizate de aceste inițiative guvernamentale, iar principalii jucători din piață dezvoltă tehnologii pentru îmbunătățirea proprietăților pardoselilor din lemn. Așadar, având în vedere acești factori, specialiștii estimează o creștere a pieței în perioada următoare.

Creșterea numărului de locuințe și interesul clienților pentru design

Populația globului crește rapid, fapt ce a creat o evoluție substanțială a numărului de locuințe. Clienții sunt din ce în ce mai atenți la design atunci când cumpără sau construiesc o casă, iar pardoseala este un element extrem de important.

Pardoselile din lemn sunt o variantă viabilă pentru mulți indivizi, dată fiind rezistența la impact, zgârieturi și chimicale. Mai mult, chiar dacă rezistența acestora la umezeală nu este excelentă, pardoselile din lemn au o durată de viață îndelungată și crează un cadru natural în care oamenii își desfășoară activitatea.

Mai mult, companiile dezvoltă produse bazate pe lemn prelucrat care imită aspectul lemnului masiv, fapt ce influențează creșterea pieței. 

Factori ce restricționează creșterea pieței

Rezistența scăzută la impact puternic și umezeală

Pe de altă parte, există numeroase alternative în materie de pardoseli care au o rezistență mai mare la umezeală, zgârieturi și impact. De exemplu, pardoselile ceramice îndeplinesc toate criteriile mai sus menționate și, în plus, costurile acestora sunt mai reduse.

Segmentul rezidențial va domina piața

Segmentul rezidențial a dominat piața pardoselilor din lemn în 2019, iar specialiștii estimează că va continua în aceeași manieră în perioada de prognoză.

Mai mult, arhitecții și designerii de interior și-au îndreptat atenția către parchet în domeniul comercial, în special pentru segmentul ospitalității și industria sportivă. Dezvoltarea turismului și ospitalității în țări precum India, Indonezia, Filipine, Franța, Italia și Brazilia a influențat creșterea cererii de pardoseli în domeniul HoReCa. De asemenea, pardoselile din lemn sunt adesea utilizate și pentru clădiri destinate sportului. Astfel, specialiștii anticipează o creștere a cotei de piață în domeniul comercial pentru perioada următoare.

Așadar, îndreptarea atenției clienților către designul clădirilor, dar și utilizarea pardoselilor din lemn în diferite segmente va conduce la o creștere a pieței în perioada următoare. Specialiștii menționează că Asia-Pacific domină piața și se estimează o creștere  a cererii în această regiune. Majorări se așteaptă și în Europa, unde climatul favorabil crează un mediu ideal pentru pardoselile din lemn.