Cum să alegeți cea mai bună pardoseală pentru bucătărie?

Bucătăria este de multe ori cea mai aglomerată încăpere a casei, iar funcționalitatea pardoselii este la fel de importantă ca stilul acesteia. Iată câteva criterii după care vă puteți orienta atunci când doriți să alegeți pardoseala ideală:

Ce material se potrivește cel mai bine?

Diferite tipuri de pardoseală prezintă avantaje diferite în ceea ce privește costul, designul și caracterul practic. Gândiți-vă la stilul dumneavoastră de viață și la modul în care folosiți bucătăria. Aveți copii sau animale de companie care aleargă în casă? Bucătăria are deschidere către alte camere, astfel încât să suporte trafic mare? Trebuie să o puteți curăța cu regularitate sau preparați doar mese simple?

Plăcile ceramice sau de porțelan sunt rezistente, impermeabile și ușor de curățat, fiind o alegere foarte populară. Posibilitățile de design sunt nelimitate, cu o gamă largă de culori, modele și dimensiuni. 

Vinilul este o opțiune excelentă la prețuri accesibile și ușor de instalat. De la plăci autoadezive cu efect de piatră până la pardoseli cu efect de lemn, ați fi surprins cât de versatilă și eficientă poate fi pardoseala din vinil. De asemenea, acesta este rezistentă și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la zgârieturi și scurgeri.

Pardoselile laminate sunt mai ieftine și mai ușor de întreținut decât cele din lemn și mai calde decât plăcile ceramice. Laminatul de înaltă calitate imită aspectul și textura lemnului real, lăsându-vă posibilitatea să alegeți lățimea și lungimea „scândurii”.

Pardoselile din lemn masiv și stratificat sunt extrem de calitative și elegante, iar cu îngrijirea potrivită poate fi aplicat într-o bucătărie. Lemnul prelucrat are un strat de lemn deasupra, care poate fi șlefuit pentru a elimina zgârieturile și urmele, dar este mai rezistent la schimbările de căldură și umiditate decât lemnul solid. În plus, acesta poate fi compatibil cu încălzirea prin pardoseală.

Complementaritate sau contrast?

Veți dori ca pardoseala dumneavoastră să fie în armonie cu designul general, așa că trebuie să luați în considerare culoarea pereților, a plafoanelor, a dulapurilor și blaturilor.

Poate doriți să unifromizați spațiul sau să creați contrast. De exemplu, dacă aveți blaturi și dulapuri din lemn, puteți alege o pardoseală în același ton. Sau, dacă ați ales dulapuri de culori mai deschise pentru a crea senzația de spațiu și lumină, plăcile ceramice albe vor spori aceste senzații. Cealaltă cale este să vă folosiți pardoseala pentru a crea un anumit contrast: lemn de culoare închisă și dulapuri deschise sau plăci moderne juxtapuse cu unități mai tradiționale.

Gama de produse este foarte variată și cu siguranță veți putea găsi ceva care să se potrivească stilului dumneavoastră. Puteți solicita și părerea specialiștilor din magazine, astfel încât să fiți sigur că faceți alegerea corectă.