Concurent nou pe piata: Primaria din Arad care detine propria fabrica de pavele

DSC03576O primarie din Arad a devenit anul acesta producator de pavele. Initiativa inedita este de  laudat, iar cu aceasta ocazie, anuntam aparitia unui nou concurent in piata productiei de pavaje din Romania. Despre planurile de productie, clienti si concurenta discutam in continuare cu domnul Tomuta, primarul orasului Santana si domnul Nita, directorul Fundatiei Dezvoltarea Popoarelor filiala Arad.

Pentru realizarea proiectului s-a accesat o linie de finantare prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, in  valoare de 862674.04 de lei. Societatea Prest Com Santana Pavaj SRL, a carui asociat unic este Consiliul Local, este producator de pavele si deserveste atat clienti din sectorul privat cat si necesarul de astfel de produse ale Primariei Santana, pentru proiectele publice pe care le are in derulare.

Infiintata la sfarsitul anului trecut, dupa activitatile de pregatire si amenajare a fabricii, primele produse finite au fost obtinute in luna mia.

In cadrul fabricii au fost create, pana in momentul de fata, opt locuri de munca, dintre care cinci sunt adresate persoanelor vulnerabile din punct de vedere social (familii cu mai mult de doi copii, de etnie rroma, persoane cu mai puţin de 8 clase). Au fost de asemenea angajati bursanti carora li s-a oferit posibilitatea de a se obisnui cu modul de lucru, cu scopul de a-i ajuta sa se integreze si sa-si poata gasi mai usor un loc de munca pe viitor.

Intamplarea face ca primul client al fabricii nu a fost Primaria, ci o persoana fizica, dupa care un al doilea client s-a nimerit sa fie o firma privata de constructii, urmata de o biserica din zona.

DSC03568Ne-au raspuns la intrebari domnul Primar Daniel Sorin Tomuta (foto stanga), Primarul Orasului Santana si domnul Vasile Nita, directorul Fundatiei Dezvoltarea Popoarelor filiala Arad, cel care a ajutat la accesarea liniei de finantare pentru fabrica de pavele.

 

 

InfoPardoseli: In Romania sunt destul de putine primarii-antreprenor / producator. Care sunt diferentele legale / administrative care se aplica in aceasta situatie?

Domnul Primar Tomuta: Functionarea autoritatilor locale se face in baza Legii nr. 215 / 2001 a administratiei publice locale, pe cand antreprenorul / producatorul functioneaza in baza Legii nr. 31 / 1990. Totusi potrivit articolului 17 si articolul 36 alin.3 litera C din Legea nr. 215 / 2001, consiliile locale pot infiinta functionarea si dezvoltarea unor organisme prestatoare de servicii publice si de utilitate publica. Primariile / UAT-urile, nu pot desfasura activitati comerciale decat prin intermediul unor societati comerciale infiintate in subordinea lor.

InfoPardoseli: Care credeti ca sunt atuurile proiectului d-voastra fata de alti producatori din piata pavajelor?

Domnul Primar Tomuta: Infiintata pe Proiect European, fiind unul dintre atuurile acesteia, deoarece toate costurile de productie, dotari si angajati, au fost rambursate pe perioada proiectului. Pretul si calitatea ridicata a produselor, ne avantajeaza fata de piata concurenta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Discutand cu domnul Nita, aflam de asemenea despre principalele 3 atuuri in fata concurentei: calitatea foarte mare a produselor: s-a ales achizitia unei linii tehnologice profesionale a carui rezultat a fost un produs finit de o calitate superioara. In urma testelor realizate in cadrul unui laborator specializat din Romania, pavelele au depasit standardele la toate capitolele de calitate propuse. In al doilea rand, s-a dorit un produs de calitate, dar care sa aiba un pret competitiv pe piata. Mai mult, se ofera clientilor si transport la domiciliu inclus in pretul pavajelor, in limita a 20 – 30 de km. A fost implementat si sistemul ISO 9001, firma lucreaza cu retete si dupa reguli prestabilite clare.

DSC03567

InfoPardoseli: De cati mp avea nevoie anual primaria d-voastra de a luat aceasta decizie? Este acesta principalul argument care a nascut ideea fabricii?

Ideea de la care a pornit acest proiect a fost de a dezvolta alternative de integrare sociala a unor persoane defavorizate din orasul Santana. Un al doilea argument este ca Primaria are nevoie de cel putin 3.000 – 4.000 mp pe an. Astfel, fiind avantajata de un pret mai bun, decat cel de pe piata, achizitioneaza direct din fabrica.

Datorita faptului ca cel mai apropiat furnizor de pavaje se afla la peste 20 de km de noi, odata creata fabrica, pretul de achizitie din propria fabrica este mult sub pretul oferit de furnizorul din zona. Fabrica se afla in satul Caporal Alexa, localitate arondata Primariei din Santana, care va beneficia din plin de produsele de pavare pentru proiecte de amenajari de parcari, alei, trotuare, etc.

InfoPardoseli: Ce materii prime utilizati si cat produce fabrica la ora actuala?

In productia pavajelor se folosesc urmatoarele materiale: nisip, ciment, margaritar, aditiv si coloranti. La ora actuala se realizeaza undeva intre 50 si 70 mp/zi. Presa are o capacitate de 150 mp/zi, insa inca se cauta solutii pentru extinderea spatiul de depozitare si spatiilor de uscare a pavelelor.

InfoPardoseli: Care sunt noile modele pe care le aveti in plan si daca va ganditi sa va extindeti?

DSC03576In momentul de fata avem disponibile produsele urmatoare: Pavele model 1, avand dimensiunile: 200 x 160 x 60 mm, iar culorile disponibile: gri, rosu, galben, maro, negru, verde. Pavele dreptunghiulare: cu dimensiuni disponibile: 200 x 160 x 60 mm, ia aceeasi gama de culori si bordurile pentru pavele, cu dimensiunile:  500 x 500 x 150 mm in aceeasi gama de culori.

S-au comandat deja doua noi tipuri de matrita pentru noi produse, care se asteapta sa ajunga la finalul unii viitoare. Noile modele care sunt in plan sunt: pavele in forma de “ I ,, si dreptunghiulare, cu grosimea de 8 cm. Ideea de extindere este reala iar pentru acest lucru pregatim in primul rand, marirea spatiului de productie si uscare. La anul se doreste ca fabrica sa ruleze la capacitate optima si se doreste si extinderea portofoliului de clienti.