Ce pardoseli imbraca cel mai mare spital privat de recuperare din Romania

polaris0Anul 2015 a marcat pentru piata medicala din Romania inaugurarea celui mai mare spital privat de recuperare, Polaris Medical, deschis oficial in luna septembrie in localitatea Suceagu de langa Cluj-Napoca. Polaris Medical este amplasat intr-un cadru natural unic de 58.000 de metri patrati care permite pacientilor sa-si petreaca o mare parte din timp in aer liber indiferent ca vorbim de activitati de ergoterapie, realizarea unor trasee de mers in cazul programelor de recuperare sau pur si simplu de o plimbare prin livada.

Structurat pe cinci nivele si o suprafata totala de 11.000 m2, spitalul dispune de 180 de paturi in saloane moderne, 14 paturi pentru spitalizare de zi, laborator, baza de tratament si ambulator de specialitate. Pacientii pot beneficia de servicii medicale cu internare continua in sectiile de recuperare neurologica, recuperare cardiovasculara, psihiatrie, reabilitare medicala si paliatie, in functie de patologia acestora. Spitalul dispune de restaurant, cafeterie, coafor, sala multifunctionala si diferite spatii de relaxare amplasate la nivelul fiecarui etaj.

Pe partea de pardoseli, executantul lucrarii a fost firma clujeana Stadt Construct, in colaborare la montaj cu firma Interfloor System, iar covorul PVC cu care s-a acoperit pardoseala este marca a producatorului de renume mondial Gerflor.

Grupul Gerflor, lider in productia de covor si tapet PVC, investeste anual peste 80 milioane de euro in cercetarea si dezvoltatea de noi materiale si tehnologii pe acest domeniu, avand in gama de produse materiale 100% ecologice si reciclabile, oferind solutii „Eco-responsible”.

Executia lucrarii de pardosire si a montarii covorului PVC in cadrul acestei lucrari a durat aproximativ 4 luni si s-a efectuat in perioada aprilie – iulie 2015. Solutia aleasa si decizia asupra materialelor folosite pentru diferitele incaperi si zone a spitalului, au fost discutate de catre beneficiar, Doamna Loredana Socea, arhitect, Domnul Ovidiu Benta, proiectant, Energobit Renewable si executantul de pardoseli, Domnul Tudor Morar, Stadt Construct.

Mai jos vom descrie lucrarea si materialele folosite, informatii oferite de catre Adrian Ielciu, General Manager Stadt Construct.

Una din provocarile intampinate la montarea covorului PVC a fost cauzata de realizarea sapelor de egalizare. Fiindca covorul PVC nu permite trecerea valorilor de apa, s-a ales aplicarea unei bariere de vapori, si a fost necesara o atentie sporita asupra sapei pe care s-a aplicat, aceasta neavand voie sa depaseasca un anumit grad de umiditate.

Beneficiarul a analizat mai multe variante si solutii si chair a vizitat mai multe spitale in Elvetia pentru a se inspira cu privire la materialele si la solutiile folosite de alte spitale moderne.

S-a folosit covor PVC Gerflor pentru pentru zonele de saloane, zonele tehnice, grupuri sanitare si zona de dusuri, zona de imagistica si salile de operatii, zona de bucatarie, holuri acces si scari, si tapet PVC pentru zona de pereti din grupurile sanitare si zona de dusuri.

polaris1Covorul PVC GERFLOR MIPOLAM SYMBIOZ – folosit pentru zonele de saloane, holuri si scari, este un covor PVC omogen compact antibacterian, cu grupa T de abraziune (cu o durata de viata estimate pana la 20 de ani in conditii de intretinere corecta) care ofera o excelenta rezistenta in zonele de trafic intens. Produsul contine peste 70% material regenerabil si 100% plastifiant biodegradabil produs din reziduuri de cereale (grau, porumb etc. ). De asemenea, ofera are cea mai mare rezistenta la poansonare cu o valoare de aprox. = 0.02 conform normei EN 433, fiind cel mai recomandat produs in zone de spital unde sunt aparaturi cu greutate foarte mare. Acest covor PVC nu se deformeaza la contactul cu aparaturi cu greutate foarte mare (RMN, computer tomograf, mese de operatie, paturi de spital, etc). Din cauza cantitatii mari de poliuretan pur in constructia sa, ii ofera o foarte mare rezistenta la trafic. Este cel mai usor produs din gama sa, avand o greutate de doar 2580 g/mp la o grosime de 2mm. O alta proprietate a produsului: are o foarte mica cantitate de emisii VOC, cu 40 de ori mai mica decat standardele europene admise.

polaris2

Pentru zonele tehnice s-a ales covorul PVC GERFLOR MIPOLAM ESPRIT. Acesta este un covor PVC omogen compact antibacterian, cu grupa T de abraziune, cu o greutate de 2780 g/mp si care ofera o excelenta rezistenta in zonele de trafic intens. Produsul are o gama foarte larga de culori, 24 de tonuri de culoare care ofera o varietate foarte mare la creerea unui design dorit.

Pentru grupurile sanitare si zonele de dusuri s-a optat pentru covorul PVC GERFLOR MIPOLAM ELEGANCE SD este un covor PVC omogen compact, construit special pentru zonele umede de grupuri sanitare si dusuri. Acest produs are la suprafata sa un strat de bule de pvc embosate care creaza o rezistenta la alunecare in zonele umede de trecere cu piciorul gol, respectiv grupuri sanitare si dusuri. Contine 32% minerale si 34% materiale regenerabile iar la constructia sa s-au folosit 100% material reciclabile. Avand sistemul de Taradouche, este conceput pentru a oferi in mod special acces in zonele de dusuri a persoanelor cu dizabilitati.

In cadrul zonei de imagistica si a salilor de operatii s-a ales covor PVC cu proprietati conductive, GERFLOR MIPOLAM ELEGANCE EL 5. Este un covor PVC omogen compact conductiv, recomandat pentru aplicarea in zonele de operatii, radiologie, imagistica, camere de servere, fabrici de productie, de electronice si telecomunicatii etc. Acest produs are incorporat in toata masa sa granule de carbon si ofera o conductivitate optima si constanta pe intreaga sa viata de exploatare. Valorile continue conductive sunt de 104 ≤ Rt ≤ 106 (EN 1081) conform EN 649. Ofera de asemenea proprietati antistatice permanente de < 20 V.

polaris3Pentru zona de bucatarie s-a folosit covorul PVC GERFLOR MIPOLAM TARASAFE COMPACT ULTRA. Este un covor PVC antiderapant, cu insertii de particule de cristale minerale si cipsuri colorate pentru un design deosebit. Produsul este ranforsat cu o plasa de fibra de sticla, fiind cea mai buna solutie pentru zonele de trafic extrem antiderapant (ex. zone industriale, bucatarii, etc.). De asemenea, este tratat cu Spar Clean (tratament de suprafata) care ofera o rezistenta foarte mare la murdarire si patare. In plus oferta o curatire si intretinere foarte usoara. Este conceput pentru zonele comerciale si industriale si bucatarii cu o garantie de 12 ani si este 100% reciclabil.

Pentru acoperirea zonelor de pereti din grupurile sanitare si zona de dusuri s-a optat pentru tapetul PVC GERFLOR MURAL CALIPSO. Este un produs hetrogen (compus din mai multe straturi), ideal pentru pereti in toate zonele necesare (holuri, zone de dusuri, sali de operatii, gradinite, camere curate, etc. ) foarte durabil si rezistent la actiunile chimice, fiind usor de intretinut. Produsul contine 20% produse reciclate, nu contine compusi CMR 1&2 , este agrementat REACH si este 100% reciclabil.

Portofoliu de lucrari Stadt Construct pe anul 2015: Schlemmer Romania – 700 mp covor PVC, Spitalul medical 3 Cluj-Napoca – 6000mp – covor pvc si tapet Gerglor. Spitalul din Bistrita – 11.000 mp covor PVC Gerflor, terminat in 2015.

 

Polaris Medical in cifre:

• 11.000 mp suprafata spitalului

• 6 hectare cadru natural unic

• 150 de medici, asistente si personal auxiliar

• 180 de paturi pentru spitalizare continua

• 14 paturi pentru spitalizare de zi

• 700 mp baza de tratament

• 10 milioane euro investitie

• 10 septembrie 2015 inaugurarea oficiala

 

logo