Care sunt cele mai bune pardoseli pentru persoanele cu alergii?

Potrivit Fundației pentru Alergii și Astm din America (AAFA), aproximativ una din cinci persoane din Statele Unite suferă de astm sau alergii. Există o mulțime de metode prin care simptomele acestor afecțiuni pot fi diminuate, iar una dintre ele este alegerea pardoselii potrivite în interiorul locuinței. Multe persoane nu își dau seama că alegerea pardoselilor joacă un rol cheie în calitatea aerului unei încăperi și, în cele din urmă, în confortul personal.

Cele mai bune alegeri în materie de pardoseală

În general, pardoselile dure sunt ideale pentru cei cu alergii și astm, deoarece acestea sunt ușor de curățat și nu atrag acarieni sau mucegai.

Pardoseala din lemn masiv este de departe cea mai bună alegere pentru persoanele care suferă de astm sau alergii. Potrivit Asociației Naționale pentru Podele din Lemn (NWFA), „pardoselile din lemn au avantajul de a nu adăposti alergeni, microorganisme sau pesticide dăunătoare care pot fi aduse din exterior. În plus, contaminarea cu praf, mucegai și păr de animale este minimă în casele cu pardoseală din lemn, ceea ce poate îmbunătăți semnificativ calitatea aerului din interior. ”

De asemenea, lemnul masiv este ușor de curățat și întreținut. Folosirea frecventă a mopului și utilizarea săptămânală a unui produs ecologic dedicat sunt suficiente pentru a menține podelele curate și fără alergeni.

Pardoselile laminate pot fi o alegere bună deoarece sunt dure și ușor de curățat. Totuși, specialiștii atrag atenția asupra faptului că mulți producători folosesc formaldehida (un declanșator frecvent al astmului) ca liant, deci este esențială găsirea brandurilor care nu folosesc acest adeziv.

O altă opțiune excelentă este pardoseala ceramică, care este fabricată din materiale naturale, regenerabile. Plăcile sunt ușor de instalat, ușor de curățat, rezistente la umiditate și sunt disponibile într-o gamă nesfârșită de culori, modele, dimensiuni și stiluri.

La fel ca țiglele ceramice, piatra naturală este un produs foarte durabil, care vine într-o varietate de dimensiuni, grosimi și stiluri, este ușor de curățat și potrivit pentru persoanele cu alergii. Deși este o alegere mai costisitoare, acest tip de pardoseală aduce un aspect inedit locuințelor și nu este greu de întreținut.

Linoleum este un alt produs recomandat de specialiști, însă acesta nu trebuie confundat cu pardoseala din PVC. În timp e pardoseala din vinil este un produs pe bază de petrol, care nu se recomandă persoanelor cu astm sau alergii,  linoleum este un produs natural fabricat din ulei de in și rumeguș. Acesta este în mod natural antistatic și anti-praf, așa că este minunat pentru persoanele cu alergii.

Industria pardoselilor a evoluat semnificativ în ultimii ani, adaptându-se la cerințele consumatorilor și diminuând cantitățile de adezivi și finisaje toxice. Specialiștii încurajează cumpărătorii să discute cu contractorii, designerii, arhitecții și comercianții pentru a găsi cele mai bune variante în materie de pardoseală, adaptate la stilul de viață al fiecăruia.