Analiza IBC FOCUS: domeniul care domină piaţa construcţiilor şi în 2018

La fel ca și în anul 2017, REZIDENTIALUL este fruntașul pieței construcțiilor cu cele mai multe proiecte active. Conform acceleratorului de vânzări Prospec dezvoltat de IBC Focus, agenție de marketing în domeniul construcțiilor, care deţine cele mai complexe baze de date cu șantierele active din România , din 5.341 de proiecte publicate în perioada Ianuarie – Aprilie 2018, 23% sunt din domeniul rezidențial, urmate îndeaproape de domeniul construcțiilor sociale și comunitate și de lucrările de infrastructură.

„Echipa de cercetare IBC Focus monitorizează și analizează atent piața construcțiilor din țara noastră pentru a putea oferi date și cifre reale și pentru a putea anticipa nevoile și direcțiile acestei industrii. Rezultatele indică în mod clar faptul că domeniul rezidențial privat își păstrează și în 2018 prima poziție în materie de număr de șantiere active, dar semnale puternice vin în acest an și dinspre domeniul lucrărilor de infrastructură. Potrivit analizei noastre, în perioada Ianuarie – Aprilie au fost publicate peste 850 de proiecte de infrastructură ce includ realizarea de drumuri, sosele, autostrăzi, pasaje, parcuri industriale etc. Totuși, aici merită menționat însă că aproximativ 85% din lucrările în infrastructură se află în stadiul de intenție sau proiectare, ceea ce se traduce în foarte puține șantiere demarate, iar situația generată de lipsa proiectelor de infrastructură afectează enorm piața construcțiilor din România per total. Alocările pentru șantierele nedemarate se situează la aproximativ 25% din necesar.” – Victor Ignat, Manager Cercetare IBC Focus

Piaţa dă semne de maturizare: echilibru între construcţiile noi şi cele deja existente

Din totalul proiectelor, conform analizei realizate de către IBC Focus, 47% sunt construcții noi, în timp ce investiţii în construcţii existente reprezintă 53% din total, fiind distribuite astfel: 19% reparații, 17% renovări, 11% modernizari și 7%  extinderi.

Remarcăm aici un echilibru între lucrările noi şi lucrările la construcţii existente per total (47% – 53%). Astfel de echilibre se înregistrează în general în piețele cu tendință de maturizare, în care nu predomină lucrările noi, ci încep să fie realizate investiții și în clădirile deja existente.

Doreşti mai multe statistici relevante din piaţa construcţiilor, bazate pe cifre monitorizate în timp real? Află mai multe despre ce informaţii îţi poate oferi IBC FOCUS.