Care sunt principalele beneficii ale pardoselilor din plută?

Pluta este obținută din scoarța stejarului de plută, un arbore cu creștere lentă din regiunea mediteraneană care trăiește în medie 200 de ani. Proprietatea valoroasă a stejarului de plută este că se regenerează. După fiecare decojire, scoarța crește din nou. Prin urmare, niciun copac nu este tăiat sau deteriorat permanent pentru recoltarea plutei.

corkline.ro

Stratul superior al pardoselilor din pluta reduce zgomotul din cameră. Pluta are structura unui fagure și are un număr mare de celule care sunt umplute cu aer. În medie, 1 centimetru cub de plută conține aproximativ 36 de milioane de celule. Acest lucru face ca pluta să fie cel mai natural absorbant de sunet din lume: aerul din celule înghite sunetul din cameră. În comparație cu laminatul, pardoseala din plută reduce zgomotul din cameră cu până la 43%.

Printre caracteristicile principale, specialiștii Corkline amintesc:

  • Este foarte ușoară- Peste 50% din volumul său este aer, care o face foarte ușoară – cântărește doar 0.16 grame per centimetru cub și poate pluti.
  • Este elastică și compresabilă
  • Este impermeabilă la lichide și gaz- Datorită substanțelor din compoziția pereților celulelor sale, cum ar fi suberina și ceara, pluta este practic impermeabila la lichide și gaze. Rezistenta sa la umezeală îi asigură viață lungă fără a se deteriora.
  • Este izolator termic și acustic- Pluta are conductivitate mică a căldurii, zgomotului și a vibratiilor. Aceasta se datorează conținutului gazos al plutei închis în celulele mici impermeabile, izolate una de cealaltă de o substanță rezistentă la umezeală. 
  • Este un material ignifug- Pluta este de asemenea și un material ignifug natural: se carbonizează fără flacară și nu emite gaze toxice în timpul combustiei.
  • Are rezistență sporită la abraziune- Pluta este foarte rezistentă la abraziune și are un coeficient sporit de fricțiune. Datorită formei de fagure a celulelor, rezistența sa la impact sau frecare este mai mare decât a oricărei suprafețe dure.
  • Este antialergică- Pentru că pluta nu absoarbe praful, ajuta la protecția împotrivă alergiilor și nu expune riscului suferinzii de astm.
  • Este naturală-
  • Textura naturală a plutei combină finețea și flexibilitatea atingerii cu o suprafață naturală neuniformă. Gradul variabil de asperități este dat de tipul plutei folosite și a finisajului ales.

Pădurile de stejar de plută ocupă o suprafață estimată la peste 2,2 milioane hectare în bazinul Mediteranean de Vest. Aproximativ 90% din totalul suprfeței se află în Portugalia, Spania, Maroc și Algeria. Anual se recoltează aproximativ 340.000 tone de plută. Portugalia, care deține o treime din suprafața pădurilor de stejar de plută, este cel mai mare producător, fiind responsabilă de 55% din producția mondială de plută.

Se asemenea, diferența față de alte pardoseli se simte și la mers. Când se aplică presiune asupra celulelor de plută, acestea se contractă și se extind din nou atunci când presiunea este eliberată. Această elasticitate are un efect pozitiv asupra coloanei vertebrale și articulațiilor. În timp ce o podea prea tare exercită presiune asupra mușchilor și tendoanelor, o podea prea moale are un efect obositor.

Printre pardoselile comercializate de Corkline se numără parchetul din plută Wicanders și pardoselile din plută Wise. Compania deține cea mai vastă gamă de produse și cel mai mare showroom din țară unde sunt expuse exclusiv produse din plută.

Sursă: archdaily.com, corkline.ro